Ce spune ministrul Educației despre interzicerea TikTok: „Eu totdeauna am atitudinea asta ca psiholog”

Ministrul Educației, Daniel David, reafirmă că nu ar interzice nici TikTok și alte rețele de socializare și nici tehnologia care se află astăzi la îndemâna copiilor, tinerilor, el explicând că prohibiția duce la apariția cu intensitate și mai mare a fenomenului interzis.

Daniel David spune, însă, că este nevoie ca aceste rețele de socializare şi descoperiri tehnologice să fie utilizate în avantajul tinerilor, iar rolul de divertisment al TikTok să fie combinat cu unul educațional, transmite News.ro.

El a anunțat și un posibil parteneriat cu rețeaua chineză TikTok, acuzată că a jucat un rol esențial în manipularea campaniei electorale de către candidatul Călin Georgescu.

TikTok se află acum sub investigație lansată de Comisia Europeană. Rețeaua chineză riscă o amendă de 6% din cifra de afaceri globală sau chiar interzicerea pe teritoriul UE.

De remarcat că în China rețeaua funcționează după reguli mult mai stricte care fac aproape imposibil accesul adolescenților la conținut manipulator. În occident însă, Tiktok e folosit pe scară largă pentru campanii de manipulare, pentru difuzarea de conținut violent, la limita legii, după cum arată Comisia Europeană.

Daniel David: „Dacă interzici comportamente, ele tind să reapară cu intensitate mai mare”

Întrebat, în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima TV, dacă ar interzice TikTok, Daniel David a răspuns negativ.

„Nu. Eu totdeauna am atitudinea asta ca psiholog, ştiu ce periculos este să interzici lucruri. Pentru că dacă interzici comportamente, ele tind să reapară cu intensitate mai mare, cu frecvenţă mai mare, cu durată mai mare. Dacă controlezi efectiv puternic contextul, încep să apară în alte contexte, vedeţi şi pe internet: apare internetul negru sau gri. Eu sunt de alt principiu. Hai să controlăm în sens bun ceea ce se întâmplă. tehnologia, inclusiv TikTok-ul. Am spus în diverse situaţii, TikTok-ul nu este bun sau rău în sine, el devine bun sau rău în funcţie de cum îl folosim. Haide să-l folosim bine! Îl folosim bine înseamnă a duce acolo şi conţinuturi educaţionale, a duce şi ştiinţă, a duce şi cultură”, a detaliat Daniel David.

Ministrul Educației: „Tehnologia e aici. Nu putem scăpa de ea”

Acesta e de părere că, fără a anula funcția de divertisment a rețelelor de socializare, în acestea pot fi inserate și conținuturi educaționale.

„Să nu lăsăm numai bizareriile, pseudoștiința, conspirațiile să fie acolo. Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu cei de la TikTok România și lucrăm la un parteneriat. Acum gândim o listă de creatori de conținut, pe zona asta STEM, science, technology, engineering and mathematics, adică știință, tehnologie, inginerie și matematică, astfel încât să începem să ducem pe TikTok și astfel de lucruri, sigur, într-o manieră atractivă (…) lucruri care să stimuleze, să mire copiii. (…) Tehnologia e aici. Nu putem scăpa de ea. E o mare greşeală să o interzicem, nu numai TikTok-ul și inteligența artificială, celelalte rețele de socializare. Trebuie să avem grijă însă să le ducem într-un context educațional științific. Sigur că totdeauna o să fie și non-știință și pseudoștiință, dar tinerii și oamenii să poată să aleagă.”

Daniel David, sfaturi pentru părinți: „Asta trebuie să-i înveţi pe copii”

De asemenea, întrebat cum poate fi motivat un copil să citească, să învețe, atunci când idolii lui din mediul online prezintă o rețetă facilă a succesului, Daniel David spune că trebuie venit cu contraexemple.

„Și sunt foarte multe contraexemple, foarte mulți oameni de succes, de fapt, cei mai mulți oameni de succes, când te uiți în Statele Unite, dacă te gândești, îi vezi absolvenți de Harvard, Yale, Stanford și așa mai departe, cazurile astea în care am reușit afacerea proprie și m-am îmbogățit acolo în beci, ca să spun așa, sunt cazuri de excepție, există, dar sunt cazuri de excepție, pe care nu le poți controla, adică nu ai o rețetă pentru ele, fiindcă foarte mulți, după ce reușesc așa în afara școlii, ajung să-și inventeze o rețetă a succesului, să spună de ce am reușit, dar acele cauze identificate de ei, de multe ori, n-au nicio legătură cu ce s-a întâmplat, fiindcă de foarte multe ori a contat contextul, oportunitățile, norocul, întâmplarea. Asta trebuie să-i înveți pe copii, că sigur, e ok, e bine dacă ai și noroc și dacă ești în contextul adecvat, dar astea nu le poți controla. Hai să controlăm ce putem controla. Putem controla procesul de educație, să înveți lucruri care să te ajute în viață, să înveți competențe. Dacă vine norocul, va fi extraordinar de bine, dacă nu vine norocul, o să fie tot bine”, explică David.

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

Parenting 2.0
Parenting 2.0
Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

123,191FaniÎmi place
370CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole