De ce copilul nu poate fi responsabil de respectarea limitelor

Foarte multe conflicte între părinți și copii apar din cauză că cei mici încalcă limitele și regulile, chiar și atunci când ele sunt stabilite de comun acord. Cu atât mai mult atunci când ele sunt impuse de către părinte.

Oricât ne-am dori să avem copii responsabili care se țin de cuvânt și fac ceea ce au spus că vor face, de multe ori, copiii nu sunt încă suficient de pregătiți pentru a reuși să respecte limitele fără ajutorul părinților.

Creierul unui copil de 3-5-7-9 ani nu este încă suficient de dezvoltat pentru a opri cu responsabilitate, de bună voie, jocul pe telefon gândit din start pentru a crea dependență, atunci când timpul convenit a expirat. Chiar dacă a promis.

Tentația de dulce este într-atât de mare, încât un copil de 5 ani nu poate rezista să nu ia un jeleu înainte, în timpul sau după masă, dacă îl vede în preajmă. Chiar dacă ați decis regula împreună.

Citiți și:„De ce numai pe-al meu îl necăjesc colegii?”

5 soluții de la Oana Moraru pentru a ajuta copiii să pună limite

PARENTING ÎN VACANȚĂ: Respectarea limitelor și a regulilor în vacanță

 

De altfel, de câte ori nu te-ai angajat în fața ta să nu te mai pierzi printre postările de pe rețelele de socializare sau printre episoadele de pe Netflix, fără succes?…

Sau de câte ori nu ai luat decizia să mănânci mai sănătos, ca să ajungi din nou la ciocolată, Nutella sau fast-food?…

Nu e un lucru deloc ușor să respecți niște limite, chiar dacă, rațional, știi că ele sunt spre binele tău.

Cu atât mai greu le este copiilor, care au creierul în formare, având abilități precum voința și responsabilitatea încă în formare.

De aceea, responsabilitatea respectării limitelor copilului îi revine părintelui.

Cu fermitate și cu blândețe, poți alege să fii alături de copilul tău pentru a-l ajuta să respecte limita stabilită care știi că este spre binele lui.

Și, atunci când nu ești pe fază sau când nu ai resurse și copilul încalcă limita, nu ajută să te enervezi pe el. Asta doar îi va induce un sentiment de vinovăție, de autojudecată și va tensiona relația dintre voi fără să-l ajute să respecte limita. Dimpotrivă, când copilul își pierde încrederea în sine, când se simte rușinat și vinovat, el nu este conectat cu resursele lui interioare și nu are cum să aibă rezultate bune în exterior.

Așadar, poți alege să te mobilizezi să-ți asumi responsabilitatea și să-ți ajuți copilul să integreze regula de fiecare dată când este cazul să fie aplicată.

Și, pe măsură ce tu îți asumi responsabilitatea, copilul va simți că are alături un adult matur, ferm și blând pe care se poate baza, în care are încredere și pe care îl poate asculta. Astfel, devii un exemplu de asumare a responsabilității pe care să-l modeleze.

Indiferent în ce punct referitor la limite te afli acum în relația cu copilul tău/copiii tăi, poți ieși din tiparele care nu funcționează și poți construi alte modele noi de comportament și de relaționare.

Pentru a afla cum poți stabili limite pe care copilul să le respecte, te invit să citești acest articol:

De ce părinții cedează și nu reușesc să impună limite? Soluția simplă care te va ajuta 

Sursa foto: Alexander Belyaev, Pixabay  

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,292FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole