Când le spunem Mariilor „La mulți ani”? De ce NU e greșit să spunem „La mulți ani” de Adormirea Maicii Domnului

În fiecare an, de 15 august, unele persoane afirmă că ar fi greșit să le spunem „La mulți ani” persoanelor care poarta numele Sfintei Fecioare Maria. Motivul: pe 15 august se marchează Adormirea, moartea Maicii Domnului, ceea ce nu reprezintă un motiv de bucurie.

Totuși, iată de ce NU este deloc greșit să le urezi Mariilor „La mulți ani” pe data de 15 august, chiar dacă atunci este comemorată Adormirea Maicii Domnului.

Sfinții Bisericii Ortodoxe se serbează în ziua în care au murit

Începem cu precizarea că toți sfinții din Biserica Ortodoxă sunt sărbătoriți în ziua în care au decedat, nu în ziua în care s-au născut.

Așadar, dacă am considera valid argumentul conform căruia nu trebuie să urăm „La mulți ani” de Adormirea Maicii Domnului, ar însemna că, de fapt, nu ar trebui să spunem „La mulți ani” de ziua niciunui sfânt, nici de Sfântul Nicolae, nici de Sfântul Dimitrie, nici de Sfinții Împărați Constantin și Elena, – deoarece toți sunt sărbătoriți în calendarul creștin-ortodox în ziua în care au trecut la Domnul.

Iată câteva exemple:

  • Sfântul Vasile a murit pe data de 1 ianuarie 378 și este sărbătorit, în fiecare an, pe data de 1 ianuarie
  • Sfântul Gheorghe a murit pe 23 aprilie 303 și este cinstit în calendarul ortodox pe data de 23 aprilie
  • Sfântul Dimitrie a decedat pe 26 octombrie 304 și este serbat anual, pe data de 26 octombrie
  • Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost omorât pe data de 15 august 1714 și se sărbătorește pe 16 august, doar din cauză că, pe data de 15 august, este deja Adormirea Maicii Domnului, care este o sărbătoare importantă care încheie Postul Adormirii Maicii Domnului
  • Sfântul Ștefan cel Mare a murit pe data de 2 iulie 1504 și este marcat pe data de 2 iulie

Excepții de la regulă

Singurii sfinți care sunt serbați nu doar la data morții, ci și la data nașterii sunt Sfânta Fecioară Maria, a cărei naștere este sărbătorită pe data de 8 septembrie, și Sfântul Ioan Botezătorul, a cărui naștere este serbată pe 24 iunie, iar moartea, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, este marcată pe 29 august.

Astfel, din motivele menționate mai sus, nu este deloc greșit să le urăm „La mulți ani” persoanelor care poartă numele Sfintei Fecioare Maria și pe data de 15 august, și pe data de 8 septembrie.

 

 

Abonează-te GRATUIT

la newsletterul nostru și primești articole exclusive, soluții la provocările părinților, invitații la evenimente gratuite și reduceri la cursurile noastre

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

120,238FaniÎmi place
216CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole