10 idei de Ziua Copilului, de la psihologul Gáspár György

Fiecare pui de om are nevoie de o relație cu părintele în care cuvintele adultului să-i ocrotească sentimentele, în loc să-i critice comportamentele, afirmă cunoscutul psiholog Gáspár György. Astăzi, de 1 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, psihologul a oferit mai multe idei de ajutor părinților despre relația cu copiii lor.

Gáspár György este psiholog clinician, psihoterapeut relațional și autor de cărți bestseller. De asemenea, el este președintele Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și președintele Academiei Imago România.

Iată 10 idei despre relația părinte-copil pe care psihologul Gáspár György le transmite cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului:

1. Fiecare pui de om are nevoie de o relație părinte-copil în care cuvintele adultului să ocrotească sentimentele copilului, în loc să-i critice comportamentele.

2. Când un copil se simte acceptat și înțeles, durerea și suferința acestuia se atenuează, iar încrederea sa în părinte se consolidează.

3. Copilul are nevoie să-i fie permise și să-și simtă toate emoțiile. Trăirile afective și sentimentele nu pier dacă sunt interzise, acestea doar se agravează ajungând să îmbolnăvească sufletul și trupul copilului.

Citește și:

Psihologul Gáspár György spune de ce are nevoie un copil pentru a-și descoperi drumul în viață

Copilul are emoții și nu poate vorbi în public? 12 sfaturi pentru a-l ajuta să rezolve problema

4. Când copilul trăiește o emoție puternică, nimic nu-l consolează și nu-l ajută mai mult decât un părinte care-l ascultă și empatizează cu trăirile sale.

5. Prezența părintelui are fie puterea de a transmite energie pozitivă și siguranță, fie puterea de a transmite energie negativă și nesiguranță.

6. Dacă intenționăm să-l învățăm pe copil onestitatea, este necesar să fim pregătiți să ascultăm și adevărurile dureroase ori amare, nu doar pe cele plăcute și confortabile.

7. Este spre binele întregii familii ca părintele să învețe să devină un „pansament bun” pentru momentele în care copilul suferă vătămări emoționale.

Citește și:

Coaching emoțional în parenting. Psihologul Gáspár György prezintă o soluție eficientă din 5 pași

Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii

8. Calea sigură pentru a-l face pe copil să simtă că ceva este în neregulă cu el este să-l criticăm și devalorizăm, în timp ce noi ne justificăm toate greșelile și ne minimalizăm erorile.

9. Principalul rost al expunerii copilului la fel și fel de activități extrașcolare este de a-l ajuta pe acesta să se descopere și cunoască mai bine pe sine. Nu pentru a mulțumi părintele sau a satisface visurile neîndeplinite ale acestuia.

10. Copilul care se simte respectat și prețuit în familia sa va putea să creeze relații trainice și solide, se va descurca mai bine la școală, va duce o viață mai sănătoasă și în sinea sa se va percepe ca fiind un om fericit și de succes.

Citește și:

Care sunt nevoile copilului. Gáspár György prezintă 10 dimensiuni holistice ale dezvoltării copilului

Cele mai periculoase 12 cuvinte pe care le poate auzi un copil de la părinții lui

Anul acesta, de 1 iunie, Gáspár György și echipa de la Pagina de Psihologie le oferă copiilor „oportunitatea de a primi cel mai de preț cadou – prezența empatică și disponibilitatea afectivă a părinților lor”.

Pentru aceasta, Gáspár György în colaborare cu Oana Marcus, doctor în psihologia dezvoltării, au creat un „Ghid de parenting conștient, pentru a crește copii fericiți”, care poate fi descărcat gratuit de pe Pagina de Psihologie.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: YouTube Liana Stanciu

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,763FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole