7 semne că infecția respiratorie a sugarului este extrem de gravă. Mihai Craiu: NU sunt febra și tusea!

Sunt mai multe semne prin care o infecție respiratorie foarte gravă a sugarului poate fi  descoperită la timp pentru a preveni o tragedie. Le prezintă medicul pediatru Mihai Craiu.

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale, medic la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, a prezentat simptomele concrete, după ce un bebeluș de doar 6 luni cu infecție respiratorie a decedat la câteva ore de la externarea din spital.

Este vorba despre un sugar care a fost internat la spitalul din Slatina de pe 2 ianuarie până pe 9 ianuarie, cu diagnosticul de rinoadenoidită, fiind diagnosticat la finalul lunii decembrie, la Spitalul Matei Balș cu bronșiolită. La câteva ore după externare, în cursul nopții, copilul a decedat. Poliția a deschis dosar penal, derulând cercetări pentru ucidere din culpă, transmite Digi24.ro.

„Haideți să încercăm să facem un pas în față, să ne oprim din insulte sau din căutarea de vinovați (are cine să se ocupe) și să încercăm să învățăm ceva care ar putea ajuta. Un alt sugar, altă dată. Poate chiar copilul personal”, sugerează Dr. Mihai Craiu, într-o postare publicată pe pagina sa Spitalul Virtual pentru Copii.

Citește și:

Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol

Tratamentul bronșiolitei la domiciliu. Pediatrul Mihai Craiu spune care sunt 3 lucruri obligatorii

Copiii cu cel mai mare risc de forme complicate ale afecțiunilor respiratorii

Cele mai frecvente maladii virale care afectează sistemul respirator al sugarilor sunt bronșiolita, gripa și virusul sincițial respirator VSR.

Potrivit specialistului, bronșiolita acută „este o boală foarte frecventă” și, dacă nu este o formă complicată, „ca orice boală virală, trece de la sine, într-un număr variabil de zile”.

Însă, anumiți bebeluși sunt expuși unor riscuri majore.

„Teoretic ar putea evolua foarte grav toți sugarii (copiii cu vârstă mai mică de 1 an), în special dacă sunt foști prematuri (riscul crește odată cu gradul prematurității și cu numărul de zile de ventilație mecanică din maternitate) sau cei care au maladii cardiace congenitale cu impact hemodinamic important, respectiv boli pulmonare cronice cu oxigeno-dependență”, avertizează Mihai Craiu.

Citește și:

Copil cu gripă, mort în spital la Brașov. 3 sfaturi de la Mihai Craiu pentru a reduce riscul de îmbolnăvire

Dr. Irina Costache: Anul acesta nu este doar virusul sincițial respirator, ci toate virusurile care au dormit 2 ani și jumătate

7 semne prin care recunoaștem formele complicate ale afecțiunilor respiratorii la sugar

Referindu-se la semnele de gravitate care, odată observate, ar trebui să ducă imediat la consult medical, medicul pediatru a precizat că acestea „nu sunt cele care îi sperie pe majoritatea părinților români – febra și tusea”.

Potrivit specialistului, semnele și simptomele care evocă severitatea poartă numele de Sindrom Funcțional Respirator SFR sau detresă.

Iată ce simptome manifestă sugarul cu Sindrom Funcțional Respirator:

1. Are niște mișcări ritmice, numite mișcări de piston ale capului, precum în acest video:

 

2. Are înfundarea părților moi ale pieptului și gâtului, în momentul în care inspiră – tiraj, precum în acest video:

 

3. Are o mișcare ciudată la nivelul nasului, ca și cum ar mirosi ceva (chiar dacă nasul e plin de muci!!!). Aceasta apare înainte de începutul fiecărui inspir.

4. Are balans toraco-abdominal. Cu alte cuvinte, micuțul respiră „cu burta”.

Citește și:

Lista medicamentelor antitermice pe care să le cumperi dacă nu găsești Nurofen și Panadol

A început valul de bronșiolite! 6 sfaturi de la Dr. Mihai Craiu pentru părinții cu copii mici

5. Are geamăt expirator. La sfârșitul expirului, copilul pare că icnește, că il doare ceva. Acest zgomot este continuu, și în somn, apărând în expir cu zeci de minute sau chiar ore înainte ca starea să se agraveze dramatic.

„Cu cât sunt mai multe elemente ale SFR la același episod de boală, cu atât poate fi mai grav”, atrage atenția Dr. Mihai Craiu.

Potrivit acestuia, gravitatea oricărei boli respiratorii la sugar, indiferent de diagnostic, analize sau aspectul radiografiei, este evocată de prezența Sindromului Funcțional Respirator.

„Chiar dacă îi spunem bronșită, pneumonie, pneumonie interstițială, pneumopatie, bronșiolită, boală de căi aeriene inferioare etc., prezența SFR este un semn major de severitate!”, insistă medicul citat.

El enumeră încă două simptome care se adaugă celor 5 de mai sus care caracterizează Sindromul Funcțional Respirator.

6. Unii copii foarte bolnavi fac cianoză: se învinețesc la față, la buze, limbă, unghii etc.

7. Alți sugari foarte bolnavi fac pauze respiratorii – crize de apnee.

„În concluzie, bronșiolita extrem de gravă, cu risc vital, are niște semne de alarmă ce apar cu ore bune înaintea unei tragedii. Rareori tragediile vin din senin!”, conchide medicul Mihai Craiu.

Citește și:

Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie

Nu toate amigdalitele copiilor se tratează cu antibiotic. Mihai Craiu: „Apare o erupție impresionantă”

Sursa foto: Captură video YouTube Mihai Craiu

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,421FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole