Elevii nu vor avea note la Educația Fizică și Desen. Lista schimbărilor din Legea Educației

Elevii nu vor mai avea note la disciplinele care fac parte din ariile curriculare Arte și Educație Fizică și Sport. Profesorii le vor acorda calificative de tip admis/respins, potrivit modificărilor propuse la Legea Educației.

În această categorie intră și alte discipline care pot fi stabilite prin ordin de ministru. Însă, fac excepție elevii din învățământul vocațional, care vor fi evaluați în continuare cu note de la 1 la 10. Modificarea se va aplica, cel mai probabil, începând cu toamna anului 2023.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, o parte dintre modificările vizate prin noua Lege a Educației, care intră astăzi în dezbatere publică.

Noua Lege a Educației transpune în legislație proiectul România Educată

Noua Lege a Educației urmărește transpunerea în texte de lege a tuturor principiilor din Proiectul România Educată.

„Avem două proiecte: unul pentru învățământul preuniversitar și altul pentru învățământul superior. Aceste proiecte de lege au fost elaborate de către Ministerul Educației cu resurse proprii prin consultarea tuturor direcțiilor de specialitate. (…) Ministerul Educației este cel care asumă aceste două proiecte de lege, care începând cu ziua de mâine vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile, până la data de 17 august, perioadă de consultare în care așteptăm opinii din partea tuturor celor interesați în bunul mers al educației”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, ieri, la conferința de presă, citat de Agerpres.

Oficialul a precizat că arhitectura de sistem va fi „complet schimbată”. Potrivit acestuia, cele două legi „nu realizează o cosmetizare” a sistemului de educație, fiind cu adevărat o reformă a sistemului de educație.

Legile vor intra în vigoare la 30 de zile după promulgare și publicare în Monitorul Oficial, după care urmează o perioadă de 8 luni pentru elaborarea legislației necesare, hotărâri de Guvern și ordine de ministru.

Alte modificări cuprinse în noua Lege a Educației care intră în dezbatere publică:

  • Învățământul obligatoriu va cuprinde grupa mică începând cu anul 2030
  • Vor fi revizuite puternic planurile-cadru și curriculumul pentru învățământul primar și cel gimnazial
  • Evaluarea va fi centrată pe competențe. Cadrele didactice vor oferi elevilor feedback în timp real. Aceste evaluări vor sta la baza planurilor individuale de învățare.
  • Inspectoratele Școlare Județene se transformă în Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar ca servicii publice deconcentrate, aflate în subordinea Ministerului Educației, cu personalitate juridică
  • Examenul de Bacalaureat va avea o probă scrisă de evaluarea competențelor la disciplinele din trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile, 2 probe de evaluare a competențelor lingvistice la 2 limbi de circulație internațională, o probă de evaluare a competențelor digitale și o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, la alegere
  • Pentru profesori, debutul în profesia didactică va fi complet schimbat. Va exista o perioadă de stagiatură de un an, va exista un examen de licențiere. Va fi schimbat modul de organizare a titularizării
  • Pentru prima dată, se cuprinde într-o Lege a Educației o reglementare care definește salariul profesorului debutant și stagiar la salariul mediu pe economie. Acum, valoarea acestuia este de 6.095 lei
  • Se schimbă procedura de recrutare a directorilor de școli și a directorilor adjuncți. Apare o nouă funcție, a directorului administrativ. Procesul de selecție va fi profesionalizat și va cuprinde o evaluare națională pentru testarea capacităților și aptitudinilor candidaților
  • Pentru ocuparea funcției de asistent universitar se elimină obligativitatea deținerii titlului de doctor

Pentru mai multe informații, vizionează înregistrarea conferinței de presă susținută marți, 12 iulie, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu:


Sursa foto: Guvernul României

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,172FaniÎmi place
258CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole