Trăim vremuri în care există numeroase teorii despre creșterea și îngrijirea copiilor. Și, de multe ori, accentul este pus pe îndreptarea unor comportamente, fără o preocupare atentă pentru emoțiile care determină respectivele comportamente.
Astfel, atunci când părinții observă la copiii lor comportamente indezirabile, reacții inadecvate contextului sau comportamente provocatoare, se grăbesc să corecteze aceste comportamente cu sau fără ajutorul unor specialiști.
Ceea ce le scapă din vedere multor părinți este faptul că în spatele oricăror comportamente ale copiilor, fie că sunt adecvate sau mai greu de acceptat, se află emoțiile. Și că a ne preocupa doar de comportamentul copilului este o abordare nefolositoare, care nu aduce o schimbare reală și de durată.
Ce putem face noi, părinții, în acest caz, este să punem sănătatea emoțională pe același plan cu cea fizică. Putem să ‘traducem” comportamente și să verbalizăm „stări”, să conținem emoțiile copiilor noștri și să le înțelegem reacțiile, să acceptăm.
Sunt primii pași spre conștientizare și spre asumarea unei responsabilități reale în ceea ce privește grija față de copilul nostru, inclusiv față de starea lui emoțională, deoarece:
- Un copil sănătos emoțional va deveni un adult rezilient și auto-suficient
- Bazele abilităților și calităților de mai târziu sunt puse în copilărie
- Copiii a căror sănătate emoțională este susținută sunt mai fericiți, pe termen lung, mai încrezători în fața provocărilor vieții, mai rezilienți și mai stăpâni pe ei înșiși
- O viață emoțională echilibrată duce la puterea de a stabili și relații mai sănătoase. Atât în copilărie, cât și în viața adultă, interacțiunile vor tinde să fie mai armonioase și mai profunde.
Toate aceste aspecte vor fi discutate în cadrul celei de-a patra ediții „Pediatrie pentru părinți” cu tema „Copilul și emoțiile. Când comportamentele celor mici (ne) vorbesc”, eveniment care va avea loc pe 18 noiembrie, la București:
- Despre atașament, conectare, suport și întrebări intime
- Despre rolul nostru, al părinților, în a desluși ce stă în spatele unor reacții, comportamente, cuvinte ale copilului
- Despre cât este de greu, dar și cât de bine să ne arătăm lor, așa vulnerabili cum sutem
- Despre un ABC al sănătății emoționale, ca o ”trusă” medicală de mare folos în momentul în care devenim părinți
- Despre factorul cheie în sănătatea emoțională a copilului – echilibrul interior al părintelui
Iată cum este structurat evenimentul și cine sunt invitații care vor lua cuvântul în fața părinților:
10:00-12:00 – PARTEA PLENARĂ
Speakeri:
- Andreea Neagu, psiholog de copii și familii, psihoterapeut
- Iolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut
- Dr. Carmen Truțescu, medic primar psihiatrie pediatrică, psihoterapeut
Alfabetizarea emoțională:
- Atașamentul, o parte importantă în dezvoltarea emoțională
- Jocul, o abilitate pentru viață. Element de bază în dezvoltarea psiho-motorie, vital în stabilirea relației sănătoase părinte-copil
- Emoții de copil. Despre furie, tristețe, gelozie
- Sănătatea emoțională, ca parte a sănătății mintale. Sănătatea mintală începe din prima zi de viață
- Încrederea în sine și în ceilalți, implicarea în școală și în munca, găsirea unui scop și alte puncte forte născute din relația atașament-personalitate
12:45-14:00 – ATELIER DESPRE INTIMITATE
Atelierul este susținut de Psih. Diana Stănculeanu pe tema „Cum le vorbim copiilor despre corp și relații intime”
Suntem călători prin lumea complexă a emoțiilor de copil! Putem face din asta cea mai frumoasă călătorie a noastră împreună cu cei mici!
Evenimentul are loc sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 10:00, la Sheraton Hotel București. Persoanele care nu sunt în București au acces online la eveniment.
Participarea la eveniment cu prezență în sală sau online (acces video streaming) se face pe bază de bilet (50 lei). Prețul unui bilet în sală include acces la eveniment, coffee break și gustare de prânz. Biletele se achiziționează accesând acest link:
„Copilul și emoțiile. Când comportamentele celor mici (ne) vorbesc”, 18 noiembrie
Valoarea integrală a încasărilor din bilete va fi direcționată în fondul Asociației ”Din Grijă Pentru Copii”, organizatorul evenimentului, și va fi folosită pentru proiectele viitoare ale asociației care vor fi anunțate pe pagina Din Grijă Pentru Copii.