ChatGPT este o aplicație de inteligență artificială lansată de OpenAI care creează conținut mai rapid și mai complex decât oamenii.
Lansat în noiembrie 2022 inițial pentru a susține conversații de bază, ChatGPT s-a dovedit capabil să creeze programe pe calculator, să compună muzică, să scrie poezii și… să facă teme pentru acasă.
Desigur, elevii din toată lumea, inclusiv din România, s-au grăbit să folosească ChatGPT pentru a scăpa de povara temelor. Mai mult, un student rus la Universitatea de Stat din Moscova a folosit cu succes aplicația pentru redactarea lucrării de licență. Tânărul a cerut de la ChatGPT să-i furnizeze câteva capitole cu studii, analize și referințe științifice, lui rămânându-i să pună toată informația în ordine și să o structureze conform planului. Tot procesul a durat 23 de ore, după care a susținut lucrarea de disertație fără ca profesorii să observe vreo problemă, relatează presa rusă.
„Ideile sunt bune, însă nu sunt bine legate”
„Aplicația a reușit să facă niște eseuri argumentative. Doamna noastră de Română a spus că ideile sunt bune, însă nu sunt bine legate. Timpul de redactare al temelor ar fi mai ic, însă la finalul zilei am vedea niște teme care nu sunt originale”, spune Matei Alexandru, de la Asociația Elevilor București Ilfov, pentru Digi 24.
După ce l-au testat, profesorii se declară nemulțumiți de prestația chatbotului.
„I-am cerut acestui program să îmi dea exemple de funcții injective, bijective, subjective. Mi-a spus aproape impecabil, după care mi-a dat trei exemple greșite. Perfect! Atunci îl rog pe copil să facă același lucru și vreau să văd: el își dă seama că aceste exemple furnizate sunt greșite?! Noi trebuie să integrăm tehnica modernă în lecție”, a declarat profesorul de Matematică Robert Eckstein.
Citește și:
Elev bătut de învățător pentru că nu știa tabla înmulțirii. Primarul susține gestul: „Bătaia e ruptă din rai”
Cum să crești un copil inteligent. 7 sfaturi de la cofondatorul Sony, japonezul Masaru Ibuka
ChatGPT, interzis în New York pentru elevi și profesori
La începutul acestui an, Departamentul pentru Educație din New York, cel mai mare departament pentru Educație din SUA, a blocat accesul elevilor și a profesorilor la ChatGPT de pe orice device și din orice rețea.
„Din cauza îngrijorărilor legate de impactul negativ asupra procesului de învățare al elevilor, precum și a îngrijorărilor legate de siguranța și acuratețea conținutului, accesul la ChatGPT este restricționat pe device-urile școlilor de stat din New York”, a explicat Jenna Lyle, purtătoarea de cuvânt a Departamentul pentru Educație din New York, pentru site-ul Chalkbeat.org.
Potrivit acesteia, „în timp ce programul poate oferi ușor și rapid răspunsuri la întrebări, el nu construiește abilități de gândire critică și de rezolvare a problemelor, esențiale pentru succesul academic și pe parcursul vieții”.
ChatGPT folosește învățarea automatizată pentru a oferi răspunsuri personalizate la solicitări specifice. Chatbotul poate extrage și compila fapte istorice, poate scrie în stiluri specifice și poate construi argumente logice convingătoare, toate acestea cu o gramatică aproape impecabilă, mai puțin dacă utilizatorul cere să fie adăugate erori gramaticale.
Acest lucru pune probleme spinoase în fața cadrelor didactice din întreaga lume, care se bazează pe faptul că elevii își fac singuri temele, ceea ce le permite profesorilor să evalueze corect nivelul de înțelegere și abilitățile de gândire critică reale ale elevilor.
Citește și:
Cum afli ce face copilul la școală fără a-l întreba direct? 24 de idei bune de aplicat imediat
Oana Moraru, în urma evaluării a 200 de copii: Peste 60% sunt predispuși la analfabetism funcțional
De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți
Sursa foto: Pixabay
OR SA IASA SUPER DOBITOCI DE PE BANCILE SCOLII, NU CA ACUM NU AR IESI…