De ce se droghează tinerii din ziua de azi. Ministrul Educației a explicat exact care este cauza

Ministrul Educației, Daniel David, a explicat, de curând, ce îi împinge pe tineri către consumul de droguri și a reiterat ideea că valorile care îi împiedică să recurgă la aceste substanțe se învață acasă, în familie.

Întrebat ce-i mână pe tineri către consumul de droguri, ministrul Educației, psiholog, a afirmat: ”Uneori consumul de droguri vine pe linia a ceea ce noi în psihologie numim întărire negativă. Consum droguri ca să eviți ceva neplăcut. De exemplu, stres, depresie, anxietate, faptul că sunt nemulțumit de propria viață. Deci, consum drog pentru a evita ceva negativ. În cazul altora, consumul de droguri este asociat cu întărire pozitivă. Consum droguri, pentru că consumul îmi produce plăcere. Nu neapărat că evit ceva negativ, îmi produce plăcere. Iar în cazul altora, e o combinație între cele două mecanisme, întăriri pozitive și întăriri negative”.

Adolescenții și preadolescenții au tendința să copieze comportamente

Potrivit lui Daniel David, aceste mecanisme psihologice de bază sunt amplificate, mai ales în zona preadolescenței și în zona adolescenței, când emoțiile negative sunt mult mai puternice, cu atât mai mult dacă au în jur exemple.

”Adolescenții și preadolescenții au tendința să copieze acele comportamente, automat totul se complică. Și, de asemenea, adolescenții, preadolescenții mai au și o creștere a nivelului de impulsivitate, tind să caute să fie rebeli, să iasă din reguli, să forțeze limite. Și, iarăși, dacă la îndemână ai droguri, grupuri care consumă droguri, în cazul lor, acest comportament va crește în frecvență, în intensitate”, a adăugat ministrul Educației.

Acesta consideră că actualul sistem de învățământ nu îi învață pe copii ce este important și, mai ales, de ce este important: ”Foarte mulți ne focalizăm pe cunoștințe, uităm să transferăm competențe, dar, repet, responsabilitatea nu este doar a școlii. Când ajungi la școală, tu ar trebui deja să ai niște valori despre ce-i bine, ce-i rău. De aceea vorbeam de bunul simț, cei șapte ani de acasă. Acum nu mai sunt șapte, că îi aducem mai repede în sistem, dar, totuși, nu te oprește nimeni să faci de la o vârstă mai fragedă această pregătire valorică”.

Ministrul crede că ”simplul fapt că suntem părinți, simplul fapt că ne iubim copiii, simplul fapt că vrem să fim buni părinți nu înseamnă că și știm cum să fim buni părinți”.

Ministrul Educației, despre parenting: „Apelează la un specialist”

”De aceea există (…) parenting, sau proceduri de cum să-ți crești copiii, cum să fii un bun părinte, astfel încât atunci când simți că ai probleme în interacțiunea cu copiii, atunci când simți că nu mai știi ce se întâmplă cu copiii tăi, că încep să aibă probleme, îi încurajez pe toți să apeleze la specialiști în psihologie. Pentru că, atunci când te doare un dinte, mergi la un stomatolog, atunci când ai o problemă cu inima, mergi la un cardiolog. Când ai o problemă în relațiile interpersonale cu copiii sau în familie, apelează la un specialist în psihologie. Nu căuta singur, este pierdere de vreme”, a mai declarat ministrul.

Potrivit acestuia, ”suntem în plină revoluție industrială, lucrurile pe care le-am învățat cândva pentru a fi buni părinți, de multe ori, nu mai funcționează”.

”Dacă simți că ești depășit, (…) apelează la un specialist, că este păcat să îți sacrifici, ca să spun așa, nu numai copilul, ci și relația ta cu copilul”, a conchis ministrul Educației.

Citește și:

Structura anului școlar 2025-2026. Când vor avea elevii vacanțe

Copilul nu își face temele? 8 secrete prin care să pui capăt definitiv problemei

20 de moduri în care poți să calmezi rapid un copil agitat

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Parenting 2.0
Parenting 2.0
Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

123,189FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole