Când trebuie să mergem cu copiii la Urgență. Specialist: „De multe ori, ar fi bine să nu mergem nicăieri”

Ne aflăm în plin sezon de gripă și viroze respiratorii, însă și banala răceală, mai ales în cazul copiilor, ne dă emoții. De multe ori, tusea, strănutul, nasul care curge sau starea ușor febrilă ne panichează și ne trimite cu cei mici direct la spital. Deși, poate, ar fi nevoie să ne adresăm mai întâi medicului de familie. Prin urmare, cum ar trebui să procedăm corect în așa fel încât să ne protejăm copilul dar, în același timp, să nu aglomerăm inutil camerele de gardă? Doi medici au explicat pentru „Adevărul” traseul pe care micul pacient ar trebui să-l urmeze.

Dr. Emiliana Costiug, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie din Cluj, a declarat că traversăm o perioadă în care numărul de viroze respiratorii este la apogeu. „Ne aflăm în sezonul rece, perioada virozelor. Avem gripa A, gripa B, ne confruntăm cu virusul sincițial respirator, cu infecții cu adenovirus dar și enteroviroze”, explică specialistul.

Însă, ca în fiecare an, ne confruntăm odată cu boala în sine, care îi afectează mai ales pe copii, dar și cu frica, de multe ori nejustificată, a părinților, care se panichează încă de la primul strănut și ajung să blocheze camera de gardă a spitalelor. „Sunt situații când copilul nu ar trebui adus nici măcar la cabinetul medicului de familie” a precizat dr. Costiug.

Când ținem copilul bolnav acasă

„E mult mai bine pentru copil, atunci când are febră, să rămână acasă, să fie hidratat, să primească vitamina C, antitermice, adică siropuri cu paracetamol sau ibuprofen”, mai spune medicul. Însă, continuă specialistul, cel mai important aspect este respectarea hidratării copilului, a repausului și izolarea.

„E foarte greu pentru copil să-l duci într-o colectivitate, într-o sală de așteptare la medicul de familie sau la unitatea de primiri urgențe, la centrele de pediatrie, la centre de permanență pentru că-l supui unui risc epidemiologic crescut”. În sălile de așteptare ale cabinetelor medicale se prezintă pacienți cu afecțiuni diferite. Prin urmare, poți veni cu o boală și pleca cu alta. „Sunt alți copii cu alte viroze și atunci trecem dintr-o viroză în alta. De ce să riscăm dacă cel mic nu se află într-o stare gravă?”

E bine de știut că o viroză respiratorie poate să evolueze cu febră până la trei zile. În această perioadă, este important să hidratăm copilul cu apă, cu ceai, cu lichide pe care le agreează. În același timp, trebuie să ținem febra sub control. „Dar mă refer aici la o febră care trece de 38 de grade Celsius. O temperatură corporală de 37.5 nu este periculoasă. Până în 38 este o febră benefică, o febră care ajută organismul să scape de microorganismele invadatoare. Dacă temperatura sare de 38 de grade, atunci administrăm paracetamol sau ibuprofen, hidratăm copilul și îi oferim odihna necesară într-un spațiu cât mai aerisit. Asta e tot ce avem de făcut”, continuă medicul de familie. Dacă cel mic se simte rău, dacă îl doare gâtul, dacă îl doare capul, părinții pot administra antitermice care care au și un rol analgezic, de combatere a durerii.

Când ar trebui să mergem cu copilul la medicul de familie

Dacă lucrurile se complică, dacă febra durează mai mult de trei zile, copilul nu mănâncă, nu se hidratează, are o stare generală proastă, dacă în perioadele fără febră crescută nu se joacă, nu are un comportament normal, atunci trebuie să ne adresăm medicului de familie. „Dar nu este neapărat nevoie să mergem fizic la cabinet. Medicul de familie poate fi consultat și online, și la telefon”, recomandă dr. Emiliana Costiug. În acest fel, vom feri copilul de alte viroze pe care le-ar putea lua de la ceilalți pacienți aflați în sala de așteptare. Atenție, însă! Există medici de familie care te primesc doar cu programare și medici care te pot primi urgent, „între pacienți”. Trebuie să știi exact cum procedează medicul tău. Dacă te primește, mergi direct la el, dacă nu, recomandat este să te adresezi unui spital sau să chemi Ambulanța.

Copilul începe școala? 5 abilități care îți arată în ce măsură este pregătit

„Ciudate, dar adevărate”. Recomandările Oanei Moraru pentru o acomodare ușoară în clasa pregătitoare

Pregătește copilul pentru școală: 5 jocuri pentru dezvoltarea atenției

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

Parenting 2.0
Parenting 2.0
Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

123,190FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole