Ora de culcare = ora de luptă? Cum să-ți ajuți copilul să adoarmă mai repede când ritualul de culcare nu ajută

Emilia este mama unei fetițe de 2 ani și ceva. Încă de când s-a născut, cea mică a avut un somn foarte sensibil și dezorganizat. Cât timp o ține mama în brațe, o leagănă, o plimbă sau stă lângă ea, doarme. Însă când mama se îndepărtează sau o pune pe pat, se trezește și începe să plângă. Ziua refuză să doarmă și pică de oboseală pe la ora 6 seara, după care se trezește pe la ora 10 noaptea și adormitul durează câteva ore, ceea ce o face să se trezească târziu a două zi. Mama ei se gândește cu groază cum va proceda când fetița va începe grădinița.

Aceasta este o situație reală. Și foarte mulți părinți îmi spun și îmi scriu despre cât de greu este uneori seară să-și culce copiii, în ciuda poveștilor citite, a cântecelelor cântate și a altor ritualuri de dinainte de culcare.

Într-adevăr, o recomandare de bază a specialiștilor în parenting pentru ca cei mici să adoarmă mai ușor este să aveți un ritual de culcare. Asta presupune că, în fiecare seară, aproximativ la aceeași oră, să-ți implici copilul în experiențe similare, astfel încât, în câteva zile, copilul se va obișnui că, de exemplu, după o repriză de joacă împreună cu unul dintre părinți, urmează băița de seară, după care citirea unei povești, apoi stingerea luminii și enumerarea momentelor frumoase de peste zi, după care urmează somnul.

Însă, din ce în ce mai mulți părinți se plâng că ritualurile de culcare nu mai ajută și copilul adoarme foarte foarte greu, uneori procesul durând și câteva ore.

Citește și:

Programul complet al activităților cu copilul de 1-3 ani (toddler). 65 de lucruri de făcut cu cel mic

Când copilul pierde conexiunea cu părintele, simte că îi este amenințată supraviețuirea. 10 sfaturi pentru părinți de la Gáspár György

Ce e de făcut atunci?

Revin puțin la Emilia, mama despre care îți spuneam la începutul articolului. Din discuția cu ea, care dorea o soluție că să gestioneze situația, am aflat că este divorțată de tatăl fetiței și că neînțelegerile dintre ei au început încă dinainte că fetița să se nască.

Astfel, Emilia a simțit în permanentă o stare de tensiune, de nemulțumire, de neîmplinire în relația de cuplu, o suferință care o împiedica să se conecteze la fetița ei. Și, în acest context, fetița a căutat în permanență să-i capteze atenția, să o țină lângă ea, fiindu-i frică să nu piardă atenția ei, motiv pentru care refuză de multe ori să doarmă și se trezește atât de ușor.

Am văzut acest tipar prezent și în alte familii, chiar dacă nu la această anvergură. Totuși, e suficient să fii stresată, să fi avut o ceartă cu partenerul sau cu părinții sau cu șeful, să fii îngrijorată de ceva, ca să nu reușești să te conectezi cu copilul. Când nu reușești să îți gestionezi propriile tale provocări interioare, timpul petrecut cu copilul devine mai degrabă o corvoadă, deoarece ai nevoie de timp cu tine și vrei că cel mic să adoarmă mai repede.

Or, exact pentru că vrei să adoarmă mai repede și pentru că nu ești prezentă alături de el, pentru că nu te conectezi cu el în acele momente, copilul va insista tot mai mult să-ți capteze atenția. Ceea ce, probabil, va face lucrurile și mai greu de suportat pentru tine și tot așa. Te-ai aflat vreodată în această situație?

Dacă da, atunci probabil că vrei să știi cum să ieși din ea data viitoare când ți se va mai întâmpla.

Citește și:

Copilul nu vrea să doarmă la prânz în vacanță? 3 secrete care îți vor fi de ajutor

Viața sănătoasă începe din copilărie. 7 obiceiuri sănătoase recomandate de medici pentru copii

Soluția că să pui capăt războiului de la ora de culcare

Dacă, atunci când vine ora de culcare, simți tensiune, nervozitate, dacă te grăbești să culci copilul mai repede, să știi că el îți simte starea interioară și va face tot posibilul să-ți capteze atenția cea adevărată, făcându-te să fii atentă 100% la el. Va încerca să facă asta prin toate mijloacele de care este capabil, inclusiv chinuindu-se să stea treaz, deși îi este foarte somn. Și exact acest lucru nu îți dorești să se întâmple.

Soluția ca să-l ajuți pe copil să se relaxeze este să detensionezi situația lăsând pentru câteva minute – o oră deoparte gândurile și grijile tale și conectându-te cu copilul.

Părinții care reușesc să se conecteze cu copiii seara, înainte de culcare, știu că acestea pot fi printre cele mai frumoase momente de peste zi. Și cu siguranță că și tu ai trăit asemenea momente. Și poate chiar ai observat că, atunci când ești calmă și prezentă, copilul se relaxează mai ușor, se detensionează, este mai receptiv la ce îi spui și, într-un final, adoarme mai repede. Pe termen lung, el crește echilibrat emoțional.

Așadar, pentru a-ți ajuta copilul să adoarmă mai repede, estr important ca seara, când vine ora de culcare, să desfășori ritualul de culcare având o stare de calm și pace interioară în timp ce te conectezi cu copilul și el te simte alături de el 100%.

Citește și:

17 sugestii de la Oana Moraru cum să-i citești copilului de 1-3 ani

Ajută-ți copilul să înceapă să vorbească. 9 sfaturi de la logopedul Andreea Năstase

Copilul mic nu vrea să se joace singur? Câteva sfaturi de la psiholog

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Dmitriy Steinke, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,421FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole