15 citate emoționante pentru tătici

Contribuția tatălui la educația copilului și la procesul lui de formare ca persoană încrezătoare și capabilă să reușească în viață este uriașă. În acest context, este minunat faptul că tot mai mulți tați înțeleg acest lucru și se implică în îngrijirea și în educația copiilor lor!

În acest articol, trimitem un gând frumos către tătici, oferindu-le câteva citate care să-i inspire.

Te invităm, așadar, să găsești inspirație în aceste 15 citate pentru tătici:

1. „Un tătic bun este acela care, după o zi de lucru, vine acasă să se joace cu copiii săi și devine un copil jucându-se cu ei.” – Anonim

2. „Tata mi-a dat cel mai mare dar pe care o persoană îl poate oferi alteia: el a crezut în mine.” – Jim Valvano

3. „Un bărbat simte că îmbătrânește atunci când începe să semene tot mai mult cu tatăl său.” – Gabriel Garcia Marquez

4. „Nu mă pot gândi la o nevoie din copilărie mai puternică decât nevoia de protecție oferită de un tată.” – Sigmund Freud

5. „Un tată nu este cel care da viață. Asta ar fi prea ușor. Un tată este cel care oferă dragoste.” – Denis Lord

Citește și:

Tații contează! Gáspár György prezintă efectele prezenței emoționale a tatălui pentru copil

Două lucruri esențiale pe care doar tatăl le poate oferi copiilor. Toți tații buni trebuie să le știe

6. „În fiecare zi a vieții noastre facem depozite la banca de memorie a copiilor noștri.” – Charles Swindoll

7. „Cea mai bună moștenire pe care un tată o poate oferi copilului sau este puțin din timpul său, în fiecare zi.” – Leon Battista Alberti

8. „Când vine momentul pentru ca un bărbat să-și dea seama că tatăl său avusese dreptate, de obicei, are un fiu care crede despre el că gândește greșit.” – Charles Wadsworth

9. „Nu este carnea și sângele, ci inima, cea care ne face tați și copii.” – Friedrich Schiller

10. „Uneori, omul cel mai sărac lasă copilului său cea mai bogată moștenire.” – Ruth E. Renkel

11. „Un tată valorează mai mult ca 100 de profesori de școală.” – George Herbert

12. „Tata mereu îmi spunea: Caută un serviciu pe care să-l iubești și nu vei munci o zi în viața ta.” – Jim Fox

13. „Este un tată înțelept acela care își cunoaște copilul.” – William Shakespeare

14. „Valoarea unui bărbat se vede din modul în care își crește copiii. Ceea ce le oferă, ceea ce le ia, lecțiile pe care le oferă și cele pe care îi lasă să le învețe singuri.” – Lisa Rogers

15. „Pe cât de mult îmbătrânesc, pe atât de inteligent mi se pare tatăl meu.” – Anonim

Citește și:

Și tații au depresie postnatală. Un studiu pilot relevă 30% dintre tați cu depresie postpartum

8 semne ale unei relații bune tată-fiică

Gabor Maté: Psihologia de parenting din cultura noastră este anti-copil. Câteva sfaturi pentru părinți

 

La final, poți explora și aceste recomandări de cărți pentru tătici:

 

„Tata și copilul. Manual de utilizare pentru tați”, de Jacky Israel

În continuare definit de mamă (și din păcate într-o măsură mult prea mare), rolul tatălui nu este simplu de asumat. De unde și ideea pe care, după ce a constatat confuzia care domnește vizavi de maternitate și de misterele sale, a avut-o pediatrul Jacky Israel: aceea ce a oferi taților rolul care li se cuvinte – unul de pe urma căruia copilul nu are decât de câștigat. O carte care a devenit deja un adevărat reper: fiecare etapă, de la sarcină la adolescență, de la bolile neînsemnate la problemele de cuplu, este abordată din punctul de vedere al tatălui, un veritabil actor familial. Iar în ceea ce le privește pe mame, vor descoperi, la rândul lor, cum să aibă un partener pe care să se poată baza!

 

„Părinți liniștiți, copii fericiți” de Laura Markham

Un ghid practic și eficient despre cum să crești copii responsabili, independenți și fericiți. Este o carte care se bazează pe zeci de ani de experiență clinică și cercetări științifice aprofundate privind dezvoltarea creierului copiilor.

Care este cel mai important lucru pe care îl poate face un părinte pentru copilul său? Să-și înțeleagă, să-și accepte și să-și regleze propriile emoții, în cât mai multe dintre situațiile „fierbinți” ale vieții de zi cu zi. Iată piatra de temelie a metodei de educație cu blândețe dezvoltată de dr. Laura Markham, psiholog clinician cu experiență în consilierea a peste 130.000 de familii. Într-un stil accesibil și documentat, dar și profund uman, dr. Laura Markham ne învață cum să construim acea relație bazată pe încredere, care să excludă de la sine amenințările, cicăleala, rugămințile, mituirea, țipetele și pedepsele.

 

„Partener si tată” de Jesper Juul

În această carte, psihoterapeutul danez Jesper Juul integrează experiențele, emoțiile și reflecțiile taților pe care i‑a întâlnit în cursul celor 40 de ani de practică, dar și opiniile sale de specialist despre cum își pot defini paternitatea, pentru a le oferi bărbaților un ghid la obiect despre cum pot fi tați și parteneri mai buni.

Generația noastră este prima în care tații încep să prețuiască în mod deosebit relația cu copiii lor, primii care observă că nu pot învăța să fie tați de la femei, ci numai de la alți bărbați. Dar cei mai mulți dintre noi nu au avut tați pe care să dorească să‑i imite, așa că de unde știi cum să fii un tată bun?

„Ceea ce noi, bărbații, apreciem adesea ca fiind copleșitorul know‑how al mamelor nu este doar o consecință istorică sau genealogică inevitabilă, ci și un rezultat al atașamentului reușit. Pentru a face posibil acest proces de unire dintre tine și copilul tău, tre­buie să petreci o mulțime de timp cu el, să treci cu el printr‑o mulțime de experiențe: conflicte, durere, boli, trebuie să fii părtaș la primele sale succese, să te joci și să te zbengui cu el, trebuie să fii pregătit să te deschizi cu totul, să fii prezent cu inima și mintea, pentru a‑i putea da copilului ceea ce are nevoie. Dar mai important decât orice altceva este că trebuie să îi permiți copilului accesul la tine, tre­buie să îl lași să simtă cine ești. Pentru majoritatea bărbaților, aceasta este cea mai dificilă parte. Dar ea le pare periculoasă și riscantă numai pentru că este nouă.“  – Jesper Juul

 

„100 de activități cu tata” de Gilles Diederichs

Tatăl are un rol determinant în activitatea de dezvoltare a copilului. „Noii tați” au înțeles acest lucru și se implică foarte mult, încă din primele zile de la naștere. Pe parcursul acestor 100 de activități ludice vei descoperi o multitudine de tehnici destinate să inducă o stare de bine copilului: artă-terapie, motricitate, dezvoltarea creativității, yoga, masaje, jocuri de cooperare.

Pentru fiecare etapă, puneți în practică acele activități și momente de complicitate care vă vor ajută să va dezvoltați împreună:
• 0-2 ani Deveniți persoana de referință care aduce independență, încredere și securitate.
• 2-5 ani Creați ocazii pentru descoperiri și experimente!
• 5-10 ani Contribuiți la dezvoltarea încrederii și a autonomiei copilului vostru.

Perioada de creștere și de dezvoltare a unui copil cere atenție, îngrijire și investiție personală, dar este vorba și despre prezența efectivă și despre împărtășirea unor momente copil-tată. Activitățile propuse în carte sunt centrate pe plăcerea de a fi împreună. Ele au fost astfel concepute încât, chiar și în lipsa unui material, să poată fi inițiate imediat.

 

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Edward Cisneros, Unsplash.com

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Parenting 2.0
    Parenting 2.0
    Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,763FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole