Educația sexuală în școli a fost aprobată de Parlament

Proiectul privind susținerea orelor de educație sexuală în școlile din România a fost aprobat de Parlament. Proiectul a trecut, astăzi, de Camera Deputaților, urmând să fie promulgat de președinte.

Astfel, deputații au adoptat proiectul de modificare a legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, stabilind că în școli se vor derula sistematic programe de educație pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor, transmite Agerpres.

Aceste programe vor fi susținute începând din clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinților.

Proiectul a fost adoptat cu 224 voturi „pentru”, unul „contra” și 49 de abțineri.

Deputații au decis să admită în parte cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Legea prevede posibilitatea desemnării drept persoană care să asigure creșterea și îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul III, și a altor persoane față de care copilul a dezvoltat relații de atașament sau s-a bucurat de viață de familie. Totodată, legea  mai prevede redefinirea serviciilor de tip rezidențial, precum și instituirea unei indemnizații lunare de sprijin pentru familia sau persoana care a primit în plasament sau este tutore al unui copil, pe perioada în care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului.

Inițial, textul adoptat de Parlament prevedea că în unitățile școlare se derulează sistematic, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară.

În cererea de reexaminare se arăta că, prin introducerea sintagmei „educație pentru viață, inclusiv educație sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educației pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea educației naționale nr.1/2011.

De aceea, deputații au reformulat textul: „derularea sistematică în unitățile școlare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”

„Nu avem nevoie de sexualizarea copiilor”

În cadrul dezbaterilor, deputatul AUR Alin Coleșa a afirmat că nu este nevoie de „sexualizarea copiilor”.

„Avem nevoie de libertate, nu de ideologie, avem nevoie de libertatea de a ne alege cum ne creștem copiii. Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenți, de sexualizarea lor într-un cuvânt. O astfel de educație ar trebui să aibă la bază niște concepte sănătoase, ar trebui să fie încurajați să diminueze nevoia de atracție fizică prin promovarea sportului, tot felul de pericole care există în mediul digital legate de aceste aspecte”, a declarat Alin Coleșa.

România, pe primul loc în UE la numărul de mame minore

La rândul său, deputata USR Simina Tulbure a afirmat că țara noastră se află pe primul loc la numărul de mame minore în UE și avem nevoie de educație sexuală în școli.

„Trebuie să vorbim acum despre educația sexuală, nu sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o țară în care suntem numărul unu la mame minore. Suntem în topul țărilor din UE unde violența domestică există în familii. Trebuie să discutăm despre consimțământ, pentru că elevii noştri nu cunosc ideea de consimțământ. Așadar, nu înțeleg de ce să vorbim de educație sanitară într-o țară în care suntem în spatele UE pentru că nu suntem la curent cu ce se întâmplă cu elevii noștri, care învață despre sex la internet, la filmele porno, când noi ar trebui să avem oameni specializați în școli care ar trebui să vorbească despre educație sexuală”, a susținut Simina Tulbure.

Apoi, deputata PNL Mara Calista a precizat că dezbaterea pe această temă ar trebui să aibă loc, deoarece sunt multe mame minore în România, boli cu transmitere sexuală la copii sub 15 ani și cazuri de violență domestică cu minore.

„Una citim, una sunt recomandările și alta sunt realitățile în care trăim”, a declarat Mara Calista.

„Suntem o țară democratică, dar și o țară creștină”

La rândul său, deputatul Miroslav Merka a adus în discuție faptul că România este o țară democratică, fiind în același timp „o țară creștină”.

„Vorbesc în calitatea mea de părinte proaspăt. (…) În cadrul orelor de dirigenție, am avut obligația să pregătim copiii, părinții pentru așa ceva, pentru aceste activități neprincipiale. Să fim serioși! Credeți că Europa reprezintă tot ce e bun? Cred că vă uitați prea mult la o Europă care se cam schimbă. Suntem o țară democratică, dar și o țară creștină. Eu nu aș dori să văd copilul meu educat mai mult decât o face părintele”, a argumentat Miroslav Merka.

Iar deputatul PSD Adrian Solomon a spus că acest proiect se referă, în principal, la drepturile copilului și adoptarea lui trebuie să fie cât mai rapidă.

„De prea mult timp așteaptă acest proiect să intre în dezbatere și să ia drumul promulgării. Este o reexaminare trimisă de președintele Iohannis încă din august 2020. (…) Reexaminarea se referă doar la un articol care, iată, ce pasiuni naște. Să lăsăm pasiunile astea marginale pentru că proiectul este despre drepturile copilului și nu despre ce se învață la școală”, a afirmat Adrian Solomon.

 

Sursa foto: Max Fischer, Pexels

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,280FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole