Copilul aruncă lucruri? Afla o metodă simplă de a-l dezvăța de acest obicei

Majoritatea copiilor mici aruncă diferite obiecte. Fie că sunt jucării, tacâmuri sau alte obiecte, foarte mulți copilași au acest comportament, spre exasperarea părinților lor. O mamă care nu mai știa cum să-și dezvețe fiul de acest obicei a găsit o soluție pe care a împărtășit-o într-un articol.

Pilar Bewley, autoare pe blogul The Full Montessori, a împărtășit experiența sa cu această problemă într-un articol intitulat „Copiii Montessori nu aruncă”. Mama relatează cum a reușit să înțeleagă cauzele reale care îl făceau pe fiul ei să arunce lucruri.

Desigur, mărturisește autoarea, ar fi fost mult mai ușor pentru ea să aibă una dintre reacțiile obișnuite ale multor părinți: „Ar fi fost atât de ușor să țip la el sau să-l pedepsesc, ar fi fost o modalitate de a reacționa atât de eliberatoare și de instinctuală. A fost cu mult mai greu să-mi păstrez calmul și să mă opresc din ce făceam pentru a-l ajuta să-și dezvolte o nouă abilitate.”

Iată ce a observat mama copilului care arunca frecvent lucruri începând cu vârsta de 14 luni:

După ce, timp de ore și zile în șir, a observat comportamentul copilului, pentru Pilar Bewley a devenit foarte clar faptul că pentru fiul ei Zachary aruncatul obiectelor era un mod de a comunica. Micuțul începea să arunce lucruri atunci când se confrunta cu emoții pe care nu știa cum să le gestioneze, precum:

  • Atunci când se simțea frustrat că nu reușea să rezolve o provocare, neștiind nici cum să ceară ajutorul
  • Atunci când era obosit, însă nu știa cum să-i comunice mamei lui acest lucru
  • Atunci când a terminat de făcut un lucru și nu știa ce să facă mai departe
  • Atunci când era plictisit și nu știa cum sa reacționeze

Așadar, ce e important să știe părinții este că aruncatul obiectelor este, de fapt, un mod de comunicare foarte răspândit în rândul copiilor mici (toddler), și nu numai. Copilul nu știe cum să-i comunice părintelui ceea ce simte fie din cauză că nu are încă limbajul suficient de dezvoltat, fie din cauză că nu înțelege ce se întâmplă. De aceea, alege cea mai la îndemână modalitate de a comunica: aruncarea obiectelor.

Acum, că ai descoperit adevarata cauză care îi face pe mulți copii mici să arunce obiecte, s-ar putea să fii curioasă cum poți rezolva această chestiune.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine

Iată strategia folosită de mama acestui băiețel, care l-a ajutat să renunțe la obiceiul de a arunca

De fiecare dată când copilul arunca ceva, mama imediat încerca să afle care a fost motivul real din spatele comportamentului. Mai mult, femeia îi „traducea” copilului emoțiile în cuvinte:

  • „Nu mai vrei să mănânci, ai terminat prânzul. Poți spune: Gata”.
  • „Acest trenuleț nu stă pe șine și tu pari să fii frustrat din cauza asta. Poți spune: Ajută-mă”.
  • „Pari destul de obosit. Poți veni să stai puțin pe canapea”.

Și, de fiecare dată, îi spunea fiului ei: „Hai să nu aruncăm jucăria/trenulețul/mărul etc. Îl voi pune deoparte acum”.

Cu timpul, mama a devenit din ce în ce mai bună în a prezice momentele când începea aruncatul. De multe ori, chiar reușea să intervină exact înainte de a se declanșa repriza de aruncare și să-i spună aceleași lucruri, de fapt, verbalizând ceea ce simțea copilul în momentul respectiv (furie, frustrare, plictiseală etc.) și oferindu-i o opțiune (să ceară ajutor, să ia o pauză, să schimbe activitatea etc.).

În cazul concret al acestei mame, a durat aproximativ un an până când fiul ei a încetat complet să mai arunce lucruri prin cameră. Asta s-a întâmplat în jurul vârstei de 2 ani și jumătate, când cel mic a început să vorbească mult mai bine.

Evident, fiind ajutat de o mai bună abilitate de a vorbi, copilului i-a fost cu mult mai ușor să se exprime. Însă, în acel an, copilul a învățat un alt lucru foarte important: să-și recunoască emoțiile și să găsească modalități constructive de a le exprima și de a găsi o soluție la propriile provocări.

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

Citește și:

Copilul nu ascultă? 5 greșeli de comunicare ale părinților care provoacă neascultarea copiilor

9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]

 

Sursa foto: KG FILMS SURAT, Pexels

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,150FaniÎmi place
252CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole