Copiii încep să consume droguri de la 10 ani. Le pot cumpăra cu 10 lei/doză. „Situația e disperată”

Vârsta de la care unii copii din România încep să consume droguri este de doar 10 ani, conform datelor Ministerului de Interne. Iar în ziua de astăzi, pericolele îi pândesc pe copii la tot pasul: din preajma școlilor și până la străzile din centrul orașului frecventate de tineri.

Recent, un adolescent în vârstă de 16 ani a fost prins de jandarmi drogat, în zona Bibliotecii Naționale, în centrul Capitalei. Adolescentul deținea peste 200 de pliculețe transparente conținând un praf alb, despre care anchetatorii presupun că ar fi droguri.

Specialiștii spun că minorii cumpără, de regulă, droguri foarte ieftine, al căror preț nu depășește 40-50 de lei/doză. Jurnaliștii Digi24 au descoperit în Centrul Capitalei dealeri care vindeau droguri pe trotuar, în plină zi. Iar Poliția a anunțat că a fost prinsă o rețea care vindea droguri sintetice în centrul Capitalei, în special adolescenților, la un preț de doar 10 lei/doză.

Citește și:

Psiholog Mihai Copăceanu: Copiii au nevoie de abilități de a refuza consumul drogurilor atunci când sunt la risc!

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

Raportul național privind situația drogurilor pentru anul 2022, elaborat de Agenția Națională Antidrog (ANA) indică vârsta de 10 ani ca vârstă minimă pentru debutul consumului de droguri în cazul unor consumatori aflați în servicii de asistență în arestul poliției.

Chiar dacă vârsta de 10 ani reprezintă mai degrabă o excepție, regula pentru debutul consumului de substanțe ilicite este vârsta de 15-24 de ani. Cea mai mică vârstă declarată pentru începerea consumului de noi substanțe psihoactive este de 13 ani.

Cele două tipuri de droguri consumate cel mai mult de elevi

De altfel, noile substanțe psihoactive reprezintă cel mai mare pericol pentru elevi și adolescenți. „Se remarcă o încetinire a ritmului de creștere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepție făcând consumul de noi substanțe psihoactive”, se arată într-un raport cu cele mai recente date privind consumul de droguri în România, publicat de ANA în februarie 2023.

Potrivit datelor oficiale, 10,7% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții, fiind un consum experimental. Însă, 6% dintre tineri au consumat droguri și în ultimul an, ceea ce îi face consumatori recenți.

Pe al doilea loc după noile substanțe psihoactive, cel mai consumat drog de către elevi este canabisul.

„La nivel regional, indiferent de tipul drogului consumat, cele mai mari prevalențe ale consumului de droguri se înregistrează în regiunea București/ Ilfov”, se mai arată în documentul Agenției Antidrog.

Citește și:

Cum vor fi testați antidrog elevii în școli. Planul Național de acțiune privind siguranța școlară a fost semnat

Psiholog Corina Lupău: Drogul care a ucis-o pe fata de 16 ani e la un click distanță de copiii noștri

„Situația e disperată”

„Din acest raport al MAI înțelegem că consumul poate să debuteze mult, mult mai devreme în viața copilului. Medicii avertizează că, la vârste atât de fragede, drogurile sunt mult mai periculoase și pe lângă dependență, duc la boli grave pe viitor”, trage un semnal de alarmă Florina Rad, șefa secției de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia” din București, citată de Digi24.

La rândul său, Bogdan Gheorghe, medic la Agenția Națională Antidrog, a vorbit despre bolile grave ce pot fi determinate de consumul de droguri: „Boli psihiatrice grave: episoade paranoide, comportamente nocive, violente, verbal și fizic. Aceste substanțe psihoactive, sintetice, de natură sintetică, sunt concepute astfel încât să ducă la un efect mai intens mult mai rapid, dar care acest efect durează mult mai puțin, ceea ce conduce la apariția toleranței și dezvoltarea dependenței”.

„Situația e disperată”, spun și reprezentanții ONG-urilor implicate în combaterea consumului de droguri.

„Realitatea este că s-a ajuns la o situație disperată, realitatea e că adolescenții nu cunosc tot adevărul despre droguri. Și, din punctul meu de vedere, e mare, mare nevoie de campanii de prevenire începând de la clasele mici, până la liceu pentru că adolescentilor noștri li se vând iluzii despre droguri. Li se aduce în atenție doar senzația pe care ele o oferă și cumva ei sunt atrași în mirajul acesta din dorința de a fi la fel ca cei din anturajul lor de a fi cool, de a experimenta senzații inedite, însă ce nu li se spune lor încă de la început, sunt consecintele care urmează. Tentația drogurilor apare la copiii care trăiesc în familii defavorizate sau acolo unde cei mici se simt ignorați, nefericiți și neiubiți”, explică Georgiana Drăgan, reprezantantă a unei organizații nonguvernamentale.

Citește și:

„Oricâtă atenție i-aș da, tot nu-i ajunge!” Cum poate rezolva un părinte ocupat problema lipsei de atenție a copilului

Adolescență fără dependență. Petronela Rotar: Rușinea și vinovăția, emoțiile ce constituie eșafodajul pe care cresc dependențele

Ce semne ar trebui să urmărească părinții la copiii lor

Carmen Oprea, psiholog specialist în adicții în cadrul Agenției Naționale Antidrog, ne spune care sunt semnalele de alarmă pe care ar trebui să le urmărească și să le observe la timp părinții la copii lor:

„Părinții ar trebui să urmărească alte manifestări. Sunt foarte mulți copii care au depresii puternice, care se taie, își fac semne pe mână din cauza acestui dezechilibru emoțional prin care trec. Copiii anxioși sunt copii depresivi care adună niște senzații foarte puternice de disconfort pe care nu și le exprimă”, a explicat specialista, pentru Digi24.

Potrivit acesteia, „familia este ultimul loc, de regulă, unde își pot exprima aceste gânduri și stări și ajung de cele mai multe ori să consume droguri, dar ajung să aibă și tentative de suicid sau gânduri de a-și face rău constant”.

Citește și:

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii

Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață

Vizionează materialul video realizat de Digi24 pe tema consumului de droguri în rândul copiilor:

 

Sursa foto: Flávio Santos, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,034FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole