Capul turtit la bebeluși, un risc frecvent. Cum prevenim plagiocefalia și torticolisul muscular

Majoritatea bebelușilor tind, la un moment dat, să țină capul mai mult într-o singură parte. De aceea, există riscul ca forma capului micuțului să se modifice din cauza acestei poziții.

„Plagiocefalia (capul turtit) se dezvoltă atunci când capul copilului crește rapid și întâmpină o anumită rezistență – fie prenatal în uterul mamei, fie postnatal, atunci când copilul adoptă o poziție preferată în pătuț”, au explicat medicii Orto-Clinic Valentina Contanu, medic specialist ortopedie pediatrică, și Andra Dinu, terapeut Vojta și kinetoterapeut, într-un comunicat al clinicii.

În majoritatea situațiilor, plagiocefalia este însoțită și de torticolis muscular. Acesta este termenul medical pentru contractura musculaturii gâtului. Diagnosticul propriu-zis se pune în urma unui examen clinic al micuțului, în cadrul căruia specialistul constată limitarea mișcărilor de rotație și aplecare ale capului.

Tratamentul plagiocefaliei

Tratamentul plagiocefaliei și al torticolisului începe chiar din primele zile de viață, afirmă specialiștii citați. Ca părinte, acasă, poți face pentru început mișcări simple de repoziționare a copilașului. Totuși, dacă observi că tendința de poziționare pe o singură parte persistă, nu amâna să te adresezi unui kinetoterapeut în speranța că problema se va rezolva de la sine. Cu ajutorul unor exerciții specifice, kinetoterapeutul va relaxa musculatura contractată a bebelușului.

De asemenea, este foarte important să observi, pe parcursul primului an de viață, forma capului copilului. În cazul în care micuțul are peste 6-8 luni și aspectul capului nu este simetric, specialiștii îți vor recomanda nu doar kinetoterapie, ci și ortezare, care presupune ca cel mic să poarte o cască pentru corecția craniului.

„Orteza craniană este un dispozitiv medical dinamic, individualizat ce se realizează dintr-un material termoformabil”, explică medicii Orto-Clinic.

Conform acestora, este foarte important ca orteza să fie purtată în primul an de viață, întrucât capul copilului este format din mai multe oase unite prin articulații fibroase numite suturi care se închid după împlinirea vârstei de un an. Iar în primele luni de viață, craniul este moale și maleabil. Tratamentul durează între două și șase luni. În anumite cazuri, este necesară confecționarea mai multor orteze, succesiv.

În timpul tratamentului, orteza este purtată progresiv ajungându-se până la 23 de ore pe zi.

Cum poate fi prevenită turtirea capului bebelușului

Sursa: Orto-Clinic

Ca părinte, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a preveni plagiocefalia este să te asiguri că alternezi pozițiile sugarului în somn. Scopul este ca oasele moi ale craniului să nu fie solicitate mult timp pe una și aceeași parte.

De asemenea, având în vedere că tu vei fi prima persoană care va descoperi eventualele modificări în modul în care arată și se manifestă copilul, recomandarea este ca, de îndată ce observi primele semne de modificări vizibile, să consulți un specialist.

20170203_210934

Totodată, poți culca bebelușul pe o pernă specială precum cea din imagine. O varietate mare de pernuțe create special pentru prevenirea plagiocefaliei la bebeluși dintre care să alegi una potrivită găsești pe emag.ro.

Medicii recomandă să mergi cu copilul la controale periodice în primii ani de viață, deoarece există riscul să nu observi micile deformări ale capului copilului, dat fiind faptul că te-ai obișnuit cu modul în care arată cel mic, iar medicii privesc atent craniul copilului în timpul consultului.

„Ideal, pentru sugari, este prevenirea! Partea capului pe care este așezat sugarul la somn trebuie să varieze. În cazul în care copilul doarme o noapte pe partea dreaptă, automat următoarea noapte va fi partea stângă”, afirmă medicii de la Orto-Clinic.

Schimbă cât mai des poziția bebelușului. De exemplu, nu ține copilul în scaunul de mașină atunci când mașina staționează.

Iar mâinile cu care ții bebelușul pentru a-l hrăni trebuie folosite alternativ.

 

Sursa foto principală: Pixabay

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,762FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole