Atunci când copilul nostru se comportă urât, poate fi greu să ne gândim să-l îmbrățișăm. Apare frica de a nu-i întări comportamentul nepotrivit, în contextul în care părinții au fost învățați să pedepsească, să ia jucăriile, să ignore comportamentul copiilor și să le răspundă cu o față lipsită de expresie.
Dr. Azine Graff, psiholog clinician din Los Angeles, SUA, fondatoare a centrului de psihologie Harmony in Parenting (Armonie în parenting – n.trad.), ne propune, într-un articol publicat pe Mother.ly, o nouă perspectivă asupra lucrurilor.
Când ne este greu, avem nevoie de confort, nu de o pedeapsă
Gândește-te la o perioadă în care ai avut o zi grea, când te-ai repezit la partenerul de cuplu dintr-un motiv banal și tot ce simțeai că ai nevoie pentru a elimina stresul era o îmbrățișare sau un minim de confort.
Ce ai făcut în acest caz? Ai cerut o îmbrățișare? Dacă da, atunci este minunat că tu și partenerul tău sunteți într-atât de vulnerabili încât să poți să comunici atât de deschis! Dacă nu ai cerut îmbrățișarea, gândește-te de ce, întreabă Dr. Azine Graff. Poate că nici nu ți-a trecut prin cap care era de fapt nevoia ta. Poate că simțeai prea multă tensiune și erai prea în defensivă pentru a o cere.
Potrivit psihologului american, atunci când ne aflăm într-un moment de tensiune sau când simțim că emoțiile noastre se intensifică, este mult mai greu să gândim rațional. Când ne gândim la copiii noștri și la modul în care își dezvoltă lobul prefrontal al creierului (partea responsabilă cu o mare parte din planificare și luarea deciziilor), este de înțeles că lor le este cu mult mai greu să se exprime calm atunci când sunt stresați.
Ca adulți, avem de partea noastră abilități verbale și un creier mai dezvoltat care ne ajută să exersăm să ne exprimăm nevoile și pe noi înșine într-o manieră calmă. Copiii încă își dezvoltă abilitățile și puterea creierului, așa că părinții și îngrijitorii îi pot ajuta pe copii să-și întărească adaptarea pozitivă pentru a-și regla emoțiile mai eficient.
Citește și:
8 fraze pe care le spun copiii și care ascund frica și anxietatea
Lecția pe care o învață un copil atunci când este pedepsit. Ce spune Alfie Kohn, autorul bestsellerului „Parenting necondiționat”
Când îi oferi copilului tău o îmbrățișare sau o confirmare verbală pentru a-l calma, nu îi întărești în mod automat comportamentul. De fapt, îl ajuți să se calmeze, astfel încât să te poată auzi mai bine, precizează psihologul citat.
Potrivit lui Azine Graff, dintr-o simplă îmbrățișare, copilul tău poate simți venind din partea ta mesaje importante precum:
- “Însemni totul pentru mine.”
- “Te iubesc indiferent de ce se întâmplă.”
- “Văd că încă înveți și sunt aici ca să te ajut.”
- “Nu ești singur în asta.”
- “Văd cât de greu este asta pentru tine chiar acum.”
- “Îți accept sentimentele.”
- “Emoțiile tale nu te definesc.”
- “Nu ești definit de greșelile tale.”
- “Vreau să te ajut să înveți noi soluții”.
- “Te poți baza pe mine.”
Citește și:
O soluție simplă care rezolvă pentru totdeauna unele comportamente dificile ale copiilor
Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi
Ce învață copilul care se comportă urât când îi dai o îmbrățișare
Atunci când îi arăți copilului în permanență că nu este “rău” chiar și atunci când are un comportament nepotrivit, înregistrarea care este în mintea lui se schimbă, astfel încât să știe că nu trebuie să rămână blocat în a fi “rău” sau a se comporta “urât”, afirmă psihologul din SUA.
Astfel, copilul devine mai capabil să se calmeze pe măsură ce aude o nouă înregistrare (“Încă sunt iubit și pot face bine”).
Și, în calitate de părinți, devenim mult mai eficienți în a ne ajuta copiii să învețe noi moduri de a se comporta, având în vedere că se află într-o stare calmă și conectată care îi ajută să primească și să proceseze informațiile pe care li le oferim. De asemenea, atunci când suntem conectați cu copiii noștri, ei ne respectă mai mult și vor să facă lucrurile bine.
A face schimbări în felul în stilul tău de parenting, în felul în care îți educi copilul/copiii poate fi dificil, mai ales când ni s-a transmis același mesaj de zeci de ani despre cum să oprim comportamentul “rău”. Acesta este un proces care presupune să fim atenți la modul în care percepțiile noastre despre comportamentele copiilor noștri ne pot influența răspunsul. Și poate fi extrem de provocator atunci când ne trezim că ne tensionăm și ne enervăm în momentul în momentele în care copiii noștri au comportamente nedorite.
Așa că inspiră adânc, vorbește cu cineva de încredere despre sentimentele tale și nu uita să-ți dai o îmbrățișare. Parentingul este o călătorie și suntem cu toții împreună în asta, conchide Dr. Azine Graff.
Citește și:
Cum schimbi comportamentul copilului în doar 3 zile. Strategia eficientă a Laurei Markham
Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine
Oana Moraru, despre principalele motive pentru care copilul preșcolar e nervos, țipă și vorbește urât
Vrei să îți ajuți copilul atunci când simte emoții dificile? Abonează-te la newsletterul nostru și vei primi pe email un scurt ghid pdf cu o strategie din 5 pași care te va ajuta să-ți ghidezi copilul în momentele în care simte emoții dificile:
Sursa foto: Anna Shvets, Pexels
Alătură-te canalului Whatsapp Parenting 2.0