Elevi de clasa a II-a, cu arsuri după expunerea la lampa cu ultraviolete la școală. Poliția a deschis dosar penal

Șase elevi din clasa a II-a au ajuns la spital cu arsuri, probleme la ochi și la piele după ce învățătoarea lor a pornit, în timpul orelor, o lampă cu raze ultraviolete. După ce a constatat cazul, Poliția a deschis dosar penal.

Copiii sunt elevi la o școală din comuna Dobroești, județul Ilfov, în apropiere de București. În urma expunerii la lampa cu raze ultraviolete, copiii s-au ales cu ochi roșii, vedere tulbure, înroșirea și cojirea pielii, arsuri și dureri, au declarat părinții, citați de Euronews.ro, publicația care a semnalat incidentul.

Învățătoarea spune că nu a știut că lampa pe care a folosit-o este una cu ultraviolete și că nu are voie să o folosească în timp ce copiii se află în sala de clasă.

Pe 24 noiembrie, „în intervalul orar 8:30-12:00, o învățătoare din cadrul unei unități de învățământ, din localitatea Dobroești, în timp ce preda unor elevi din clasa a doua, a pus în funcțiune o lampă cu UV, context în care, 6 elevi din clasa respectivă s-au prezentat la diferite unități spitalicești pentru acordarea de îngrijiri medicale”, au declarat marți, într-un comunicat de presă, reprezentanții Poliției Județene Ilfov,

Aceștia au precizat că în acest caz a fost deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf

Învățătoarea ar fi încercat să ajungă la un acord cu părinții

Potrivit mărturiilor părinților cu care au discutat jurnaliștii Euronews, învățătoarea ar fi încercat să ajungă la un acord cu părinții propunându-le să achite contravaloarea consultațiilor medicale ale copiilor, iar în schimb părinții să mușamalizeze cele întâmplate.

Iată ce spun trei dintre mamele copiilor care au suferit din cauza expunerii la ultraviolete, citate de Euronews.ro:

  • „Copiii au ieșit de la școală roșii pe față, doar pe o parte. Spre seară, au început să acuze arsuri pe partea respectivă. Dimineața, la prima oră, copilul meu avea ochiul foarte roșu exact pe partea pe care fusese foarte roșu cu o zi în urmă.”
  • „A început să plângă, nu înțelegea ce se întâmplă, nu mai vedea, ochii amândoi roșii, inflamați. A doua zi, am fost la oftalmolog, am stat cam 45 de minute înăuntru, nu își dădea seama ce are.”
  • „Seara plângea de dureri și de usturimi la ochi, am crezut că o fi de la calculator, dimineața m-a trezit mamaie să-mi zică: Vino repede în camera lui, că nu poate să deschidă ochii și plânge de durere. Am încercat să-i deschid ochii că nu putea să-i deschidă și l-am întrebat dacă mă vede, mi-a zis mami, te văd, dar te văd în ceață.”

Citește și:

„Am păcălit copilul că îl aștept acasă și am plecat. Acum nu vrea să stea la grădiniță singur”

Copilul nu citește? 10 idei simple pentru a educa dragostea de carte

Copilul vrea ceva ce nu se poate. Soluția care elimină conflictele

Inspectoratul Școlar a început verificările

Rada Dumitru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratulul Școlar Județean Ilfov, a declarat că verificările au început astăzi și că va exista un răspuns până la sfârșitul săptămânii.

„Cadrele didactice aveau interdicție de a folosi aceste lămpi, lucru care, din spusele doamnei directoare, s-a discutat într-un consiliu profesoral. Personalul care avea atribuții a fost instruit în sensul în care lămpile nu se folosesc în timpul cursurilor”, a mai spus reprezentanta Inspectoratului Școlar Ilfov.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a spus că, în acest caz, „este evident că e vorba de o neglijență, nu putem discuta aici de o intenție. Doamna învățător a pornit acea lampă fără să-și amintească faptul că a fost instruită cu privire la utilizarea acesteia.”

„În situația în care se constată necesitatea începerii unei cercetări disciplinare aceasta se va face la nivelul școlii”, a mai spus secretarul de stat, în direct la Euronews.

Potrivit acestuia, „nu trebuie să facem prioritară pedepsirea vinovatului, deși, probabil că se va întâmpla și acest lucru. Trebuie să ne asigurăm că nu mai întâmplă. Învățătoarea riscă sancțiuni care pot să pornească de la observație până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă, lucru care fi stabilit de comisia de cercetare disciplinară.”

Citește și:

Copilul refuză să meargă la școală? Cum descoperi cauza reală și cum motivezi copilul

Competiția toxică în rândul copiilor. 9 semne prin care se manifestă

Recomandarea Institutului Național de Sănătate Publică: Nu folosiți lămpile cu ultraviolete în sălile de clasă

După mai multe cazuri de accidente în școli provocate de folosirea lămpilor cu ultraviolete pentru dezinfectarea spațiilor din sălile de clasă, Institutul Național de Sănătate Publică a recomandat ca acestea să nu mai fie utilizate.

În februarie 2021, 14 elevi din clasa a IV-a ai unei școli din Galați au avut probleme oftalmologice, patru dintre ei ajungând la spital, din cauză că lampa cu ultraviolete a stat deschisă în timpul orelor, scrie Europalibera.ro.

În majoritatea cazurilor, părinții cumpără aceste aparate.

În septembrie 2020, la Colegiul Gheorghe Lazăr din București a avut loc un incident similar, când mai mulți copii au ajuns la spital cu probleme cu ochii. Direcția de Sănătate Publică a amendat școala cu 5.000 de lei pentru folosirea incorectă a dispozitivului.

Primul accident produs din cauza folosirii greșite a lămpilor cu ultraviolete în școli a avut loc la Brașov, unde, în februarie 2020, 20 de elevi au avut probleme oftalmologice din cauza folosirii lămpii în sala de clasă. După acel incident, toate școlile din județul Brașov au renunțat la aceste dispozitive.

Citește și:

Cum afli ce face copilul la școală fără a-l întreba direct? 24 de idei bune de aplicat imediat

Oana Moraru: „Copiii își schimbă comportamentele când adulții sparg tiparul”

Vizionează reportajul Euronews România despre incidentul de la școala din Dobroești:

 

 

Citește și:

Petronela Rotar: Dacă mamele nu tratează depresia, copiii lor vor avea nevoie de psiholog

Copilul greșește și criticile nu ajută? Cu ce să înlocuiești critica pentru a-i schimba comportamentul

Părintele-alchimist: Cum transformăm tensiunea în iubire atunci când copilul nu ascultă

 

Sursa foto: Captură YouTube

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,762FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole