“Nu mai vreau să mai stăm, nu mai vreau în apă! Să mergem în cameră.”
Aceste cuvinte spuse de copil atunci când tu vrei să profiți de fiecare minut pe plajă pot stârni frustrare și nemulțumire. Mai ales dacă efortul de a merge la mare a fost făcut în special pentru a-i oferi celui mic ocazia să se distreze în apa mării și să-și întărească sănătatea datorită aerosolilor naturali și ai Vitaminei D.
Să nu uităm că, în timp ce părinții ar putea sta liniștiți la soare sau în apa mării ore la rând, bucurându-se de relaxare în concediu, de briza mării și de apă, copiii au nevoie de activități care să-i anime și să-i intereseze.
Unii copii tolerează plictiseala mai greu decât alții. Cei care mai au momente în care sunt lăsați să se plictisească vor fi mai ușor de angrenat în activități sau chiar vor inventa ei ceva. În schimb, misiunea este mai dificilă cu acei copii care nu au fost lăsați să se plictisească și care sunt stimulați frecvent petrecând mult timp în fața ecranelor.
În acest articol, am adunat o listă de jocuri și activități care pot fi făcute cu copilul la mare atunci când se plictisește și începe să ceară să plecați, deși ora e potrivită să mai stați și nu aveți altceva în program.
Din ce cauză vrea să plecați de pe plajă
Desigur, mai întâi, e important să te asiguri că motivul pentru care cel mic vrea să mergeți la hotel nu indică vreo problemă de sănătate care ar fi putut apărea. Copilul poate avea dureri de burtă, stări de greață, se poate lovi sau răni, poate face arsuri, insolație sau iritații de la slip sau costumul de baie, poate avea bătături la mână de la vreo jucărie sau obiect folosit în apă. Pe lângă aceste exemple, pot apărea și alte situații precum i se face foame, are nevoie la toaletă etc. De aceea, mai întâi află care este motivul pentru care cel mic dorește să plecați de pe plajă.
După ce te-ai asigurat că motivul este plictiseala sau dorința de a mai face un nivel în jocul preferat de pe telefon, îl poți implica pe copil în activități și jocuri care să-l atragă prelungind statul pe plajă.
Mai întâi, voi prezenta activități și jocuri pe plajă și în mare potrivite tuturor copiilor, chiar și celor care nu știu să înoate, după care urmează idei pentru copiii care au învățat să înoate.
La ora redactării acestui articol, copilul meu are 9 ani. Așadar, acest articol e inspirat din experiența noastră de când a venit prima dată la mare, la vârsta de un an și jumătate și până în prezent, când urmează cursuri de înot.
Jocuri care alungă plictiseala copiilor și prelungesc timpul petrecut la mare
1. Spargerea valurilor
Atunci când marea este agitată și sunt valuri, spargerea valurilor și săriturile când vin valurile pot fi foarte distractive
2. Colecționarea scoicilor și a pietricelelor
Recunosc că și mie îmi place mult să adun scoici de pe plajă și să le iau cu mine ca amintire a vacanței la mare.
Dacă cineva din familie vine cu idei de a utiliza scoicile, proiectul va deveni și mai interesant. De exemplu, acum câțiva ani, am folosit o parte dintre scoicile adunate cu copilul de pe plajă pentru a decora împreună o ramă foto pe care am decupat-o din carton pentru o fotografie de familie amintire din vacanță.
3. Șantierul de pe plajă
Copiii mici se pot distra de minune cu găletușe, lopățele, camioane și excavatoare de plastic care aduc apă și nisip pentru a săpa gropi sau a ridica o construcție. Dacă vezi că cel mic se plictisește și refuză să se mai joace singur, poți salva situația implicându-te în joc, introducând un joc de rol sau un nou proiect de construcție la care să lucrați împreună.
4. Castele de nisip
Poate fi o activitate nu doar captivantă, ci și care antrenează abilități importante precum atenția și perseverența, abilitatea de a duce un proiect până la sfârșit. Atunci când observi că intervine plictiseala, implică-te și tu și continuați să construiți împreună castele, casa de vis, clădiri moderne – orice vă trece prin cap.
5. Cuvinte și desene pe nisip
Este o activitate foarte potrivită în special pentru copiii care sunt în proces de învățare a literelor și a cifrelor, însă nu numai pentru ei.
Iată câteva idei din această categorie:
- Scrie pe nisip cu un băț sau cu o piatră o literă, o cifră sau un cuvânt pe care copilul să-l citească
- Scrie operații matematice pe care copilul să le calculeze
- Poți scrie pe nisipul uscat, copilul având mai mult timp pentru a da răspunsul
- Sau puteți face activitatea chiar pe nisipul udat din timp în timp de valuri care șterg ce ai scris
- Puteți face rapid desene care rezistă câteva secunde, înainte de a fi șterse de valurile mării
- Mesaje relevante sau desene pe care să le fotografiați. Puteți organiza un concurs în familie cu desene pe nisip pe o anumită temă.
6. Jocuri în apă folosind colacul, aripioarele, salteluțe gonflabile
Dacă cel mic nu știe să înoate, fie desfășurați activitățile cât mai aproape de mal, până când apa îi ajunge până la piept. Dacă are colac, aripioare sau salteluță gonflabilă, puteți înainta până unde te simți tu confortabil.
7. Cine stropește mai tare
Scopul jocului este stropitul în toate formele posibile! Copiilor le place foarte mult acest tip de joc, mai ales pentru că, în majoritatea situațiilor, stropitul nu este permis. Mai puțin atunci când vă aflați în mare!
8. Aruncarea pietricelelor în mare (doar în zonele unde nu sunt oameni!)
Această activitate face parte și ea din categoria celor interzise de obicei. Așa că, dacă situația o permite (doar dacă în locul unde vă aflați în fața mării nu sunt oameni) și copilul dorește, încurajează-l să arunce pietricele în mare și să observe ce se întâmplă apoi.
Activitatea devine și mai interesantă când are scopul de a găsi pietre plate pe care să învețe să le arunce astfel încât să sară de câteva ori pe suprafața apei înainte de a se scufunda.
Nu îți fie teamă că cel mic va dori apoi să arunce cu pietre și în zonele unde sunt oameni. Explică-i că această activitate e potrivită doar atunci când toată lumea e în siguranță, atât el, cât și ceilalți oameni. Și, atunci când dorește, mergeți împreună într-un loc potrivit pentru a arunca pietricele fără riscul de a lovi pe cineva.
9. Malul unde se sparg valurile
Numeroși copii se distrează de minune chiar în buza mării, acolo unde valurile vin peste ei cu cea mai mare intensitate, îi dezechilibrează și schimbă decorul de pe nisip.
10. Snorkelling
Știi acei ochelari de înot mai mari, care acoperă nasul și se vând la set cu un tub? Cu acei ochelari care nu permit inspirarea apei pe nas, ci doar pe gură, prin tubul prin care intră aerul de deasupra apei, chiar și un copil care nu știe să înoate și este învățat să plutească pe burtă pe suprafața apei poate admira peștii, plantele, scoicile și pietrele de pe fundul mării.
Desigur, cu cât apa este mai limpede, cu atât copilul va fi mai impresionat. Culoarea apei din Marea Neagră permite o vizibilitate redusă. În schimb, pe litoralul grecesc am văzut mulți copii și adulți petrecând mult timp în apă impresionați de ce descoperă pe fundul mării.
12. În căutare de vietăți
Copiilor le plac animalele. Pe lângă cățeii și pisicile pe care le pot vedea prin zonă, cei mici pot vedea în apa mării pești, meduze etc. Pot vedea îndeaproape pescărușii și alte păsări marine. Sau pot merge în căutarea crabilor ascunși prin găurile pietrelor de la malul mării.
13. Pescuitul cu mâinile
Da, este evident că nu poți prinde vreun pește cu mâinile în mare. Însă, faptul că, în unele locuri, peștii vin atât de aproape îi face pe copii să-și dorească să-i prindă și să creadă că vor reuși. În definitiv, încercarea vină n-are! Cu atât mai mult că vor avea o preocupare timp de zeci de minute. Adevărul este că și eu am uitat de trecerea timpului când am mers la pescuit cu mâinile împreună cu copilul. 🙂
14. Exploratori de noutăți și curiozități
Organizează un joc continuu pe perioada sejurului cu tema “Curiozități de la mare” sau “Cele mai interesante lucruri pe care le-am descoperit astăzi la mare”. Mintea voastră va primi această solicitare și vă va direcționa atenția către lucruri cu adevărat speciale.
Puteți număra câte tipuri de pești descoperiți, câți crabi viețuiesc prin pietrele de la plaja voastră. Puteți observa cum vânează pescărușii pești în mare sau… resturi mâncare de pe plajă. Lăsați observația și imaginația să se manifeste!
15. Plimbarea de-a lungul litoralului, cu picioarele în apă
Uneori, seara, când temperatura aerului scade și copilul abia s-a încălzit și refuză să mai intre în apă, o plimbare de-a lungul litoralului, cu picioarele în apă poate prelungi timpul petrecut pe plajă.
15. Explorarea plajei
Alteori, poți merge cu copilul să explorați plaja și împrejurimile. Este de ajutor atunci când copilul nu vrea să aibă contact cu apa nici măcar cu picioarele.
17. Demonstrarea mișcărilor sportive în apă
Această idee mi-a venit recent, când copilul începuse să se plictisească. M-am gândit la cursul de karate pe care l-a urmat în timpul anului școlar și l-am întrebat: Oare cum arată mișcările de karate în apă? A exersat toate mișcările de mâini și de picioare, simțind diferența de presiune din partea apei. Evident, a și uitat că voia să iasă din apă.
18. Îngroparea în nisip
Am mai văzut poze cu persoane la plajă îngropate în nisip. Eu nu am încercat acest lucru, însă îngroparea în nisip a mânuțelor sau a picioarelor copilului a fost o activitate distractivă în anumite zile. Atenție unde își dă jos slipul sau costumul de baie după această distracție: o ploaie de nisip se va dezlănțui!
19. Jocuri cu mâinile în nisip
Puteți face jocuri de rol cu mâinile în nisip. Fie fiecare deget poate fi câte un personaj, sau puteți folosi scoici și pietricele. Partea bună este că activitățile cu mâinile în nisip dezvoltă motricitatea fină a copiilor mici și, în general, aduc o relaxare a psihicului.
20. Scufundări împreună: Ne vedem sub apă!
Pentru această activitate, nu este neapărat nevoie ca cel mic să știe să înoate. În schimb, e important să nu îi fie teamă de apă. Și nici ție. Apoi, ar fi utili și niște ochelari de înot care vă permit să rămâneți cu ochii deschiși în apă.
După ce am învățat să înot, folosind ochelari de înot, îi folosesc și la mare, și la piscină – peste tot unde înot și fac scufundări. Însă, înainte de a învăța să înot, aveam o mare teamă de apă și nu aș fi avut curajul să-mi scufund capul în apă.
În rest, este distractiv să ne scufundăm în același timp și să ne vedem sub apă!
21. Eu te țin, tu plutești
Ajută-ți copilul să se mențină la suprafața apei, fără obiecte ajutătoare. Acest joc îl ajută să-și depășească teama de apă.
Activități pentru copiii care știu să înoate
22. Exerciții de înot
O parte din timpul petrecut în apa mării poate fi folosit pentru antrenarea abilităților și a tehnicilor de înot ale copilului. Astfel, îi poți da anumite teme, precum:
- Înoată pe spate de la mine până la tata/fratele tău
- Înoată Bras/Broscuță și apoi Craul
- Înoată Craul și apoi întoarce-te pe spate și rămâi să plutești un pic pe spate
Cât timp nu insiști cu ele, copilul nu va simți presiune și se va distra. Mai mult, îl poți ajuta să-și corecteze anumite mișcări sau să învețe anumite abilități.
23. Tumbe în apă
Eu, personal, am fost foarte mândră de mine, acum câțiva ani, când am învățat, în timpul unui sejur la mare, să fac tumbe în apă, rotindu-mă fie în față, fie în spate. Copiii care știu să înoate, dar încă nu au învățat să facă tumbe în apă se vor simți mulțumiți și încântați când vor reuși.
24. Vânătoarea de comori de pe fundul mării
Copilul poate face scufundări pentru a căuta fie obiecte aruncate intenționat, fie pietricele care lucesc sub razele soarelui, scoici sau plante marine.
25. Aruncarea copilului în apă
Copiilor le plac foarte mult săriturile în apă. În timpul cursurilor de înot, săriturile de la finalul lecției sunt cel mai așteptat și vesel moment din toată ora. La mare, nu sunt locuri prevăzute pentru a face sărituri. Însă, în timp ce se află în apă, părintele îl poate ridica pe copil și îl poate arunca în apă.
La final, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să eviți conflictele legate de timpul petrecut pe plajă
1. Stabilește din start intervalul petrecut pe plajă
Este o limită pe care o conveniți împreună, în funcție de programul vostru și mai ales în funcție de cum arde soarele.
Vara, copiii nu ar trebui să fie expuși razelor directe ale soarelui mai târziu de ora 10:30-11:00, și nu mai devreme de ora 15:00-16:00. Astfel, evităm riscul de insolație, arsuri și alte probleme ale pielii.
Limita de ore petrecute pe plajă te ajută și atunci când copilul se plictisește și vrea să plece mai devreme, însă și atunci când, dimpotrivă, nu mai vrea să iasă din apă și fie soarele deja arde prea tare, fie apune și temperatura aerului scade.
2. Pregătește copilul din timp
De multe ori, o discuție înainte de a merge la plajă este de mare ajutor în prevenirea conflictelor. E important să-i spui copilului că veți merge la plajă în acest interval orar și că sunt multe activități interesante de făcut la mare în acest timp.
3. Evită să-i pui etichete
Dacă, într-o dimineață, copilul s-a plictisit și, după o oră, vrea să plecați, nu te grăbi să tragi concluzia că nu îi place marea, că e egoist sau nerecunoscător sau că nu apreciază ce îi oferi. O asemenea concluzie este periculoasă prin faptul că poate deveni o credință a ta despre copilul tău. Chiar dacă nu vrei, îi vei transmite copilului această credință a ta despre el, ceea ce îl va face, involuntar și inconștient, să se manifeste exact așa cum nu îți place și cum nu vrei.
Orice etichetă pusă de părinte îl formează pe copil. O etichetă negativă nu îl motivează pe copil să se schimbe sau să schimbe ceva, ci, dimpotrivă, îl face să-și formeze o credință negativă despre el pe care o va manifesta.
Din experiență, pot spune că sunt zile când copilul meu se plictisește după o oră, și sunt zile când abia îl scoți din apă. Și este același copil, care are preferințe diferite în funcție de context, de activitate, de starea lui interioară.
Cu răbdare și implicare, poți face ca vacanța la mare să fie frumoasă, interesantă și distractivă pentru întreaga ta familie!
Tu ce jocuri și activități practici la mare cu copilul tău/copiii tăi?
Citește și:
Sănătatea copilului în vacanța la mare. 9 sfaturi pentru părinți
„Nu există nu pot. Există nu vreau!” Cum ajuți copilul când refuză să facă ce îi ceri
Sursa foto: Pixabay