Consultantul educațional Oana Moraru a vorbit despre copiii de până în șase ani și despre câteva elemente esențiale pe care părinții care au copii din acest segment de vârstă trebuie să le știe.
„Episodul de astăzi este despre grădinițe de toate felurile – clasice și alternative. Despre ce învață și ce nu învață copiii în grădinițele românești. Despre pași câștigați în intervalul 0-6 ani și despre marile noastre rateuri în educația preșcolară.
Marile dificultăți școlare și demotivarea copiilor noștri au trei mari cauze. Una este o rădăcină adâncă, înțepenită de mult timp, în anii de grădi. Iată aceste trei mari cauze„, spune Oana Moraru, într-o postare pe contul său de Facebook.
De ce au dificultăți copiii de până în 6 ani
Una dintre cauze, spune Oana Moraru, este urcatul la școală cu foarte multe achiziții nefăcute la vârsta preșcolară, exact când copiii trec prin cele mai deschise ferestre de oportunitate ale dezvoltării limbajului, gândirii logico-matematice, atenției, bucuriei de a lucra.
„Fiindcă le este greu, foarte mulți copii români asociază școala cu neputințe de care nu sunt răspunzători – dificultăți de coordonare motrică fină și grosieră, de procesare vizual-spațială, de limbaj, de atenție, de maturizare socio-emoțională etc.,” afirmă Oana Moraru.
Mai mult, Oana Moraru vorbește despre o a doua cauză: săritul peste un an de dezvoltare, în programa școlară, la clasele a II-a, a V-a și a IX-a – în sensul că le cerem brusc, la aceste clase, mult peste nivelul mediu al intelectului copiilor. Ca și cum au crescut peste vară încă un an față de vârsta reală, cronologică.
„În special, la aceste clase, pierdem cei mai mulți copii atât în înțelegere, cât și în motivație. Cu alte cuvinte, acestea sunt clasele când mulți copii încep să creadă că nu sunt suficient de deștepți,” explică Oana Moraru.
Nu în ultimul rând, putem vorbi și despre o a treia cauză și anume: lipsa de inteligență didactică și de ghiduri practice scrise pentru profesori, cu pașii dezvoltării gândirii, la fiecare disciplină (lipsa manualului profesorului, pe lângă cel al elevului).
„Predăm, în clase, după ureche, fără mentori pedagogici, cu un model de autoritate învechit sau prăbușit,” încheie Oana Moraru.
Citește și:
Oana Moraru, în urma evaluării a 200 de copii: Peste 60% sunt predispuși la analfabetism funcțional
Cum se construiește motivația școlară, pe vârste. Sfaturi de la Oana Moraru
Ce să faci și ce să nu faci pentru a-ți motiva copilul să-i placă să citească
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0