Adaptarea la grădiniță. 8 lucruri de făcut pe ultima sută de metri pentru a pregăti copilul

Copilașul tău începe, în curând, grădinița sau creșa? Cel mai probabil, îți apar anumite îngrijorări și temeri legate de acest proces. Și e normal să simți aceste emoții, mai ales dacă este pentru prima dată când treci prin acest proces.

Unii părinți au început deja să-și ajute copilașii să cunoască grădinița/creșa pe care o vor frecventa. În special dacă ai ales pentru micuțul tău o instituție de învățământ preșcolar privată, care permite acomodarea treptată și interacțiunea copiilor cu mediul de acolo și înainte de începerea propriu-zisă a procesului de acomodare.

Ca părinte îți poți ajuta mult copilul să se adapteze mai ușor la grădiniță/creșă. În acest articol, vei descoperi câteva acțiuni concrete pe care le poți face cu copilul înainte de prima zi de grădiniță sau creșă.

 

8 lucruri de făcut pe ultima sută de metri pentru a-ți pregăti copilul de începerea grădiniței/creșei

 

1. Însoțește-ți copilul într-o vizită la grădiniță/creșă, înainte de prima zi în colectivitate

Făcând acest lucru, micuțul va avea timp să proceseze informațiile despre noul mediu. Practic, el va începe deja procesul de acomodare.

Dacă este posibil, Ar fi de mare ajutor ca, în această vizită, copilul să interacționeze cu doamna educatoare, astfel încât să îi poți povesti mai multe despre ea în zilele care urmează, cu scopul de a crea o conexiune între ei. Fiecare detaliu pe care copilul îl cunoaște din timp face ca procesul de adaptare să fie mai ușor.

 

2. Parcurgeți de câteva ori traseul înspre și dinspre grădiniță/creșă

În timp ce vă plimbați, vorbește-i copilului despre clădirile și obiectele pe care le vedeți și spune-i că, în curând, veți parcurge zilnic acest traseu. Cu acest prilej, observă cât timp durează drumul de acasă până la grădiniță/creșă. Este un detaliu care, dimineața, când fiecare secundă e importantă, va conta mult în organizarea programului.

 

3. Vorbește-i despre noul program

Discută cu educatoarea sau directoarea pentru a afla care este programul copiilor din grupa copilului tău, ce fel de activități vor face. Apoi, povestește-i micuțului tău despre ele.

Totodată, precizează care sunt momentele din program în care vei pleca de la grădiniță și cele în care vei reveni să-l iei acasă (de exemplu: „Vom veni împreună la ora 08:45, înainte de micul dejun, eu voi pleca la serviciu, iar apoi, după masa de prânz, voi veni să te iau.”).

 

4. Ajută-l să-și dezvolte abilitățile și autonomia

La grădiniță, copiii sunt puși în situația de a face cât mai multe lucruri singuri. În acest context, cu cât copilul este mai autonom, cu atât disconfortul pe care îl va resimți va fi mai mic. De aceea, ajută-l din timp să facă tot mai multe lucruri singur, pe măsură ce învață să le facă. Oferă-i ajutorul doar după ce a încercat să facă o anumită acțiune și nu a reușit și doar atunci când îți solicită ajutorul.

 

5. Experiențe de separare cu suportul unui adult de încredere

Separarea care se va produce inevitabil în prima zi de grădiniță/creșă va fi mai ușor de acceptat pentru copiii care au mai avut în trecut experiențe de separare de mama/figura de atașament. Astfel, lasă-ți copilul pentru perioade scurte de timp în compania unui adult de încredere, precum bunica, bunicul, bona, o mătușă etc.

 

6. Interacțiune cu copiii

Caută medii potrivite în care copilul tău să se joace cu alți copii de vârste apropiate. Asemenea oportunități includ locurile de joaca din parc sau întâlnirile de joacă organizate împreună cu prietenii sau vecinii. În acest fel, îi oferi copilului tău oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile sociale și de comunicare cu alți copii.

 

7. Jocuri de societate

Pentru a-ți ajuta copilașul să se integreze armonios în colectivitate, implică-l în jocuri de societate (board games) sau în alte activități în cadrul cărora este nevoie să-și aștepte rândul. Ajută-l să învețe să își aștepte rândul pentru o anumită activitate mai ales dacă este unicul copil în familie și nu a mai fost pus în asemenea situații.

 

8. Strângerea jucăriilor la finalul reprizei de joacă

Dacă cel mic încă nu știe să adune jucăriile după ce se joacă, îl poți încuraja să învețe să facă asta. Îi va fi de mare ajutor după începerea grădiniței. Pentru început, strângeți jucăriile împreună, până când observi că cel mic a înțeles ce are de făcut. Apoi, treptat, te poți retrage din proces.

 

Intrarea copilului în colectivitate este o etapă delicată și provocatoare pentru fiecare familie. Vestea buna este că această etapă poate fi parcursă cu succes de către părinții responsabili, care se informează și care știu ce au de făcut pentru o acomodare cât mai ușoară a copilului la grădiniță/creșă.

 

Sursa foto: Pixabay

 

 

Abonează-te GRATUIT

la newsletterul nostru și primești articole exclusive, soluții la provocările părinților, invitații la evenimente gratuite și reduceri la cursurile noastre

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,761FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole