Cele 29 de nevoi de bază ale copilului. Vezi câte puncte din listă bifezi

Știi că îți iubești copilul și copilul tău știe că este iubit. Atunci când majoritatea nevoilor care vor fi enumerate mai jos sunt satisfăcute în cea mai mare parte a timpului, cel mai probabil, copilul tău se va simți iubit și în siguranță, afirmă reprezentanții The Peaceful Parent Institute (trad. Institutul Părintelui Pașnic) din Noua Zeelandă.

The Peaceful Parent Institute a fost fondat în anul 2004, de către Genevieve Simperingham și de către soțul acesteia, Dan. Genevieve este facilitator de grup, consilier calificat în psihosinteză, scriitoare și speaker internațional, instructor și educator în parenting certificat în metoda Aware Parenting elaborată de Aletha Solter, în metoda Heart to Heart Parenting dezvoltată de australianul Robin Grille, și în metoda Beyond Consequences a psihologului Heather Forbes.

Parentingul pașnic este, în accepțiunea The Peaceful Parent Institute, un model de parenting care nu este nici autoritar, nici permisiv, propunându-și să sprijine părinții să-și ghideze copiii cu considerație față de sentimentele lor și față de nevoile nesatisfăcute care le determină comportamentul. Identificarea nevoilor și satisfacerea lor îi ajută pe copii să se simtă mai stabili, mai puțin stresați, permițându-le să revină la o stare mai calmă și mai echilibrată.

Listă pe care o propun specialiștii The Peaceful Parent Institute pentru verificarea nevoilor emoționale îi poate ajuta pe părinți să afle ce le lipsește copiilor lor și ce ar avea nevoie aceștia atunci când au comportamente dezechilibrate. 

“Toți copiii sunt copii buni care fac tot posibilul reflectând mediul din familia lor și reflectând imaginea pe care o primesc despre ei înșiși. S-ar putea să existe mici pași pe care îi poți face astăzi pentru a satisface aceste nevoi. 

Toți copiii au suișuri și coborâșuri în fiecare zi, momente fericite și triste. “Fericit, încrezător și cooperant” se referă la felul în care un copil se simte într-un anumit moment, mai degrabă decât întotdeauna. Cu toate acestea, atunci când multe dintre nevoile copilului sunt îndeplinite, el va fi, în general, mai puțin stresat și mai fericit, mai încrezător și, prin urmare, mai cooperant în cea mai mare parte a timpului”, explică specialiștii The Peaceful Parent Institute din Noua Zeelandă, într-un articol publicat pe site-ul institutului Peacefulparent.com.

Așadar, copiii fericiți, încrezători și cooperanți în general…

1. Se simt protejați și în siguranță

2. Se simt iubiți și plăcuți

3. Se simt conectați cu căldură cu alte persoane

4. Se simt ascultați, înțeleși și recunoscuți. Ei gândesc în felul următor: “Gândurile și sentimentele mele sunt importante în familia noastră”.

5. Se simt respectați și apreciați. Li se vorbește cu respect, sunt priviți și atinși cu respect

6. Se simt încurajați și sprijiniți. Primesc multă reflecție pozitivă

7. Își pot exprima nevoile de ajutor, atenție și sprijin fără frică

8. Li se permite să-și exprime sentimentele puternice și sunt sprijiniți în această direcție. Dacă nu le exteriorizează, vor avea comportamente nepotrivite

9. Nu le este frică să greșească

10. Se simt protejați și în siguranță, având încredere că vor fi învățați și ghidați cu răbdare și toleranță, fără a fi pedepsiți

11. Nu se tem că părinții sau îngrijitorii lor îi vor răni prin furie, respingere sau pedepse

12. Merg la culcare în fiecare seară simțindu-se iubiți și prețuiți. Toate conflictele sunt reparate

13. Mănâncă suficiente alimente proaspete și sănătoase și beau suficientă apă

14. Trăiesc într-un mediu fără fum, fără droguri și nu sunt expuși la intoxicarea îngrijitorilor lor

15. Nu sunt prea stresați sau presați să facă ceva (este o mare diferență între a fi încurajat și a fi forțat)

16. Sunt liberi să învețe în mare parte în ritmul lor

17. Se distrează mult, se joacă și râd mult cu familia și cu prietenii lor

18. Petrec timp de calitate și au multă joacă liberă în natură

19. Sunt protejați de supraexpunere la televizor, computer, ecrane și în special de subiectele pentru adulți

20. Sunt protejați de abuzul sexual. Părinții trebuie să-și învețe copiii care sunt limitele sănătoase, precum și să se autoeduce pentru a identifica mai ușor riscurile

21. Fac parte dintr-o familie responsabilă din punct de vedere emoțional, sănătoasă și matură, unde integritatea este apreciată și unde sunt practicate abilitățile de comunicare sănătoasă

22. Au modele sănătoase și mature la care să aspire. Copiii au nevoie de eroi din viața reală!

23. Dorm suficient, se odihnesc suficient și au suficient timp liber (pentru lectură, artă, joc liber etc.)

24. Au adulți care petrec timp vorbind cu ei

25. Se simt mândri și conectați la identitatea lor, la familia și cultura lor

26. În timpul rezolvării problemelor, se simt sprijiniți, nu depășiți

27. Participă la mese în familie și petrec timp de calitate cu familia

28. Petrec în mod regulat timp de calitate unu la unu cu părintele/părinții lor

29. Se simt încrezători că toate conflictele pot fi rezolvate și putem învăța împreună din ele

 

În cazul în care comportamentul copilului tău este, în mod frecvent, agresiv, haotic, hiperactiv, retras sau este problematic în orice alt mod, acesta reprezintă simptomul că unele nevoi ale sale nu sunt satisfăcute. 

Un comportament extrem de dezechilibrat poate indica probleme de sănătate sau afecțiuni neurologice, caz în care copilul trebuie evaluat de un specialist. Pot exista numeroase și foarte variate influențe asupra copilului care îi pot afecta sănătatea, echilibrul, starea de bine și capacitatea de a face față provocărilor sale, avertizează specialiștii de la The Peaceful Parent Institute.

Lista de mai sus nu este menită să acopere toate posibilitățile, dar cel puțin poate oferi o temă de gândire pentru părinții care caută sursa unor stări de stres ale copilului sănătos din punct de vedere neurologic. Știind care este sursa stresului, părintele poate acționa pentru a schimba ceva. 

În același timp, atunci când un copil are o problemă neurologică sau o problemă de sănătate mintală sau fizică, este cu atât mai important ca stresul să fie redus prin satisfacerea cât mai multor nevoi enumerate în lista mai sus.

 

Sursa foto: Pexels

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,266FaniÎmi place
  295CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole