Confesiunile unui tată. „De ce soția este mai importantă pentru mine decât copiii”

Probabil că ai văzut și tu în viața ta că, după apariția copiilor, relația cu partenerul se schimbă. În fiecare dintre noi apare, pe lângă rolul de soț/soție, și rolul de părinte căruia, cel puțin la început, nici nu știm cum să-i facem față.

După ce lucrurile se așază, în multe cupluri, apare pe parcurs acuzația, din partea unuia dintre parteneri, că relația dintre ei nu mai este importantă și că cei mici sunt mai importanți decât el/ea.

Cu siguranță, cu toții ne-am dori să avem suficient de mult timp pentru copii și suficient de mult timp pentru partenerii de viață. Realitatea în care e nevoie să lucrăm la job și să facem treburile casnice, face, însă, ca timpul să fie limitat și să fie nevoie să facem alegeri.

Ce se întâmplă, însă, dacă îți alegi mereu copiii în defavoarea partenerului de viață?..

Mike Berry, autor, blogger, speaker și tată adoptiv, care scrie, alături de soția sa Kristin, pe resilientcaregiver.org, a publicat un articol în care abordează acest subiect extrem de delicat și intim din viață unei familii.

Redau mai jos, în traducere, articolul publicat pe brightside.me.

„Este, de obicei, ora 8:30 seara, când le dau primul avertisment fetelor mele adolescente.

La 9:00, le spun: „Este timpul că voi amândouă să mergeți sus.” Repet acest lucru aproape în fiecare seară.

Și aproape în fiecare seară ele vin cu argumente. „Dar de ce trebuie să ne culcăm la 21:00?”, se lamentează ele. „Nu mai suntem copii.”

„Nu trebuie să va culcați, dar nici nu puteți rămâne aici jos, în sufragerie, după ora 21:00. Acesta e timpul nostru. Nu ne-am văzut toată ziua și, în cea mai mare parte a zilei, ne-am concentrat asupra voastră și am lucrat. Avem nevoie și de timp pentru noi.”

Ele își dau ochii peste cap și pufăie la adresa noastră.

Seara trecută, am ajuns atât de departe încât am cântat melodia Semisonic „Closing Time” până când au aruncat cu perne în mine. Am continuat să repet: „Este ora de închidere, nu trebuie să te duci acasă, dar nu poți … să rămâi … aici!”

Ele nu rădeau. Deloc. Cu toate acestea, nouă ni s-a părut amuzant.

Sincer să fiu, am avut mereu această regulă. Suntem părinți de aproape 15 ani și nu a existat niciun moment în care copiii noștri să fi fost lăsăți să domine TOT timpul nostru pe parcursul unei zile. Ei domină o mare parte din zi, însă nu pe toată. Ne iubim copiii și considerăm că rolul nostru în viața lor este o investiție uriașă. Cu mult timp în urmă, ne-am angajat să fim acolo pentru ei și să fim întotdeauna implicați în viețile lor.

Dar, mai existăm și noi. Mai există și relația noastră. Mai există și sănătatea căsniciei noastre pe care trebuie să o luăm în considerare și căreia trebuie să-i acordăm atenție.

Avem câteva motive serioase pentru care acest lucru este atât de important pentru noi. Iată câteva dintre ele…

1. O căsnicie sănătoasă este piatra de temelie a casei

Piatra de temelie a familiei tale nu sunt copiii. Ei fac parte din fundație și reprezintă o parte importantă a structurii, dar nu sunt principalul lucru care menține întreagă toată această dezordine frumoasă. Ceea ce ține totul împreună ești tu și soția ta, tu și soțul tău, tu și partenerul tău. Este responsabilitatea ta să-ți conduci familia și casa. Copiii voștri se uită la voi doi pentru îndrumare și exemplu (mai multe despre asta, într-un minut).

 

2. Înaintea lor, am fost noi

Înainte de a exista copiii, am fost noi doi. Ne-am îndrăgostit, chiuleam de la ore pentru a fi împreună, stăteam până foarte târziu vorbind la telefon (care era legat de perete printr-un fir) și, în cele din urmă, ne-am angajat într-o relație pentru totdeauna. Noi am fost începutul. Noi am început toată această petrecere. Apoi, au venit acești copii frumoși. Și, cu siguranță, suntem recunoscători că au venit, deoarece ne-au umplut viața cu atâta bucurie. Însă, căsnicia noastră este sacră. Căsniciia noastră este sfântă. Cu toată puterea noastră trebuie să protejăm această sfințenie.

 

3. După ei, vom fi noi

Nimic nu durează la nesfârșit. Dragii noștri vor crește și vor ieși din cuibul nostru, la un moment dat. Nu știu ce părere ai tu, dar în subsolul meu nu există loc pentru un copil de 30 de ani. După ce au plecat din lume, trăind singuri, întemeindu-și propria familie, fiind ființele umane care își doreau să fie, vom rămâne doar noi doi. Și vrem ca noi să fim sănătoși, puternici și în continuare la fel de angajați ca atunci când am început această călătorie. Pentru a ne asigura că viitorul lui noi este protejat, trebuie să îl punem astăzi pe noi pe primul loc. Acest lucru nu este ușor. O să ajungem la asta într-o secundă …

 

4. Trebuie să stabilim un exemplu pentru viitor

Așa cum am menționat mai devreme, copiii tăi și ai mei ne privesc pentru a primi indicii de viață, direcție și exemplu. Fiind copii, ei ne urmăresc fiecare mișcare pentru a înțelege cum ar trebui să-și trăiască viața. Deseori spunem: „Creștem adulți, nu copii”. Nu știu tu ce crezi, dar eu vreau ca ai mei copii să crească având o viziune sănătoasă asupra relațiilor – fie că sunt în perioada întâlnirilor, fie că sunt logodite sau căsătorite. Vreau ca sănătatea căsniciei mele să le ofere o viziune sănătoasă asupra căsniciei și a ceea ce ar trebui să fie căsnicia. De aceea îmi pun soția pe primul loc, iar copiii pe al doilea. Un al doilea loc foarte apropiat, dar totuși al doilea.

Până la urmă, este o tensiune pe care trebuie să o gestionezi. Copii tăi au nevoie de tine și ei sunt importanți. Ei vin imediat după partenerul de viață. Nu prieteniile, nu carierele, nu hobby-urile. Copiii. Și trebuie să ai grijă de ei. Dar ai grijă de căsnicia ta în primul rând. În cazul în care căsnicia se rupe, încrederea pe care o au copiii tăi acum va începe să se erodeze. Când te văd că le iubești mama sau tatăl, ei îl vor iubi și ei. Dar, cel mai important, ei vor avea încredere în ei înșiși și în lumea din jurul lor.

Programul nostru este foarte plin tot timpul. Adică…. tot … timpul! Se pare că asta nu se termină niciodată. Suntem împreună cu copiii noștri tot timpul. De aceea, păzim ora 21:00 în fiecare seară. De aceea ne planificăm în mod intenționat întâlniri de câteva ori pe lună. Deoarece este important.

Iată de ce soția mea contează mai mult decât copiii mei.”

Citește și:

12 sfaturi din experiența mamelor pentru o familie fericită

Cele mai bune 10 reguli pentru cuplurile fericite de la psihologul Harville Hendrix

O relație de cuplu frumoasă atunci când aveți copii. 7 idei simple care fac diferența

Cum să ai o familie fericită. 9 sarcini psihologice care asigură succesul în căsnicie

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Freepik.com

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

123,172FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole