Ce cuvinte să-i spui copilului tău pentru a deveni un adult încrezător și puternic

Pe undeva, eu sunt un om al cuvintelor. Prima profesie pe care mi-am dorit în copilărie să o am a fost de profesoară de limba și literatură română, asta și pentru că am iubit-o foarte mult pe doamna profesoară și dirigintă din clasele V-VI, care m-a susținut și m-a încurajat să scriu poezii și să îmi manifest creativitatea prin cuvinte.

Apoi, mi-am dorit să fiu traducătoare, drept pentru care în liceu am studiat limbile franceză și engleză. După absolvirea liceului, am ales facultatea de Jurnalism și am lucrat 15 ani în presă, scriind articole, transmițând și interpretând cuvinte și informații.

După ce am devenit mamă, când am decis să fac o schimbare pe plan profesional, am urmat cursuri de formare în Programare Neuro-Lingvistică (NLP), în cadrul cărora am aprofundat și mai mult efectul pe care îl au cuvintele asupra gândurilor, emoțiilor și în general asupra vieților noastre.

Am conștientizat, astfel, puterea imensă pe care o au cuvintele pe care le rostim și impactul pe care îl au asupra oamenilor din jurul nostru, în mod special asupra copiilor noștri.

Citește și:

3 lucruri pe care mulți copii le aud zilnic și le afectează încrederea în sine

“Ai avut un comportament urât!” Pentru a reuși, copilul tău are nevoie de încrederea ta, nu de pedeapsa ta

Ce imagine de sine a copilului construiești acum

Cu toții vorbim zilnic cu copiii noștri, spunându-le diferite lucruri. Din păcate, din lipsă de timp, de foarte multe ori, părinții se limitează la a-i spune copilului strictul necesar sau, mai rău, la a-l critica, din dorința ca el să-și corecteze greșelile.

Și ce aude copilul sunt cuvinte de critică, în care este certat, i se reproșează diverse lucruri. Ce nu au răgazul să se întrebe părinții, în vâltoarea cotidianului, este unde duc aceste cuvinte pe termen lung? Pentru că ceea ce uită uneori părinții este că fiecare cuvânt pe care i-l spun copilului devine o cărămidă care se pune la construcția care va fi imaginea de sine a copilului.

Practic, copilul își va construi imaginea de sine din elementele pe care i le oferi tu, pe care i le oglindești tu.

Citește și:

Cum să crești un copil cu încredere în sine. 3 lucruri pe care să NU le faci

Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf

Sigur, tu în sufletul tău îți iubești copilul și, în mintea ta, când nu e de față, poate că îi spui și lucruri frumoase. Însă, este foarte important și ce cuvinte îi spui în mod concret, pentru că acelea sunt cele pe care le aude, pe care le percepe și care i se imprimă în imaginea lui despre sine.

Ce îți propun acum este să vezi ce efect au cuvintele pe care i le spui copilului asupra imaginii sale de sine. Și te invit acum să aduci în fața ta momentele în care ai interacționat cu copilul în ultimele zile – azi dimineață, aseară, – și observă ce cuvinte i-ai spus, pe ce intonație, ce mesaje i-ai transmis… Observă toate aceste detalii.

Apoi, multiplică efectul cuvintelor tale, imaginează-ți că au trecut câțiva ani și du-te cu imaginația în acel moment din viitor. Și vezi acolo ce imagine despre sine are copilul tău care te-a auzit pe tine spunându-i aceste cuvinte. Doar observă.

Citește și:

9 diferențe dintre laude și încurajări. Ce îi spunem copilului pentru a-i crește încrederea în sine

Cum să corectăm corect copilul. 8 greșeli pe care le fac părinții când copiii greșesc

Cuvintele potrivite pentru a-l ajuta pe copil să-și construiască o imagine de sine pozitivă

Acum, că ai observat ce cuvinte îi spui copilului, ce mesaje îi transmiți și ce efecte au pe termen lung aceste mesaje, probabil vrei să îți îmbunătățești modul de comunicare astfel încât să-l ajuți în mod real pe copilul tău să aibă o imagine bună despre sine. Pentru că, pe termen lung, îți dorești ca al tău copil să aibă încredere în sine, să fie curajos, să fie luptător, să nu cedeze cu una, cu două, pe scurt, să devină un adult puternic, capabil să-și ia viața în propriile mâini și să facă lucruri minunate. Poate că mai sunt lucruri pe care îți dorești să le vezi pe termen lung la copilul tău. Și gândește-te la ce ți-ai dori să creadă el despre el când va fi adult.

Apoi, pornind de la asta, vezi care sunt cuvintele pe care e nevoie să le spui astăzi sau cât mai des pentru a-l ajuta pe copilul tău să-și construiască acea imagine de sine pe care îți dorești să o aibă și care știi că îl va ajuta în viață.

Și, după ce descoperi ce mesaje ar ajuta să-i transmiți, mai ai de făcut un singur lucru: să le pui în practică și să observi cum are loc schimbarea în bine a copilului tău.

Citește și:

Pericolele nevăzute ale prieteniei dintre părinți și copii. 8 soluții ca să-ți păstrezi autoritatea și copilul să aibă încredere în tine

Gabor Maté: Traumele la copii pot apărea și când nu le oferim lucrurile bune de care au nevoie

Copilul greșește și criticile nu ajută? Cu ce să înlocuiești critica pentru a-i schimba comportamentul

Te invit să vizionezi videoul de mai jos, pe care l-am filmat pe această temă:

 

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursă foto: Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,266FaniÎmi place
  295CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole