Copilul nu vrea să doarmă la prânz în vacanță? 3 secrete care îți vor fi de ajutor

Pentru copii, perioada vacanței vine cu relaxare și distracție, dar și cu o puternică schimbare a rutinei. Și, dacă la grădiniță cei mici sunt obișnuiți cu un anumit ritm care se repetă în fiecare zi, somnul de prânz făcând parte din rutină, acasă, în timpul vacanței, programul este mai relaxat și, în plus, nu există nicio presiune din partea altor copii sau a educatoarelor.

Astfel, somnul de prânz poate reprezenta o adevărată provocare pentru părinți și bunici pe perioada vacanțelor chiar și la copilașii mici, nemaivorbind de cei de peste 3-4 ani.

Iată cum descrie provocarea sa o mămică într-un email pe care ni l-a trimis:

„Am un conflict nerezolvabil, cu adevărat veritabil: cel mic nu dorește de pe la 2 ani și jumătate să doarmă la prânz când e acasă – la grădi doarme de cele mai multe ori. E ok să-l las să nu doarmă, deși e foarte obosit seara și noi suntem foarte obosiți (cum se întâmplă în prezent) sau îmi puteți sugera o metodă să încerc s-o aplic?”

Sinceră să fiu, și eu am avut mari dificultăți în a-l culca pe fiul meu Emanuel la prânz în weekend și în vacanțe, deși la grădiniță era printre primii copii care adormea la prânz. Așa că am fost nevoită să testez diverse metode.

În continuare, reiau un articol publicat pe vechiul site, din perioada preșcolară a lui Emanuel, în care am împărtășit soluțiile care ne-au ajutat pe noi să rezolvăm problema refuzului de a dormi la prânz în timpul vacanțelor și în weekend-uri. Am lăsat informațiile la timpul prezent, ca în articolul original:

Este adevărat că, într-o primă fază, nu consideram somnul de prânz ca fiind foarte important pentru copil, mai ales că în timpul săptămânii doarme la prânz la grădiniță. Îmi doream mai degrabă să avem mai mult timp împreună, mai ales că Emanuel nu dădea semne de oboseală sau suprasolicitare. Totuși, am constatat treptat că, în timpul săptămânii, atât el, cât și noi, părinții lui, acumulăm oboseală și avem nevoie de odihnă pentru a ne reface forțele. După ce am început să-i acord somnului de prânz importanța pe care o merită, am găsit și metode eficiente pentru a convinge un copil dornic de distracție să se odihnească la prânz.

Citește și:

Cele mai frecvente 5 greșeli ale părinților care întârzie ora de culcare a copiilor

Copilul stă mult la ecrane în vacanță? 5 pași ca să limitezi timpul pe telefon și tabletă

Iată cele 3 soluții care mă ajută să culc copilul la prânz în vacanță și în weekend:

1. Stabilim programul zilei

Este foarte important ca, de dimineață, până cel târziu pe la ora 10-11, să stabilim programul zilei, punctându-i principalele momente: „Facem X, pregătim prânzul, apoi mâncăm, după care citim puțin și ne culcăm să dormim de prânz”. În felul acesta, mintea copilului își conturează deja programul pentru ziua respectivă și îi va fi mai ușor să accepte ora de somn, atunci când vine.

 

2. Cele 10 minute de relaxare

Bine, știm cu toții că acordul teoretic pe care l-a dat copilul dimineața poate fi ușor contrazis după masa de prânz. Nu te lăsa intimidată. Însă, nu ajută nici să insiști să se culce.

De exemplu, când se apropie ora de culcare, nu îi spun lui Emanuel să se culce. Îi propun, în schimb, să stăm puțin cu ochii închiși să ne relaxăm, să ne odihnim puțin: „Nu este nevoie să dormi, dacă nu vrei să dormi. Eu am nevoie de puțină odihnă. Și tu poți doar să stai cu ochii închiși. Dacă adormi, e bine, și dacă nu adormi, e la fel de bine, te-ai relaxat puțin”.

Îi mai spun: „Dacă stai 10 minute cu ochii închiși și nu adormi, ne dăm jos din pat și mergem să ne jucăm”. De fapt, dacă stă 10 minute cu ochii închiși, invariabil adoarme, căci este destul de obosit.

Citește și:

Ritualuri de culcare. Soluții practice pentru serile în care copilul nu vrea să doarmă

Copilul are comportamente opoziționiste și sfidătoare? Checklist-ul lui Janet Lansbury pentru părinți

3. Nu îl oblig să meargă în dormitor

Sunt zile în care refuză să meargă în dormitor chiar și pentru 10 minute de relaxare. Atunci, îi spun: „Știi, Emanuel, eu mă simt foarte obosită și am nevoie de puțin timp de odihnă”. El, desigur, protestează și îmi spune că vrea să mă joc cu el. Apoi, îi spun că pot să stau în sufragerie cu el, doar că voi sta câteva minute cu ochii închiși că să mă odihnesc. Și stau pe canapea sau pe ursul mare de pluș. La încercările copilului de a vorbi cu mine, îi spun „Dacă vrei, poți să vii și tu lângă mine”, apoi vine lângă mine, treptat se liniștește, i se face somn și îmi cere singur să mergem în pat, unde se simte mai comod.

Un detaliu important care în mod sigur ne ajută să depășim cu bine provocarea somnului de prânz este faptul că nu îl forțez să doarmă, faptul că știe că nu este obligat. Astfel, somnul vine cumva natural ca o nevoie a organismului. Altfel spus, copilul nu are motive în plus să lupte pentru a nu dormi la prânz.

Somnul de prânz nu trebuie să fie un motiv de tensiune sau conflict

Astfel, dacă somnul de prânz este o provocare în familia voastră, observă câtă tensiune s-a acumulat pe acest subiect. Dacă somnul la prânz naște conflicte, supărare și nervi, atunci atât tu, cât și copilul veți fi tensionați când vine vorba de somnul la prânz. Cel mic va dori să se opună și mai mult, iar tu vei insista cu mai multă hotărâre să-l forțezi să doarmă, imprimând acestui act firesc al organismului de a dormi trăiri neplăcute pentru copil. Iar acest lucru nu va duce decât la și mai multă opoziție din partea lui.

Pentru a ieși din acest impas, primul pas ar fi să te relaxezi cât poți de mult în ceea ce privește somnul la prânz, cel puțin pentru o perioadă. Pe măsură ce reușești să te relaxezi în privința acestui subiect, vei observa cum și cel mic se detensionează și, treptat, problema dispare.

Citește și:

Ce să-i răspunzi copilului când te întreabă despre Moș Crăciun

Dezvoltarea vorbirii la copii. Îndrumar pe vârste

9 tehnici de calmare a surescitării copiilor predispuși la neatenție și agitație de la Oana Moraru

Tu ce soluții aplici atunci când copilul preșcolar refuză să doarmă la prânz în vacanță sau în weekend?

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: cottonbro studio, Pexels

   

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,421FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole