Elevii români capabili de performanțe școlare înalte pot promova doi ani de studii într-un an școlar, ca parte a parcursului educațional subsumat învățământului preuniversitar obligatoriu, conform unui document al Ministerului. Față de regulile valabile anterior, noile reglementări sunt ceva mai stricte.
Conform metodologiei privind promovarea a doi ani de studii într-un an școlar în învățământul preuniversitar, avizată recent de Comisia de Dialog Social a Ministerului Educației, „accelerarea promovării se realizează prin parcurgerea a 2 ani de studii într-un singur an școlar de către elevii care au rezultate școlare excepționale și care au capacitatea fizică și intelectuală de a se adapta cerințelor parcurgerii acestui proces și integrării lor într-o clasă cu elevi de vârstă mai mare”.
Parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an școlar se poate face pentru doi ani de studii consecutivi: anul în care este înscris elevul în urma promovării, și anul următor, pe care elevul îl parcurge suplimentar, în același timp cu anul curent.
Citește și:
Elevii care lipsesc de la școală, căutați acasă de Poliție. Se întâmplă într-un oraș din România
Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România. Toți părinții care au copii la școală sau la grădiniță trebuie să o știe
Un elev poate parcurge doi ani de studii într-un an școlar „o singură dată în fiecare dintre ciclurile de învățământ: primar, gimnazial și liceal”, se arată în documentul citat.
Un alt detaliu important: clasele de început de ciclu de învățământ se exclud din acest program.
În învățământul primar, copiii pot parcurge doi ani de studii într-un singur an școlar doar începând cu nivelul de vârstă specific clasei a III-a.
Elevii care doresc să parcurgă doi ani de studii într-un an școlar trebuie să îndeplinească următoarele criterii de selecție:
1. Pentru cei care se înscriu pentru parcurgerea claselor a III-a și a IV-a:
- Să aibă, în anul școlar anterior, calificativul „Foarte bine” la fiecare disciplină de studiu
- Să aibă, în anul școlar anterior, calificativul ”Foarte bine” la purtare
2. Pentru cei care care se înscriu în program la nivel gimnazial și liceal:
- Media generală 10 la fiecare disciplină de studiu pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal
- Să aibă, în anul școlar anterior, media anuală 10 la purtare
3. Pentru toți elevii care se înscriu în program:
- Să promoveze un test interdisciplinar din curriculumul clasei anterioare clasei curente, cu un punctaj de cel puțin 80% din totalul punctajului acordat pe test
Citește și:
Copilul e dezinteresat de școală? Cu ce să înlocuiești criticile astfel încât să-ți asculte sfaturile
Creierul plin cu rușine nu poate învăța. Gabor Maté: „Școlile îi rușinează pe copii, apoi se așteaptă ca ei să învețe”
Ce acte trebuie să conțină dosarul pentru înscrierea elevilor în programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an școlar:
- Cererea părintelui sau a tutorelui legal
- Dosarul personal al elevului, care cuprinde portofoliul educațional, raportul învățătorului/dirigintelui și al fiecărui profesor în cazul elevilor din gimnaziu și liceu, raportul consilierului școlar privind capacitatea de adaptare și de integrare într-o clasă cu elevi de vârstă mai mare, raportul medicului școlar sau al medicului de familie privind starea de sănătate și dezvoltarea fizică a elevului
- Rezultatul obținut la testul interdisciplinar
- Avizul favorabil al consilierului școlar
- Avizul favorabil al medicului școlar sau al medicului de familie
- Avizul consiliului profesoral al școlii
Cum se fac doi ani de studii într-un singur an școlar
Parcurgerea celor doi ani de studii într-un an școlar se realizează prin:
- Frecventarea a cel puțin 50% din cursurile școlare aferente anului curent și a cel puțin 40% din cursurile școlare aferente următorului an de studiu conform planului personalizat de învățare elaborat de comisia de monitorizare
- Studiu individual
- Consultații/tutoriale asigurate de profesorul pentru învățământul primar/profesorii clasei celui de-al doilea an de studiu.
Citește și:
Ministerul Sănătății a publicat lista sucurilor și alimentelor nesănătoase care vor fi interzise în școli
Oana Moraru, despre oamenii antiparenting, care se declară „realizați” chiar dacă „au mâncat ceva bătaie de la părinți”
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Max Fischer, Pexels.com