Copilul stă mult la ecrane în vacanță? 5 pași ca să limitezi timpul pe telefon și tabletă

Dacă în perioadele obișnuite, în care copilul merge la școală sau la grădiniță, timpul pe care îl petrece în fața ecranelor este limitat de circumstanțe, în vacanțe lucrurile se schimbă. În lipsa unor activități structurate și organizate, copiii au tendința să petreacă prea mult timp la desene animate, jocuri online, pe rețelele de socializare sau urmărind videouri pe YouTube sau TikTok.

Copiii sunt diferiți și, de aceea, timpul de expunere la ecrane are efecte diferite asupra lor. Însă, ce e important să știm este că, până la 2-3 ani, copilul nu trebuie expus deloc la ecrane, nici la televizor. După vârsta de 3 ani, specialiștii recomandă să nu fie depășită durata de o oră pe zi, în prezența unui adult.

Ideal ar fi ca limita zilnică de o oră să fie păstrată până la vârsta de 11-12 ani. În orice caz, nici la 10-12 ani un copil nu trebuie să depășească 2 ore pe zi petrecute pe telefon, laptop, tabletă sau calculator.

Citește și:

Autismul virtual: copii cu simptome de autism după ce au stat la ecrane

Dr. Alexandru Vlad Ciurea: Dependența copiilor de tehnologie poate duce la autism digital dobândit

De ce este nevoie să reduci tipul petrecut de copilul tău în fața ecranelor

Este important să limităm timpul pe care copiii noștri îl petrec în fața ecranelor deoarece, atunci când este depășită limita sănătoasă și când conținutul vizionat este inadecvat vârstei, dezvoltarea sănătoasă a creierului copiilor este afectată.

De altfel, tot mai multe studii desfășurate în ultimii ani ajung la concluzia că supraexpunerea copiilor la ecrane poate duce la întârzieri în dezvoltare, în special întârzieri de limbaj, diagnostic de autism sau ADHD, probleme de atenție, de concentrare, de memorie, confuzia dintre lumea virtuală și lumea reală, intoleranța la frustrare, lipsa empatiei, agresivitate, violență, scăderea performanțelor școlare etc.

Sunt persoane care contestă aceste studii (o culegere de asemenea studii poate fi găsită AICI), pe motiv că nu sunt relevante și nu s-au făcut suficiente cercetări. Însă, faptul că activitățile pe care copiii le fac pe ecrane stimulează secreția de dopamină și construiesc în creierul copilului circuitele specifice dependenței nu poate să nu ne dea de gândit.

Până când vor mai trece 10-20 de ani ca să se ajungă la o concluzie unanimă în mediul academic în ceea ce privește efectele ecranelor asupra creierului în dezvoltare al copiilor, copilul tău trece prin niște etape de dezvoltare dintre care unele nu mai pot fi recuperate ulterior dacă nu au fost parcurse adecvat la vârsta potrivită. Oricum, cel mai probabil, nu vrei să faci experimente pe copilul tău, ci vrei să-i asiguri din start un mediu de dezvoltare sănătos și echilibrat, în care să aibă ocazia să-și dezvolte creierul cu toate abilitățile lui într-un mod firesc, neperturbat de efectele supraexpunerii la ecrane.

Pentru mai multe informații despre efectele pe care expunerea la ecrane le are asupra copiilor și soluții pentru limitarea acestora, poți accesa gratuit materialele (articole și webinarii cu psihologi, logoped, directoarea Agenției Naționale Antidrog) din cadrul campaniei de conștientizare “Copiii și ecranele. Cum să creștem copiii sănătoși și echilibrați în era tehnologiei”, pe care am inițiat-o în noiembrie 2023. Materialele se găsesc pe primul grup de Facebook pe această temă din România:

Grupul de Facebook “Copiii și ecranele”

 

Ținând cont și de lipsa de timp, presiunea și stresul pe care cel mai probabil le simți, în calitate de părinte din ziua de astăzi, îți propun mai jos o strategie simplificată din 5 pași care să te ajute să limitezi timpul petrecut de copilul tău/copiii tăi în fața ecranelor în vacanța de Crăciun. Un bonus pe care îl vei obține aplicând acești pași este că te vei apropia de copil și veți avea o relație mai bună până la finalul vacanței.

Citește și:

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

7 soluții pentru a ține copiii mici departe de ecrane

5 pași pentru a reduce timpul petrecut de copil la ecrane în vacanța de iarnă:

Pasul 1: Stabilește, împreună cu copilul, un plan de vacanță

A avea o discuție cu copilul în care să stabiliți împreună un plan pentru vacanța care urmează îl va stimula pe copil să se implice personal. Pentru aceasta, e important să ții cont de părerea, nevoile și dorințele copilului. De exemplu, dacă cel mic își dorește să vizioneze anumite desene animate potrivite vârstei lui, sau să se joace un anumit joc video potrivit, asigură-l că dorința lui va fi îndeplinită în cadrul unei limite sănătoase a timpului petrecut în fața ecranelor.

Indiferent cum s-au petrecut lucrurile în familia voastră până acum, poți iniția schimbarea obiceiurilor nocive, – precum sedentarismul, prea mult timp pe gadgeturi, mese nesănătoase, – înlocuindu-le cu altele sănătoase: mai multă mișcare, pregătirea unor mese sănătoase în familie, mai multe activități creative, sportive, de lectură sau hobby etc. Spune-i copilului ce obiceiuri noi dorești să creezi în această vacanță și întreabă-l ce activități și-ar dori să facă.

La final, veți avea un plan de vacanță cu o limită stabilită în privința ecranelor și cu activități utile și interesante.

Pasul 2: Asumă-ți efortul de a te ocupa de aplicarea planului

Dacă avem o perspectivă realistă asupra lucrurilor, ne dăm seama că, în ciuda deciziilor luate cu entuziasm, este foarte probabil ca fiecare membru al familiei să aibă tendința de a reveni la vechile obiceiuri. Inclusiv tu, persoana care le-ai inițiat.

De aceea, te invit să-ți asumi de pe acum efortul pe care îl presupune schimbarea obiceiurilor, adică mai puțin timp petrecut la televizor sau pe telefon, mai multă mișcare, inclusiv pe afară, mai multă implicare la bucătărie și mai multe activități cu copilul. În lipsa acestei asumări, riști să renunți din primele zile, mai ales dacă vor apărea crize și supărări din cauza noilor limite.

Citește și:

Parlamentul European vrea legi împotriva design-ului online care creează dependență

“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul

Pasul 3: Implică-l pe copil mai mult în activitățile familiei

Evaluează situația actuală și vezi în ce activități ale familiei îți poți implica mai mult copilul/copiii, precum: mersul la cumpărături la supermarket, magazinul de la colț sau la piață, pregătirea meselor, spălatul vaselor, ordine și curățenie, spălatul și aranjatul rufelor, sortarea hainelor sau a jucăriilor, orice lucruri de rezolvat în casă sau în afara ei etc.

Pentru a-i stimula interesul, puteți alege împreună rețeta unui fel de mâncare care îi place copilului și să îl pregătiți împreună.

Cert este că timpul în care facem ceva util împreună poate fi transformat într-un timp de calitate departe de ecrane.

 

Pasul 4: Ieși cât mai mult afară cu copilul

În funcție de vârsta copilului și de temperamentul lui, găsește activitățile potrivite pentru el în aer liber. De exemplu, un copil dinamic și energic se va bucura să meargă la un loc de joacă unde să alerge, se cațăre pe jucării și să se dea pe tobogane. Iar un copil mai liniștit s-ar putea bucura de o plimbare într-un parc sau la un eveniment în aer liber, pentru a observa diferite detalii din lumea înconjurătoare și a le discuta cu tine.

Dacă ai un copil mai mare de 8-9 ani, îi poți propune o provocare precum: să găsim minim 10 căței la plimbare, sau să vedem minim 5 specii de păsări diferite, sau să găsească anumite lucruri (o castană, un con de brad, o frunză verde, una galbenă, una maro etc.). Astfel, poți transforma o ieșire afară într-o vânătoare de comori.

Dacă plecați în vacanță undeva în natură, profită la maximum de aceste locuri pentru a le explora împreună cu copilul, oferindu-i informații și experiențe potrivite vârstei lui și nivelului de cunoaștere.

Citește și:

De ce părinții cedează și nu reușesc să impună limite? Soluția simplă care te va ajuta

Ajută-ți copilul să respecte regulile și limitele. Soluția simplă care face diferența

Pasul 5: Pregătește-te pentru activități offline în casă

Să nu uităm că este iarnă, ziua este scurtă și este firesc să petrecem în casă mai mult timp decât în sezonul cald. Tocmai de aceea, pregătește-ți din timp mai multe tipuri de activități pe care să le faci cu copilul în orele pe care le petreceți în casă și nu stați în fața ecranelor.

Iată doar câteva idei: jocuri de societate (board games), puzzle-uri, lectura cărților, Lego, jocuri de construcție, jocuri de rol, jocuri cu jucăriile copilului (mașinuțe, păpuși, plușuri etc.) domino, activități creative (pictură, desen, aplicații etc.), plastilină, nisip kinetic, experimente științifice, dans, teatru de păpuși, teatru de umbre, gimnastică, jocuri pentru dezvoltarea atenției, logicii, gândirii, intuiției, memoriei etc. În ziua de astăzi, magazinele cu produse pentru copii, online și offline, oferă o multitudine de idei de activități din care puteți alege. Ce este important este să le pregătești din timp pentru a i le putea oferi copilului atunci când va fi cazul.

Pentru idei concrete de activități, te poți inspira și din Advent Calendarul nostru. Chiar dacă au mai rămas câteva zile până la Crăciun, calendarul este încă disponibil pentru descărcare și vei descoperi în el 25 de activități pe care le poți face cu copilul tău în această perioadă a anului fără ecrane:

ADVENT CALENDAR 2023 PENTRU PĂRINȚII CU COPII FERICIȚI

 

La final, pentru inspirație, vreau să-ți mai arăt câteva cărți din care mai poți găsi inspirație și motivație pentru limitarea ecranelor copilului:

„7 zile fără ecrane”

Cartea conține idei practice de activități și jocuri pentru întreaga familie, utile atunci când doriți să găsiți alternative la jocurile pe calculator, smartphone-uri, videoclipurile de pe YouTube, la filme si seriale TV. Sunt incluse și diverse ponturi pentru ca ziua să înceapa bine, precum și sfaturi demne de luat în seamă (și de reținut) pe parcursul unei zile aglomerate.

Fiecare pagină îți propune modalități de a reduce folosirea dispozitivelor electronice și de a mari timpul de socializare. Cartea este împărțită în capitole reprezentând cele 7 zile ale săptămânii, fiecare dintre ele cu sfaturi pentru ca ziua să înceapă bine, o serie de sugestii de activități, jocuri și povești, rime și ilustrații, cântece sau pagini dupa formatul „caută și găsește imaginea”, toate potrivite pentru lectura cu voce tare sau pentru a fi realizate în familie.

 

 

„Copiii în fața ecranelor. Cum îi protejăm” de Anne-Lise Ducanda

Impactul ecranelor asupra copiilor a devenit o problemă care nu mai poate fi pusă la îndoială, dând naștere tot mai multor întrebări și îngrijorări în rândul părinților.

Ecranele oferă plăcere fără a ne solicita vreun efort și creează o puternică dependență. În consecință, părinții, nepregătiți să-și crească și să-și educe copiii într-o lume digitală, se simt adeseori dezorientați și caută sprijin din partea psihoterapeuților sau a cărților de specialitate.

După ce a lansat un semnal de alarmă pe internet, prin realizarea unui video despre supraexpunerea copiilor la ecrane (430k vizualizări), Dr. Ducanda și-a dorit, prin publicarea acestei cărți, să contribuie la conștientizarea pericolului pe care îl reprezintă acest aspect.

 

 

„Copiii și ecranele luminoase” de Nicholas Kardaras

Dr. Nicholas Kardaras este specialist în dependență cu reputație internaționalâ. Interesat de noile fenomene culturale care își fac loc cu destul de multă perfidie în viața contemporană, a cercetat în ultimii ani posibilele efecte ale „revoluției tehnologice” din ultimele decenii. Rezultatele sunt în același timp uimitoare și grăitoare pentru toți părinții care cred că sunt foarte grijulii, atunci când le pun copiilor la dispoziție foarte devreme tehnologia modernă. Dincolo de corul vocilor care încurajează această atitudine, estompate de publicitatea interesată a producătorilor de jocuri și spații virtuale, tot mai multe cercetări scot la iveală efectele negative ale interacțiunii timpurii cu ecranele.

„Copiii și ecranele luminoase” ar trebui să fie un semnal de alarmă – și totodată un ghid de îngrijire corectă a copilului – pentru orice părinte responsabil. Cu multă răbdare și experiență, autorul explică în detaliu paleta de afecțiuni cărora copiii le pot cădea victime, oferind totodată argumentele și soluțiile care îi pot ajuta pe părinți să intervină la timp.

 

 

„Vraja ecranelor. Ema și Eric regăsesc placul de joc” de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Această carte se adresează copiilor de peste 3 ani pe care îi invită să descopere cum familia Pofticioșilor regăsește plăcerea de a se juca.

Ema și Eric, micii eroi ai cărților scrise de Prințesa Urbană, dezvăluie momentele prin care trece micul Eric din cauza ecranelor.

Din pricina pandemei și după multe ore de grădiniță online, Eric descoperă ceva care-i place chiar mai mult decat șnițelul, pastele cu sos și pizza caldă la un loc: ECRANUL, de care Eric nu se mai poate desprinde. Se pare că există două tratamente eficiente…

 

Sursa foto: Kampus Production, Pexels

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,290FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole