„E mic, încă nu vorbește, nu înțelege”. Mitul toxic care împiedică dezvoltarea copilului mic

De multe ori, observ părinți și bunici care se comportă cu copiii mici care încă nu vorbesc în propoziții ca și cum aceștia nu ar înțelege ce li se spune.

În societate, există un mit răspândit conform căruia copilul mic, care are o vârstă de până în 2-3 ani și care încă nu vorbește sau nu vorbește clar în propoziții, nu înțelege ce îi spui.

Din când în când, întâlnesc părinți care afirmă: „De ce să-i mai explic sau să-i mai spun ceva, din moment ce el încă nu vorbește și nu înțelege nimic?”.

În acest articol, doresc să le transmit părinților care au această abordare câteva detalii relevante care să-i ajute să-și adapteze atitudinea față de copil într-un mod mai realist.

Iar dacă ai un copil mic, până în 2-3 ani, care încă nu vorbește bine și ai avut vreodată bănuiala că el nu te înțelege, vei descoperi detalii care te vor ajuta să susții în mod adecvat dezvoltarea psihică și emoțională a copilului tău.

Citește și:

Educația emoțională a copiilor: Principalele 3 blocaje ale părinților

De ce să nu folosești telefonul pentru a liniști copilul mic. Riscurile sunt mai mari pentru băieți

Cum știm că un copil mic înțelege ce îi spunem, chiar dacă încă nu vorbește:

 

Argumentul nr. 1: Fătul comunică cu mama încă din perioada intrauterină

Studiile efectuate pe femeile însărcinate au arătat că, încă din luna a 5-a de sarcină, fătul aflat în mediul intrauterin începe să comunice cu mama lui. Fiind în plin proces de dezvoltare, fătul răspunde la atingerile mamei sale și reacționează negativ la emoțiile dificile și la stresul resimțite de mama sa.

Dacă înainte de a se naște există deja anumite forme de comunicare între copil și mamă, cu atât mai mult, după ce se naște, bebelușul începe să cunoască și lumea exterioară, descoperind și învățând tot mai multe lucruri.

 

Argumentul nr. 2: Copilul învață limbajul cu o rapiditate uluitoare

Procesul de învățare a limbajului este unul extrem de complex și de complicat, posibil datorită minții absorbante a copilului mic. În primii ani de viață, copilașul se află într-un proces continuu de învățare. Pe măsură ce descoperă din ce în ce mai multe lucruri, el înțelege din ce în ce mai multe lucruri.

Îți poți imagina cât timp îi ia unui adult să învețe o limbă pe care nu o cunoaște. Și acum gândește-te la faptul că unui copil mic îi ia 1-2 ani, în condițiile în care limba nu îi este predată prin nicio metodă specializată. Dacă nu ar avea o capacitate mare de înțelegere, copilului i-ar fi imposibil să reușească acest lucru.

Citește și:

Mindset-ul care te ajută să gestionezi chiar și cele mai urâte comportamente ale copilului

Copilul aruncă lucruri? Afla o metodă simplă de a-l dezvăța de acest obicei

Argumentul nr. 3: Doar o mică din mesaj este transmis verbal, iar copiii sunt foarte conectați la manifestările non-verbale și emoționale ale părintelui

Chiar și până când copilul învață sensul cuvintelor și învață să le pronunțe, el reacționează și acționează pe baza mesajelor non-verbale și paraverbale, precum și pe baza semnalelor emoționale pe care le primește de la părinți, în special de la mama lui. Studiile au arătat că doar 7% din mesajele din cadrul comunicării între două persoane sunt transmise pe cale verbală, restul de 93% fiind mesaje non-verbale și paraverbale, precum tonul vocii, intensitatea vocii, privirea, poziția corpului etc.

Astfel, multe mame au observat că bebelușii lor preiau și manifestă stările lor emoționale. Așadar, chiar dacă cel mic încă nu știe sensul tuturor cuvintelor pe care le pronunți, el percepe la nivel emoțional și non-verbal mesajul pe care îl transmiți.

 

Cel mai toxic efect al mitului că un copil care nu vorbește nu înțelege ce îi spui

 

Modul în care ne privim copiii determină comportamentul nostru față de ei. Astfel, un părinte care își respectă copilul și îl consideră o persoană încă din momentul din care a venit pe lume, se va comporta diferit cu cel mic decât se va comporta un părinte care crede că cel mic nu îl înțelege.

Părintele care crede că micuțul nu înțelege ce îi spune nu vede niciun rost în a-i explica lucruri de bun simț, lucruri care țin de alegerile copilului sau chiar de siguranța lui. De asemenea, nu îl pregătește pentru ce va urma, considerând că oricum nu înțelege.

Doar că, nevorbindu-i despre aceste lucruri, copilul riscă să se simtă într-un mediu nesigur și imprevizibil.

În plus, părintele care nu crede că al lui copil înțelege ce îi spune îl tratează oarecum ca pe un obiect. Astfel, acest părinte nu îi oferă copilului cadrul de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios și pentru a pune bazele încrederii în sine și ale unei personalități puternice.

Ce îi transmite în schimb acest părinte copilului său este nesiguranță, neîncredere, nepăsare, sentimentul că este neimportant și că nu contează.

Așadar, ai toată încrederea că, oricât de mic ar fi, copilul tău înțelege ce îi spui, chiar dacă încă nu vorbește.

Poți alege să-l tratezi cu încredere și respect, vorbindu-i despre toate aspectele care țin de viața lui, de programul lui, de opțiunile lui și, foarte important, despre ceea ce urmează să i se întâmple. Astfel, vei reuși să previi numeroase posibile neînțelegeri și îl vei ajuta pe micuț să-și construiască o încredere în sine sănătoasă.

Citește și:

Cum să crești un copil inteligent. 7 sfaturi de la cofondatorul Sony, japonezul Masaru Ibuka

De ce să nu-i faci observație copilului atunci când se comportă urât

Dezvoltarea vorbirii. 34 de exerciții pentru bebeluși și copiii mici

Sursa foto: Natasha Babenko, Pexels

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,421FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole