Presiunea social media: 6 din 10 adolescente au încercat diete extreme pentru a arăta bine (sondaj)

Șase din zece fete au încercat diete extreme la presiunea de pe social media și a persoanelor de sex opus, arată un sondaj realizat de World Vision România și publicat recent.

Astfel, șase din zece fete au ținut diete extreme sau periculoase pentru a crește sau a scădea în greutate, din cauza presiunii imaginilor promovate în media, inclusiv pe rețelele de socializare, care sunt departe de realitatea celor mai multe femei. O altă cauză ține de criticile din partea băieților și a bărbaților.

Cel mai recent sondaj realizat de World Vision România cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii arată că jumătate dintre fete sunt doar relativ sau deloc mulțumite de corpul lor, iar un procent similar evită participarea la activități sociale din cauza nesiguranței legate de aspectul fizic.

World Vision România a desfășurat un sondaj în rândul a aproximativ 400 de adolescente, majoritatea din mediul rural și eleve la liceu. Scopul a fost de a măsura cum se raportează tinerele la imaginea corpului lor și la standardele din spațiul media, inclusiv rețelele de socializare, de a arăta într-un anumit fel.

Citește și:

Risc crescut de suicid pentru adolescentele care petrec mult timp pe rețelele de socializare (Studiu)

Parlamentul European vrea legi împotriva design-ului online care creează dependență

Chestionarul a avut 381 de respondente, dintre care 81,4% din mediul rural și 18,6% din mediul urban. Peste 91% dintre respondente sunt eleve în ciclul liceal.

Iată câteva concluzii ale sondajului:

  • Peste 66% dintre fete se simt judecate de cei din jur pentru cum se îmbracă
  • 50% dintre adolescente sunt relativ sau deloc mulțumite de corpul lor
  • Una din două adolescente (47%) spune că se confruntă cu presiunea de a arăta perfect din cauza rețelelor de socializare
  • 64% dintre respondente s-au simțit judecate de băieți sau bărbați în baza aspectului fizic
  • Șase din zece adolescente au încercat diete extreme sau nesănătoase cel puțin o dată în viața lor pentru a pierde sau a crește în greutate
  • Peste jumătate dintre ele (53%) nu au participat la anumite activități sociale din cauză că se simțeau nesigure de cum arată
  • Aproape jumătate se gândesc constant sau frecvent că viața lor ar fi mai bună dacă ar arăta diferit
  • 92% dintre fete își doresc ca școlile să organizeze discuții despre imaginea corpului și presiunile pentru tineri din social media de a arăta într-un anumit fel.

Citește și:

11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii

“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul

„Mă simt adesea judecată de cei din jur”

Peste 66% dintre respondente se simt judecate de cei din jur pentru modul în care se îmbracă. Dintre acestea, 41% sunt total sau în mare de măsură de acord cu afirmația „Când aleg să port haine care îmi plac, dar care sunt considerate de unii ca fiind provocatoare sau neadecvate, mă simt adesea judecată de cei din jur.”

Aproape jumătate (43,5%) dintre fete se simt doar relativ sau deloc confortabil cu corpul lor, mai arată sondajul. Procentul de adolescente crește atunci când sunt întrebate dacă sunt mulțumite de modul în care arată corpul lor la 50%. O cifră îngrijorătoare este că aproape una din zece adolescente nu este deloc mulțumită de corpul său.

Mare parte din această presiune este cauzată de imaginile prezente pe social media cu femei și adolescente care arată conform unor standarde nerealiste pentru marea majoritate a persoanelor de sex feminin. Una din două adolescente (47%) spune că se confruntă cu presiunea de a arăta perfect din cauza rețelelor de socializare, iar asta pentru că se compară cu imaginile pe care le postează alte femei. „Găsesc greu reprezentări media (filme, reclame, social-media etc.) ale fetelor sau femeilor care arată similar cu mine”, spun acestea.

Citește și:

Sondaj: Pericolele cu care se confruntă copiii în mediul online: revenge porn, grooming, cyberbullying

1 din 5 tineri își dorește să devină celebru. Efectele social media asupra Generației Z

Fetele, criticate de băieți și bărbați

O altă realitate îngrijorătoare este referitoare la numărul mare de fete care au fost criticate de persoane de sex opus, inclusiv adulți, în baza aspectului fizic. Mai exact, 64% dintre respondente s-au simțit judecate de băieți sau bărbați din această privință.

„Corpul oricărei fete este frumos. Serios, nu contează ce zice lumea! Dacă alegi să te îmbraci în ceva ce-ți place și te simți bine în pielea ta, nu ar trebui să conteze dacă alții te etichetează drept provocatoare sau inadecvată. Trăim într-o epocă unde, din păcate, majoritatea oamenilor cred că victima sau persoana criticată e de vină doar pentru că avea o ținută provocatoare. E absurd și super nedrept”, a declarat una dintre adolescentele respondente.

„Mi-am dorit mereu să arăt diferit, dar, gen, niciodată n-am reușit să ajung la corpul ăla de vis. Îmi aduc aminte cum în vara aia, acum doi ani, mă antrenam la maxim. Adăugam tot felul de exerciții extra ca să arăt bine și să mă simt și mai bine. Și chiar funcționa, știi? Dar vine iarna și, de fiecare dată, mă trezesc cu kilograme în plus care mă super deranjează. Și parcă niciodată nu reușesc să scap”, a spus o altă tânără.

Citește și:

Conturi pe Social Media pentru copiii sub 16 ani, cu acordul explicit al părinților (Proiect)

De ce sunt adolescenții egoiști? Explicațiile psihologului Corina Lupău

Diete nesănătoase pentru a arăta bine

Din cauza complexelor referitoare la corpurile lor, 6 din 10 adolescente au încercat diete extreme sau nesănătoase cel puțin o dată în viața lor pentru a pierde sau a crește în greutate. Mai mult, pentru aproape un sfert dintre fete (23,4%) aceste diete periculoase reprezintă o obișnuință.

Totodată, 4 din 10 tinere se simt constant sau frecvent vinovate dacă mănâncă ceva considerat nesănătos, în timp ce alte 2 din 10 (22%) se confruntă și ele într-o mică măsură cu acest sentiment de vinovăție.

Citește și:

Adolescență fără dependență. Petronela Rotar: Rușinea și vinovăția, emoțiile ce constituie eșafodajul pe care cresc dependențele

Studiu Salvați Copiii România: Jumătate dintre elevi sunt victime ale bullying-ului

Izolare din cauza felului în care arată

O altă consecință a acestui val de presiune referitor la imaginea corpurilor fetelor este izolarea. Mai bine de jumătate dintre ele au refuzat să participe la anumite activități sociale pentru că se simțeau “nesigure de aspectul lor fizic”.

Din aceeași cauză, tinerele sunt și extrem de stresate. Mai mult de jumătate (56%) dintre fete se gândesc constant sau frecvent la cum arată. Un procent similar (47,5%) de adolescente se gândesc constant sau frecvent că viața lor ar fi mai bună dacă ar arăta diferit.

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume.

Citește și:

Creștere dramatică! Mihaela Dinu, psiholog Salvați Copiii: Semnele depresiei și anxietății la copii și adolescenți

Psiholog Mihai Copăceanu: „Mall-urile au confiscat copilăria și adolescența copiilor”

De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Ben White, Unsplash

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,421FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole