Puțini părinți își păstrează în totalitate calmul atunci când copilul lor are un comportament inadecvat în societate.
Inadecvat poate însemna orice este ieșit din comun, diferit de restul: de la o reacție vocală mai stridentă și până la a țopăi fericit în mijlocul unei băltoace. În aceste situații, avem tendința să dăm explicații altor persoane care sunt martore la ce se întâmplă: „Azi nu și-a făcut somnul” sau „E mai nervos din cauza dinților”.
În aceste momente, nu mai vedem copilul, ci doar propria neconcordanță cu normele sociale nescrise și suntem ghidați de teama că s-ar putea să pară că nu suntem niște părinți buni. Și, în loc să ne îndreptăm atenția către copil, către nevoile și dorințele lui, ne cufundăm în propriile frici și trăiri. Și, din nou și din nou, încerc să par o mamă sau un tată bun care are alături un copil bine educat.
Citește și:
Cel mai simplu mod prin care îi poți asigura copilului tău echilibrul emoțional
„Nu ai căzut. Nu s-a întâmplat nimic!” sau cum începe reprimarea emoțiilor copiilor
Acceptarea copilului începe cu propria acceptare de sine
De unde vine această reacție? Psihologii spun că această goană după acceptare, după corectitudine, încercarea de a respecta normele și tradițiile există și devine mai pregnantă în contextul neacceptării de sine, a neacceptării propriei persoane, deoarece ni se pare că nu procedăm corect. Undeva, în sinea noastră, credem că ceva e în neregulă cu noi și că ceilalți oameni vor vedea și ei acest lucru. Nici nu ne dăm seama că este o problemă de încredere în sine.
Însă, dacă, din frica de a nu fi judecat de cei din jur, un părinte joacă rolul părintelui perfect și îi impune micuțului să joace rolul copilului bine educat, îl învață, fără să-și dea seama, să-și ascundă emoțiile „greșite” și să-și manifeste doar latura corectă. Prin aceste lucruri, cumva condamnăm copilul la nefericire, interzicându-i să fie el însuși și să se manifeste cum dorește.
Pedagogul rus și psihologul pentru mame Elena Ovechkina, mamă a doi copii, spune că „acceptarea copilului începe cu propria acceptare”. Ea este de părere că este dificil să-i permitem copilului să ia singur decizii legate de viața lui dacă acestea sunt însoțite de teama că cineva îl va judeca mai târziu.
Citește și:
Psiholog Sandra O’Connor: „Niciodată nu este responsabilitatea copilului să aibă grijă de starea emoțională sau fizică a părintelui”
„Dacă mă iubești, de ce te comporți așa urât?” Cum părinții își manipulează copiii prin iubire
„Dacă nu te accepți pe tine și dacă nu ai încredere în tine, îți va fi extrem de greu să ai încredere în propriul copil. Îți va fi aproape imposibil să accepți faptul că micuțul este o ființă foarte bună și inteligentă. Și că nu vrea cu tot dinadinsul să-ți facă rău, că el își dorește mult să fie bun în ochii celor apropiați”, scrie, într-un articol, psihologul citat.
Copiii sunt oglinda părinților
Potrivit acesteia, „copiii sunt că o oglindă, în ei nu există rău, nu există manipulare, nici dorință de a face rău. Copiii sunt reflexia părinților lor”.
Așadar, dacă ți se pare că micuțul tău are un comportament ciudat, gândește-te ce ar trebui să schimbi la tine, la comportamentul și la gândurile tale pentru ca reflexia ta să se schimbe.
Din acest punct de vedere, „copiii agresivi și cu un comportament inadecvat sunt cei mai nefericiți copii. Ei au acest comportament nu ca să ne facă în ciudă, cum cred majoritatea părinților, ci pentru că nu găsesc o altă ieșire. Ei au obosit să tot încerce să ajungă la părinții lor prin metodele obișnuite și fac ce pot și cum pot. De regulă, părinții acestor copii chiar s-au străduit să crească niște oameni buni și corecți și s-au străduit într-atât de mult încât au încetat să-și mai observe copiii… observând doar propriile proiecții și așteptări. Și propriile frici”, conchide Elena Ovechkina.
Citește și:
Monstru manipulator sau ființă demnă de iubire? Copilul devine așa cum îl vede părintele
Psihologul Otilia Mantelers: 3 tactici prin care îi manipulăm pe copii, fără să ne dăm seama
5 lucruri pe care să le faci astăzi în relația cu copilul ca să nu regreți mai târziu
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Freepik.com