În multe familii din cultura noastră, greșeala este considerată ca fiind ceva grav. Și atunci când se întâmplă să apară vreo greșeală, puține persoane se mai gândesc la viitor, la soluții pentru ca situația să nu se mai repete, majoritatea privind către trecut, tratând situația ca pe un obstacol de nedepășit.
Din nefericire, este nevoie de un mare efort pentru ca o persoană să reușească să-și schimbe acest mod de gândire, în condițiile în care acesta ne-a fost indus încă de pe băncile școlii.
Marius Simion, coach, trainer, autor de programe de dezvoltare personală și fondatorul site-ului nlpmania.ro, explica, într-un articol anterior pentru Pareting20.ro: „Setarea noastră pentru a nu avea succes începe în școală, pentru că suntem, că popor, învățați să fim atenți la greșeli și să nu ne concentrăm pe ce facem bine”.
Citește și:
Sărbătorește greșelile copilului tău. Dr. Shefali Tsabary spune cum să abordăm constructiv greșeala
Părintele ca reflector de lumină al copilului. Cum să-l schimbi fără să-i arăți greșelile
Potrivit trainerului citat, „la școală ni se scotea în evidență nu ceea ce făceam bine, ci ceea ce am făcut rău. Și cumva acest lucru ne-a educat, ne-a învățat că greșelile sunt mai importante decât lucrurile bune”.
Atunci când un părinte îi spune copilului său „Ai greșit!”, acest lucru sună ca o validare a eșecului, poate chiar ca o condamnare la nereușită în acel domeniu. Puțini părinți, însă, se întreabă cum se simte copilul atunci când i se scot în față doar greșelile și atunci când este criticat pentru acest lucru. Și mai puțini se întreabă cum ar putea reacționa diferit pentru a-și atinge obiectivele.
De fapt, care sunt obiectivele reale ale părinților? Căci este lesne de înțeles că dorința reală a adulților nu este să-i sperie pe copii, să le distrugă încrederea în sine sau să le taie entuziasmul pentru ceea ce fac.
Ceea ce își doresc majoritatea părinților este ca fiii și fiicele lor să nu repete greșelile pe care ei înșiși le-au comis, pentru a avea o viață mai bună, mai frumoasă și mai împlinită.
Și, la prima vedere, cea mai simplă cale pare cea de a critica greșelile, de a suferi atunci când copilul greșește, astfel încât copilul poate percepe că nu are voie să greșească.
Citește și:
3 greșeli de comunicare care îndepărtează copilul de părinți
Cum să-i vorbești copilului pentru a NU-l ajuta să gândească. 8 greșeli de parenting pe care le-am moștenit
Totuși, greșeala are și părțile ei bune. Iată câteva dintre ele:
1. Omul învață cu ajutorul greșelilor
Oferindu-i copilului oportunitatea de a se confrunta cu consecințele propriilor sale acțiuni, îl ajuți să învețe mai repede regulile acestei lumi. Și aici mă refer la regulile vieții reale, nu la cele impuse de tine. Atunci când părinții nu-și lasă copiii mici să exploreze lumea în voie, chiar dacă își murdăresc hainele, chiar dacă se împiedică și cad, chiar dacă se udă cu apă etc., nu fac decât să le arate o lume care nu există, făcându-i dependenți de ei.
Desigur, atunci când copilul face un lucru cu adevărat periculos care îi amenință viața sau sănătatea, este de datoria ta să-l oprești. Și șansa să te asculte este mai mare dacă, în restul timpului, îl lași liber să exploreze și să se confrunte cu urmările propriilor sale decizii pe care poate deja să le ia la vârsta lui.
Părinții care își feresc copiii de toate urmările negative posibile ajung să crească niște copii care nu iau decizii și, în consecință, nu își asumă responsabilitatea.
Citește și:
Greșelile copilului. 10 pași cum să-l motivăm să le corecteze singur
“Mamă, nu mă grăbi să devin adult.” 14 lucruri pe copiii ni le-ar cere dacă ar fi conștienți de nevoile lor
2. Cine nu muncește nu greșește
Pe mine, personal, acest proverb m-a consolat de fiecare dată când am comis câte o greșeală în meseria mea. Am lucrat în presă mai bine de 13 ani și, desigur, s-a întâmplat să fac greșeli. De exemplu, m-am stresat când, în loc de „miliarde”, am scris în subtitlul unui articol despre împrumutul FMI acordat României din ziarul tipărit „milioane”. Și, totuși, în paralel mi-am dat seama că am comis această greșeală și din grabă, căci avusesem foarte mult de lucru în ziua respectivă. Personal, am un fel de cod de bune practici, pe care îl completez de fiecare dată cu o lecție pe care o învăț din experiență, astfel încât să evit asemenea situații pe viitor.
Într-adevăr, dacă vrei să te asiguri că nu vei face nicio greșeală, cel mai sigur mod este de a nu mai face nimic. Pentru că, atunci când faci ceva, mereu planează riscul să greșești. Acesta este și motivul pentru care românii sunt printre popoarele cu cel mai scăzut interes pentru antreprenoriat: ne este frică să începem o afacere pentru că ne este frică de eșec.
Așadar, dacă îți dorești pentru copilul tău să încerce diverse lucruri, să învețe cât mai mult și să-și găsească mai ușor drumul în viață, motivează-l să facă ce își dorește să facă, fără să-i induci o teamă de greșeli și de eșec. Poți face asta simplu, vorbindu-i mai mult despre activitatea în sine decât despre riscuri și temeri. Iar atunci când te referi la riscuri, fă-o ca să-l ajuți să găsească soluții.
Citește și:
Cum să corectăm corect copilul. 8 greșeli pe care le fac părinții când copiii greșesc
Părintele-alchimist: Cum transformăm tensiunea în iubire atunci când copilul nu ascultă
3. Decizii greșite? Ai voie să te răzgândești!
Unele dintre cele mai mari suferințe ale copilăriei unor persoane au fost asumarea până la extrem a consecințelor unor decizii. Părinții spun: „Ai vrut să înveți să cânți la pian (să faci baschet, șah etc.), ți-am cumpărat pian, ți-am plătit orele pentru tot anul, iar acum spui că nu-ți mai place. Nu! Ai vrut? Îți asumi decizia și mergi până la capăt, până primești diploma de absolvire a cursului!”
În sinea lor, părinții își doresc să aibă un copil care își asumă consecințele propriilor decizii. Însă, obligându-l să facă un lucru despre care a văzut, după ce l-a testat, că nu-i mai place, nu face decât să se asigure că, pe viitor, când va fi adult, copilul va merge până la capăt cu deciziile proaste pe care le va lua, fie că este vorba de o relație abuzivă, de prieteni care îi fac rău sau de un job care nu-l împlinește și unde suferă încontinuu. Asta nu înseamnă că acea persoană este puternică, ci dimpotrivă.
Până la urmă, este normal ca un copil să testeze diverse activități pentru a-și descoperi pasiunea și talentele. Dacă îți asumi din start acest lucru, nu te vei precipita să-i cumperi copilului abonamente pe un an, și nici măcar pe 6 luni. În plus, dacă îl vezi că îi place să deseneze, nu te vei grăbi să ți-l imaginezi următorul Picasso. Pasiunile copiilor vin și trec, iar tu fii deschis/ă să fii alături de copil pe parcursul acestui drum.
Citește și:
6 sugestii care te ajută să eviți traumele copilului
3 lucruri pe care mulți copii le aud zilnic și le afectează încrederea în sine
4. Greșeala asumată ne face mai buni
Atunci când faci o greșeală și îți asumi responsabilitatea pentru ea, îți oferi o lecție de smerenie, o lecție de viață. Oricât de bun specialist ai fi, faptul că mai comiți greșeli din când în când te ajută să îți păstrezi deschiderea și smerenia în fața oamenilor și a lucrurilor noi. Altfel spus, poți decide să foloseșți greșeala ca pe o oportunitate de dezvoltare și de a deveni mai bun atât ca persoană, cât și în ceea ce faci. Această atitudine de viață va fi preluată de către copil.
5. Greșeala, cel mai bun mod de a reacționa în acel moment
Pregătește-te, urmează să-ți spun ceva ce poate părea șocant, mai ales dacă ești o persoană care vezi greșelile (ale tale și ale altor persoane): Greșeala nici măcar nu există! Pentru a explica acest concept, voi vorbi despre unul dintre principiile de bază ale Programării Neuro-Lingvistice (NLP): fiecare persoană acționează în cel mai bun mod posibil, într-un anumit moment, cu resursele de care dispune. Așadar, din această perspectivă, se știe că o persoană, atunci când face ceva, chiar crede că face cel mai bun lucru de care este în stare. Și, evident, în spatele comportamentului său este o intenție pozitivă.
În acest caz, dacă a dat tot ce-i mai bun din ea, chiar dacă rezultatul nu-ți place, poți spune că persoana a greșit? Dacă îți vei asuma și tu acest principiu, vei judeca mai puțin și vei înțelege mai bine oamenii.
Citește și:
Copilul nu poate reuși dacă nu ai încredere în el. Cum să ai încredere când te dezamăgește?
Ce poți face azi pentru ca, în viitor, copilul tău să aibă succes? 10 moduri în care să-i antrenezi abilitatea simplă care îl ajută
Scoate cuvântul „greșeală” din comunicarea cu copilul
Cuvântul „greșeală” în sensul clasic lipsește din vocabularul familiei mele. Copilul meu l-a învățat de la alți copii, însă am grijă să-i explic de fiecare dată că nu există greșeală și că e important că s-a străduit, că a încercat și că a făcut tot ce a putut mai bun.
La fel și în cazul meu: am făcut cel mai bun lucru pe care am putut să-l fac în acel moment cu starea, emoțiile, abilitățile și capacitățile mele de atunci.
De acum încolo, poți și tu să-ți ajuți copilul/copiii să aibă o perspectiva sănătoasă asupra greșelii.
Pentru aceasta, iată câteva lucruri punctuale pe care le poți face:
- Vorbește-i mai mult despre reușitele lui decât să-l critici pentru nereușite.
- Ghidează-l să-și găsească propriile soluții la problemele cu care se confruntă, inclusiv să facă ceva pentru a corecta greșeala comisă, dacă este posibil.
- Ajută-l să înțeleagă că fiecare persoană chiar face cel mai bun lucru posibil într-o anumită situație, cu resursele pe care le are.
- Atunci când apare vreo greșeală, găsiți soluții pentru a preveni asemenea situații pe viitor.
- Încurajează-l și motivează-l să înceapă lucruri, să facă ce își dorește și ce îi place, în ciuda riscului de nereușită.
- Ajută-l să gândească strategic căutând soluții pentru prevenirea riscurilor.
Citește și:
Pune baza succesului copilului în viață. 3 pași pentru a-i descoperi talentele de mic
Cele 5 emoții care îi blochează pe copii în mediocritate
În calitate de părinte, ai o influență covârșitoare asupra copilului tău/copiilor tăi. Și, dacă vei vedea în copilul tău preponderent ce nu face bine, va face tot mai multe greșeli. Desigur, și inversa este valabilă: dacă vei vedea părțile bune, reușitele, copilul va fi entuziasmat să și le dezvolte, să facă tot mai multe lucruri bune și frumoase.
Modul în care tu tratezi astăzi rezultatele neplăcute ale copilului poate face, mâine, diferența între o persoană lipsită de încredere și curaj și un adult încrezător și curajos.
Tu ce alegi pentru copilul tău?
Dacă ți-a plăcut articolul și dorești să te alături misiunii noastre de a promova creșterea sănătoasă a copiilor, astfel încât să nu transmitem mai departe copiilor noștri rănile emoționale cu care a crescut generația noastră, ne poți susține aici. Cu ajutorul tău, misiunea Parenting 2.0 merge mai departe și tot mai mulți copii au șansa să primească o educație echilibrată, cu limite cu blândețe:
SUSȚINE PARENTINGUL CONȘTIENT
Sursa foto: Andrea Piacquadio, Pexels.com
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0