5 octombrie, Ziua Mondială a Educației. Ce marcăm în această zi

Pe data de 5 octombrie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Educației. În România, este zi liberă pentru elevi și profesori.

Desemnată de UNESCO în 1994, această zi marchează semnarea, în anul 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, împreună cu cea „privind învățământul superior” din 1997, reprezintă principalul cadru de referință în ceea ce privește drepturile și responsabilitățile cadrelor didactice din întreaga lume, așa cum arată site-ul en.unesco.org.

Federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice „Education International” a dorit ca această zi să fie recunoscută și sărbătorită la nivel internațional și ca principiile recomandărilor menționate să fie respectate de toate statele lumii. De aceea, pe 5 octombrie 1994, a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice și a contribuției pe care o aduc în procesul educațional, la nivel mondial, transmite Agerpres.

Ulterior, în 2008, a fost instituit Premiul Hamdan menit să recompenseze performanțele profesorilor. Acest premiu este acordat din doi în doi ani astfel: suma de 300.000 de dolari americani este împărțită de trei laureați ale căror proiecte își propun să îmbunătățească performanțele și eficiența profesorilor. Numele distincției vine de la susținătorul proiectului, Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite în perioada 1971-1973.

Avem nevoie de mai multe cadre didactice pentru o educație de calitate

În 2016, la 50 de ani de la adoptarea „Recomandării privind statutul profesorilor”, Ziua Mondială a Educației a fost sărbătorită în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 2015.

Agenda 2030 are ca scop o educație de calitate, precizând că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie de creșterea numărului de cadre didactice calificate și de motivarea acestora prin valorizarea muncii lor. Astfel, se estimează că până în 2030 ar fi necesară suplimentarea cu 3,2 milioane de cadre didactice pentru a asigura învățământul primar universal și cu 5,1 milioane de profesori pentru asigurarea învățământului gimnazial.

În 2017, la împlinirea a 20 de ani de la „Recomandarea UNESCO privind statutul cadrelor didactice din învățământul superior”, Ziua Mondială a Educației a fost sărbătorită sub sloganul „Predarea în libertate, împuternicirea profesorilor”, reluând tema din 2015.

Iar în 2020, în contextul pandemiei, sloganul acestei zile a fost „Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului”. Este recunoscută, astfel, ca fiind esențială contribuția cadrelor didactice pentru a oferi învățare la distanță, pentru a sprijini persoanele vulnerabile, pentru a redeschide școlile și pentru a se asigura că lacunele în materie de învățare au fost atenuate.

În România, Ziua Mondială a Educației este marcată distinct de Ziua Învățătorului (5 iunie), începând cu anul 2013. A fost introdusă în structura anului școlar 2013-2014, conform unei decizii luate de ministrul Educației Naționale de la acel moment, Remus Pricopie, și de cei doi lideri ai sindicatelor din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și Marius Nistor (Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”).

 

Sursa foto: Pixabay

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,292FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole