Ești părinte singur? Ce trebuie să conțină dosarul pentru bursa monoparentală de 300 lei

Elevii din familiile monoparentale beneficiază de burse speciale în valoare de 300 lei/lună, indiferent de venitul părinților. Noile legi ale educației, care au intrat recent în vigoare, au modificat bursele acordate elevilor. Una dintre noutăți se referă la condițiile de acordare a burselor monoparentale în anul școlar 2023-2024.

„Bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, inclusiv pentru elevii cu unul dintre părinți decedați, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie”, precizează reprezentanții Ministerului Educației, în informarea referitoare la bursele pentru anul școlar 2023-2024.

Cum este definită familia monoparentală

Metodologia-Cadru de acordare a burselor, publicată în Monitorul Oficial pe 12 septembrie 2023, definește familia monoparentală, clarificând lucrurile pentru elevii care au dreptul să primească aceste burse.

Așadar, conform reglementărilor, sintagma „familie monoparentală” desemnează „familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflat/aflați în întreținere, în vârstă de până la 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ — cursuri de zi, organizată potrivit legii, și care locuiesc și gospodăresc împreună”.

Prin „persoană singură din familia monoparentală” se înțelege persoana care se află în una dintre următoarele situații:

  1. Este necăsătorită
  2. Este văduvă
  3. Este divorțată
  4. Soțul/soția sa este declarat/ă dispărut/ă prin hotărâre judecătorească
  5. Soțul/soția sa se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil. Este vorba despre persoanele care, fiind obligate să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, fără a lăsa un mandatar sau dacă persoana a dispărut fără a exista informații despre ea și nici un mandatar.
  6. Soțul/soția sa este arestat/ă preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor
  7. A fost numită tutore sau i s-au încredințat ori dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile de mai sus

Citește și:

16 greșeli ale părinților care scad motivația școlară a copiilor

3 factori care îi ajută pe copii să învețe ușor și rapid

Bursa monoparentală – acte necesare

Iată lista actelor necesare la dosarul pentru bursele de orfani și pentru elevii din familii monoparentale, în funcție de situația concretă a familiei:

  1. Cererea părintelui sau a reprezentantului legal, fie a elevului, dacă este major
  2. Certificatul de naștere al copilului mai mic de 14 ani sau buletinul copilului de la 14 ani în sus
  3. Acte de stare civilă
  4. Sentința judecătorească din care să rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre părinți
  5. Certificat de deces
  6. Decizia instanței de menținere a stării de arest
  7. Raportul anchetei sociale în cazul părinților dispăruți

Copilul trebuie să aibă domiciliul stabilit la părintele care depune dosarul pentru obținerea bursei monoparentale.

Chiar și acei părinți care își cresc singuri copiii, dar nu pot dovedi acest lucru cu acte se încadrează la bursa monoparentală. În aceste cazuri, dacă nu reușesc să obțină acte, pot dovedi cu domiciliul părintelui și al copilului sau cu un extras din cartea funciară. Dacă nici această dovadă nu există, atunci este necesară o declarație notarială pe propria răspundere, au precizat reprezentanții Ministerului Educației pentru turnulsfatului.ro.

Dosarul pentru obținerea bursei monoparentale trebuie depus la secretariatul școlii unde învață copilul până cel târziu pe 4-5 octombrie.

Citește și:

Cum schimbi comportamentul copilului în doar 3 zile. Strategia eficientă a Laurei Markham

Copilul se trezește greu dimineața pentru a merge la școală? 6 sfaturi de la Oana Moraru

Bursa monoparentală nu este condiționată de venitul părinților

În noua Lege a educației, bursa pentru elevii orfani de unul sau de ambii părinți, precum și pentru cei din familii monoparentale nu este condiționată de venitul mediu pe membru de familie. Așadar, nu este nevoie să incluzi la dosar nicio adeverință de venit. Nu contează nici dacă celălalt părinte plătește sau nu pensia alimentară. Bursa se acordă oricum.

Bursa monoparentală în sumă de 300 de lei/lună se acordă inclusiv pe perioada vacanțelor.

Totuși, pe perioada vacanței de vară, nu vor primi bursa monoparentală elevii care au rămas repetenți, corijenți la mai mult de o disciplină sau care au peste 20 de absențe nemotivate pe an. De asemenea, pierd bursa monoparentală din luna în care au mai mult de 10 absențe nemotivate.

Condiția pentru elevii din școlile private care pot beneficia de bursa monoparentală

Și unii elevi din învățământul particular pot beneficia de bursele sociale, printre care se numără și bursa monoparentală. Este vorba despre elevii care sunt școlarizați fără taxe.

Conform Metodologiei-Cadru de acordare a burselor, „elevii din unitățile de
învățământ preuniversitar particular și confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de” „burse sociale, dacă sunt școlarizați fără taxe, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, nivel primar, gimnazial și liceal”.

Conform reglementărilor oficiale, școlile trebuie să transmită către inspectoratele de care aparțin prima listă de beneficiari ai burselor pentru anul școlar în curs până pe 20 octombrie.

Apoi, până pe 25 octombrie, datele centralizate de inspectoratele școlare vor fi transmise Ministerului Educației. Iar primele burse pentru lunile septembrie și octombrie vor intra pe carduri începând cu data de 15 noiembrie. După aceea, bursa va fi virată lunar beneficiarilor.

Citește și:

Oana Moraru, despre oamenii antiparenting, care se declară „realizați” chiar dacă „au mâncat ceva bătaie de la părinți”

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Copilul greșește și criticile nu ajută? Cu ce să înlocuiești critica pentru a-i schimba comportamentul

 

Sursa foto: cottonbro studio, Pexels

 

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,421FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole