Ce le-a spus anchetatorilor elevul care a atacat o profesoară cu cuțitul. Riscă 7 ani de închisoare

Caz șocant, ieri, într-un liceu din Capitală. Un elev din clasa a X-a de la Liceul „Ion Creangă” a atacat-o cu un cuțit de bucătărie pe profesoara de limbă japoneză, provocându-i o rană care a necesitat sutură, însă nu și internare.

Imediat după incident, medicii de la Spitalul Universitar care au îngrijit-o au declarat pentru presă că profesoara era stabilă, conștientă, cooperantă.

După incident, „la fața locului s-au deplasat de urgență polițiștii și au identificat persoanele implicate, elevul aflându-se în custodia polițiștilor. În vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate la fața locului s-au deplasat și echipaje medicale”, a anunțat, ieri, într-un comunicat de presă, Poliția Municipiului București.

Și reprezentanții Ministerului Educației s-au deplasat la fața locului. Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Educației condamnă agresiunea de orice fel în mediul școlar, indiferent dacă este îndreptată asupra elevilor, asupra cadrelor didactice sau asupra altor categorii de personal.

„Vom continua să monitorizăm acțiunile întreprinse la nivelul unității școlare în care s-a produs incidentul, pentru a ne asigura că vor fi respectate prevederile legale ce se impun a fi urmate în astfel de situații și pentru a avea certitudinea sprijinului pe care cei implicați, inclusiv elevii martori la incident, îl vor primi în perioada următoare”, se mai arată în comunicat.

Citește și:

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii

Discuția elevilor înainte de ora de japoneză: „Ar merita să o omor?”

Potrivit informațiilor apărute în presă, elevii urmau să aibă un test la ora de japoneză, drept pentru care s-au gândit să chiulească de la oră.

În discuția de pe grupul de Whatsapp, profesoara, în vârstă de 26 de ani, este numită „amărâta aia”. Iar elevul care a atacat-o ulterior a întrebat: „Ar merita să o omor?”, dar a întâmpinat rezistența colegilor, unul dintre ei replicându-i: „băi cum adică mă”.

„Urma să primim un test neanunțat, elevul s-a supărat și a scos briceagul, cuțit de bucătărie ce era, din ghiozdan și i l-a pus la gât profesoarei. Doamna s-a speriat, s-a dat într-o parte și a tăiat-o”, a declarat, pentru Digi24, unul dintre colegii de clasă, martor la incident.

Elevul, de origine turcă, a fost transferat anul trecut la liceul „Ion Creangă” din București. Profesorii îl descriu ca pe un elev „cuminte, care stătea și citea în pauze”, scrie aktual24.ro. Deci, elevul nu era cunoscut ca fiind un elev agresiv sau cu probleme de comportament.

Și colegii spun că era un băiat liniștit, retras, care nu a făcut probleme până în prezent.

Citește și:

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Risc crescut de suicid pentru adolescentele care petrec mult timp pe rețelele de socializare (Studiu)

Ce le-a spus elevul anchetatorilor

Deși a încercat să fugă, elevul a fost reținut pentru 24 de ore și este anchetat, fiind acuzat de tentativă de omor.

Elevul le-ar fi spus anchetatorilor ca a fi fost afectat după ce a pierdut o bursă de studiu în Statele Unite ale Americii, iar asta l-a deprimat, transmite stirileprotv.ro.

Potrivit anchetatorilor, tânărul a declarat că purta de ceva vreme cuțitul la el, fără a avea vreo intenție criminală.

Astăzi, pe numele băiatului a fost emisă o propunere de arestare preventivă.

Între timp, pe parcursul anchetei, elevul va trece printr-un proces de expertiză psihiatrică.

Elevul riscă o pedeapsă de 7 ani de închisoare

Elevul care a atacat profesoara cu un cuțit riscă o pedeapsă de 7 ani de închisoare, a declarat avocatul Adrian Cuculis, pentru Adevarul.ro.

Potrivit acestuia, începând cu vârsta de 14 ani, elevul răspunde penal. În cazul tentativei de omor, pedeapsa ar putea fi de 7 ani de închisoare. Însă, mai spune avocatul, pentru infracțiunile comise de minori există și alte pedepse precum „consemnul la final de săptămână sau internarea într-un centru medical” sau „urmarea unor cursuri de reabilitare”. Când ajung la 18 ani, judecătorul poate decide dacă minorul va fi mutat într-un centru de detenție pentru majori.

Totuși, în opinia avocatului Adrian Cuculis, judecătorii se vor orienta către un minim de pedeapsă în cazul acestui minor.

La rândul său, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, afirmă că, dacă elevul va răspunde penal, „probabil va merge într-un centru pentru minori și va fi exmatriculat și din școală, dar pe cale de consecință”.

Citește și:

De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți

7 pași pentru o relație bună cu adolescentul

 

Sursa foto: Poliția Română

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,290FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole