Soluția sigură pentru a deconecta copilul de ecrane fără scandal

Majoritatea părinților știu că supraexpunerea copiilor la ecrane are efecte negative asupra lor, mergând de la refuzul jucăriilor fizice și al cărților, refuzul de a face activitățile necesare (teme, treburi casnice), nerăbdarea, intoleranța la frustrare până la întârzieri în dezvoltare, deficit de atenție, simptome identice cu cele de autism sau ADHD, crize de furie, dependență și agresivitate.

Tocmai de aceea, limitarea timpului petrecut de copii la ecrane este un scop al multor părinți. Totuși, pentru majoritatea părinților, acest scop este foarte greu de atins, deoarece nici nu vrem să ne certăm cu copiii în puținul timp pe care îl petrecem împreună, și poate că nici nu avem resursele emoționale de echilibru, calm și răbdare pentru a duce lupta pentru limitarea ecranelor până la capăt.

Ce bine ar fi dacă, atunci când îi reamintim copilului că a sosit momentul să închidă desenele sau tableta, chiar ar face asta fără să-i repetăm de zeci de ori și fără scandal!

Fie că este vorba despre desenele animate de la televizor, despre videoclipurile de pe YouTube sau TikTok, despre jocurile video sau despre rețelele de socializare, în timp ce este conectat cu ele, se întâmplă două lucruri cu impact negativ asupra copilului. Primul este iluzia conectării pe care copilul și-o creează în timp ce are acces facil la lucruri plăcute pe ecran. Iar al doilea este deconectarea de viața reală, de lumea reală, de oameni. Deconectarea de tine, părintele lui…

Și, din păcate, atunci când copilul este deconectat de părinte, educația pozitivă, prin comunicare și înțelegere – singura educație făcută cu respect, fără să fie bazată pe frică, – nu prea mai este posibilă.

De aceea este atât de important să cultivăm în mod constant conectarea cu copilul, inclusiv limitându-i ecranele. Căci fiecare oră pe care o petrece cufundat în lumea virtuală este o oră în care se îndepărtează de tine. Și, apoi, îți este din ce în ce mai greu să ajungi la el. Și timpul trece, copilul crește…

Așadar, modalitatea prin care poți obține cea mai bună cooperare posibilă din partea copilului tău este să cultivi în mod constant conectarea cu el.

Atunci când ești conectat/ă cu adevărat la copilul tău, el te va asculta mai ușor sau, dacă îi va fi greu, cel puțin va înțelege de ce e nevoie să pună stop ecranului și nu va mai face crize pentru a încerca să te convingă să-i mai dai timp în plus.

Webinar Gratuit despre cum ne conectăm cu copilul pentru a-l deconecta de ecrane

Pentru a veni în întâmpinarea părinților cu soluții practice menite să asigure conectarea în relațiile cu copiii lor, am invitat-o să participe la webinarul nostru de astăzi pe Psiholog Carmen Vieru, care are studii în Psihodiagnoză, Consiliere și Psihoterapie Experiențială a Unificării Centrată pe Adult-Copil-Cuplu-Familie.

Acest Webinar este gratuit și face parte din campania de conștientizare cu tema „Copiii și ecranele. Cum să creștem copii echilibrați și sănătoși în era tehnologiei”, pe care o desfășurăm în această perioadă.

Iată temele pe care le vom aborda în Live:

  • Strategii pentru a dezlipi copiii de ecrane, în funcție de vârstă
  • Copii conectați la ecrane și deconectați de oameni și lumea din jur. Riscuri pe termen lung
  • Cauzele dificultăților de conectare în relația părinte-copil
  • Cum își pot dezvolta părinții abilitatea de conectare cu copiii lor
  • Recomandări de activități eficiente pentru a asigura conectarea părinte-copil

Poți participa la Webinar atât pe Zoom, cât și vizionând transmisiunea Live în Grupul de Facebook „Copiii și ecranele”.

Înscriere pentru participarea pe Zoom (vei primi un e-mail cu toate detaliile):

Webinar Gratuit „Cum ne conectăm cu copilul pentru a-l deconecta de ecran” cu Psiholog Carmen Vieru

 

Webinarul va fi transmis live și în Grupul de Facebook dedicat impactului ecranelor asupra copiilor și cum să limităm consumul de tehnologie, primul grup de Facebook din România pe această temă:

Intră în Grupul de Facebook “Copiii și ecranele”

 

Sursa foto: Pavel Danilyuk, Pexels

 

Alătură-te canalului Whatsapp Parenting 2.0

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,034FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole