Vârsta medie la care părinții le oferă copiilor propriul smartphone este de opt ani, iar majoritatea celor între 5 și 12 ani petrec online, în medie, de la o oră la trei ore pe zi, arată rezultatele unui studiu publicat de Google România.
Conform cercetării, publicată astăzi, aproape jumătate dintre părinți au declarat că le-au dat copilului primul telefon când avea între 5 și 8 ani, iar peste o treime între 9 și 12 ani.
Adolescenții stau peste 3 ore pe zi pe telefon
Întrebați care a fost scopul de a le oferi copiilor propriul telefon cu conexiune la internet, participanții la studiu au menționat, în primul rând, pentru a fi în contact cu ei în orice moment.
În același timp, o treime dintre părinți au spus că nu vor ca cei mici să se simtă excluși social, dacă nu au un smartphone.
Potrivit sursei citate, cea mai mare parte a copiilor cu vârste între 5 și 12 ani petrec online între o oră și trei ore pe zi, în timp ce majoritatea adolescenților (13-17 ani) depășesc trei ore zilnic.
Cele mai utilizate aplicații/site-uri web în rândul copiilor sunt cele educaționale, urmate de jocuri video. De asemenea, aplicațiile de social media sunt folosite după vârsta de 9 ani, în special de către adolescenți.
Siguranța online
Referitor la subiectul siguranței online, majoritatea respondenților au spus că au discutat despre acest subiect cu copiii lor în ultimul an, de când copilul are între 5 și 8 ani.
„Totuși, ponderea ridicată a vârstei de 13 ani pentru prima discuție despre siguranța online arată o creștere a importanței acestui subiect în rândul părinților, în ultimii ani”, se menționează în concluziile cercetării.
În ceea ce privește cel mai bun mod de a-i educa pe copii privind siguranța digitală, datele centralizate de Google relevă faptul că utilizarea controlului parental scade odată cu vârsta copilului, întrucât doar 12% dintre părinții de adolescenți susțin că folosesc astfel de soluții, față de o treime pentru copiii de vârste mai mici. Peste 80% dintre părinții cu copii de 5 – 12 ani afirmă că folosesc acest tip de limite, dar în cazul adolescenților, doar un sfert dintre părinți recunosc faptul că dispozitivele sunt folosite de către copiii lor fără limită de timp.
Fricile părinților legate de consumul digital al copiilor lor
La întrebarea „Care este principala preocupare a părinților privind consumul digital al copiilor?”, răspunsul părinților cu copii de sub 9 ani se referă la conținutul sexual explicit. În cazul celor cu copiilor de 9-12 ani, cyberbullyingul este cel mai îngrijorător, în timp ce, în cazul adolescenților, manipularea online a copiilor (online grooming) generează cele mai mari preocupări în rândul părinților.
Studiul Google a fost realizat de Topline, companie specializată în studii de piață, în perioada august – septembrie 2024, pe un eșantion reprezentativ de 570 de persoane din România, părinți, cu vârste între 18 şi 65 de ani. Cercetarea face parte dintr-o analiză mai amplă, intitulată „EU Family Safety Survey 2024”, realizată la nivelul Uniunii Europene.
Inițiativele educaționale Google, precum „Eroii Internetului”, „Be Internet Citizens” și „Hit Pause” ajută părinții, profesorii, copiii și adolescenții să navigheze în lumea online în siguranță și cu încredere. Prin intermediul platformei Google.org, sunt sprijinite aproximativ 70 de organizații din Europa care oferă educație pentru alfabetizare digitală.
În același timp, soluțiile de control parental, ca „Family Link” și „YouTube Kids” oferă îndrumări adecvate vârstei.
Programul „Eroii Internetului”, lansat în anul 2020, include o programă educațională pentru profesori şi părinți și un joc online interactiv pentru copii, Interland. În cadrul programului, peste 35.000 de profesori au fost pregătiți în siguranță online.
Până în prezent, caravana „Eroii Internetului”, organizată de Adfaber şi Poliția Română, a ajuns în mai mult de 300 de școli din toată țara, rural și urban, cu peste 700 de acțiuni şi participarea a 30.000 de copii şi adulți. Cel mai recent, Google oferit un grant în valoare de 500,000 de dolari pentru susţinerea eforturilor educaționale legate de siguranța online către asociația Adfaber.
Pentru mai multe informații despre efectele pe care expunerea la ecrane le are asupra copiilor și soluții pentru limitarea acestora, poți accesa gratuit materialele (articole și webinarii cu psihologi, logoped, directoarea Agenției Naționale Antidrog) din cadrul campaniei de conștientizare “Copiii și ecranele. Cum să creștem copiii sănătoși și echilibrați în era tehnologiei”, pe care am inițiat-o în noiembrie 2023. Materialele se găsesc pe primul grup de Facebook pe această temă din România:
Grupul de Facebook “Copiii și ecranele”
Iar în aceste articole poți descoperi soluții utile pentru limitarea timpului petrecut de copii în fața ecranelor:
Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri
Cum oprim ecranele fără dramă. Sfaturi de la psihologul canadian Dr. Vanessa Lapointe
Regula de aur pentru limitarea timpului copilului la ecrane, de la Patrick Ney, specialist în neurodezvoltare
Copilul stă mult la ecrane în vacanță? 5 pași ca să limitezi timpul pe telefon și tabletă
Sursa foto: Julia M Cameron, Pexels
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0