Cum îl ajuți pe adolescentul tău să înțeleagă că nu haina îl face pe om. 5 sfaturi de la psihologul Corina Lupău

În această perioadă a ultimelor săptămâni ale vacanței de vară, părinții fac cumpărăturile pentru a fi pregătiți de începerea noului an școlar. Un subiect de discuții neplăcute în numeroase familii este faptul că adolescenții le cer părinților să le cumpere haine și încălțăminte de firmă, la prețuri mari.

Despre motivele pentru care adolescenții vor haine de marcă și mai ales cum să le transmitem ideea că nu haina îl face pe om ne spune psihologul Corina Lupău, într-o postare pe contul de Facebook.

Corina Lupău este psiholog clinician, psihoterapeut, Doctor în Medicină care lucrează cu copii, adolescenți și adulți în Oradea, la Spitalul Județean și la cabinetul său de psihologie.

„Aproape fiecare adolescent a auzit de la părinți cum aceștia, pe când erau elevi primeau la începutul anului școlar o pereche de teniși și un trening pe care le purtau un întreg an școlar. Invariabil, răspunsul copiilor este ”Acelea au fost alte vremuri” și realmente, au dreptate”, scrie Dr. Corina Lupău.

Citește și:

De ce sunt adolescenții egoiști? Explicațiile psihologului Corina Lupău

Cum ne ferim copiii de abuzatorii sexuali? Sfaturi de la psihologul Gáspár György

Acum, continua specialista, „cei mai mulți se simt îndreptățiți să ceară hanorace și pantofi sport care poartă etichete scumpe, mai ales dacă și în trecut cerințele lor au avut un teren prielnic.”

Ce se întâmplă, de fapt? Potrivit psihologului citat, adolescenții se află într-o perioadă de nesiguranță, susceptibili de a fi influențați de factori psihologici, sociali și economici, pe care nu îi conștientizează.

Iată care sunt, potrivit psihologului Corina Lupău, cei mai importanți factori care îi fac pe adolescenți să ceară haine și încălțăminte scumpe:

1. Presiunea socială și dorința de a fi inclus, acceptat de către ceilalți

Acest lucru „poate veni de la faptul că, până la această vârstă, nu au realizări mărețe pe care să-și sprijine încrederea fragilă, astfel încât feedbackul de la ceilalți e mult mai important. Hainele văzute ca sunt o sursă de valorizare fără efort (spre deosebire de notele mari, rezultatele sportive sau artistice care necesită efort și disconfort pe o perioadă mai lungă de timp)”, explică specialista citată.

Citește și:

Psiholog Mihai Copăceanu: 3+1 greșeli ale părinților care refuză să-i ducă pe copii la psiholog

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

2. O compensare a imaginii corporale

Potrivit acesteia, „în adolescență dezvoltarea fizică o ia uneori înaintea maturizării emoționale, iar noua imagine nu este pe deplin integrată la nivel psihologic, astfel încât adolescenții pot fi foarte frustrați de felul în care arată”.

La asta contribuie deseori aspecte precum: acneea, greutatea nedorită, aparatul dentar pe care trebuie să-l poarte, creșterea bruscă în înălțime etc.

În acest context, „hainele acoperă unele dintre probleme, iar marca supracompensează felul în care se simt. “Să se uite fetele la hanoracul meu Of White, nu la coșuri”, mi-a spus un adolescent.”

 

3. Rețelele de socializare și reclamele

„Diverși influenceri promovează anumite branduri iar digeratorii de Insta și TikTok, vor neapărat acele mărci, pe seama identificării cu modelele lor și a sugestibilității crescute, specifică vârstei”, menționează Corina Lupău.

Citește și:

Mic dejun de campion olimpic. Părinții au dezvăluit ce mănâncă David Popovici: „Este o sursă excelentă de proteine”

Presiunea social media: 6 din 10 adolescente au încercat diete extreme pentru a arăta bine (sondaj)

4. Dorința de a adera la un anume grup

De cele mai multe ori, ”popularii” de prin școli se îmbracă într-un fel anume, etalându-și ținutele. „Ceilalți s-ar dori și ei în grupul acestora și tind să adopte o vestimentație cu care să deschidă ușa grupului”, afirmă specialista citată.

 

5. Valorile familiei

Conform acesteia, unii copii sau adolescenți sunt „copii-trofeu”. „În aceste familii, copilul a fost de la vârste mici îmbrăcat cu haine de marcă, astfel încât, în adolescență nu trebuie decât să ridice puțin ștacheta. O fată-prințesă în cabinet, mi-a calculat la un moment dat că are pe ea aproape 3000 euro.”

 

6. Hobby-urile

„Sigur, dacă adolescentul tău joacă baschet, va cere să se îmbrace ca modele lui. Va dori echipament Jordan, pantofi sport Curry sau LeBron, cam scumpicei”, susține psihologul.

Citește și:

„Băiatul de 15 ani îmi limitează accesul la lumea lui.” 4 soluții ca să intri în lumea adolescentului

De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți

Ce faci când adolescentul se supără că nu primește hainele sau încălțămintea scumpe?

Iată ce răspunde Dr. Corina Lupău:

„Dacă adolescentul tău devine iritat cu privire la faptul că nu primește hainele de la brandul dorit, ajută-l să se înțeleagă, întrebându-l ”De fapt, ce te supără cu adevărat?” Dacă ai răbdare să sondezi, îți va spune că are “nevoie” de blugii ăia Levis baggy pentru că picioarele sunt prea groase, că ”toți” din grupul lui au piesa respectivă sau oricum, vei identifica una din situațiile de mai sus.”

Iată 5 soluții pentru a evita cumpărarea hainelor și a încălțămintei de brand pentru adolescentul tău:

1. Ajută-l să înțeleagă că nu haina îl face pe om, dar spune ceva despre el, în măsura în care este curată, îngrijită și adecvată contextului (nu mergem la școală îmbrăcați de seară, nici la ski cu pantofi toc), recomandă Corina Lupău.

2. Fixează un buget pentru cumpărăturile de început de an școlar și comunică-i-l. Îți va fi astfel mai ușor să pui limite dacă apar solicitări nerezonabile.

3. Decideți împreună care sunt cumpărăturile necesare și care sunt opționale. Sigur va avea nevoie de pantofi pentru sport dar e negociabil ce marcă. Poate fi sau nu necesar să achiziționați un rucsac nou. Rechizitele sunt necesare, al nu-știu-câtelea hanorac, nu.

4. Dacă în buget intră un hanorac de o sumă ”x” dar el își dorește unul de sumă ”y”, poate să recurgă la pușculița proprie sau să facă o anume treabă în casă timp de mai multe săptămâni, iar ulterior să primească diferența.

5. Spune-i ”Nu” câteodată. Uneori, cerințele adolescenților sunt mult peste posibilitățile familiei și câteodată sfidează decența. Nu te teme să pui limite clare! Iar dacă se va supăra pe moment, invită-l să-și exprime nemulțumirea. Ascultă-l, confortează-l emoțional, dar rămâi pe poziția ta, recomandă psihologul Corina Lupău.

Citește și:

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

5 criterii să verifici dacă ai o relație bună cu adolescentul, de la psihologul Mihail Labkovskiy

7 pași pentru o relație bună cu adolescentul

 

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Flávio Santos, Pexels

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,293FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole