Cum emoțiile pot afecta sănătatea. 4 sfaturi de la psiholog pentru a face față somatizării

Legătura dintre minte și corp este foarte strânsă. Din acest motiv, e important să nu subestimăm impactul pe care emoțiile le pot avea asupra stării de sănătate a oamenilor și în mod special a copiilor, care încă nu au cunoștințele și experiența necesară pentru a-și autoregla emoțiile.

De multe ori, boala nu este doar o perturbare de ordin biologic sau fizic, fiind cauzată sau întreținută de starea mentală și emoțională, care poate declanșa sau agrava o boală fizică în orice moment, susțin specialiștii.

În opinia psihologului Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză, funcția psihică este în strânsă legătură cu funcția organică. Asta înseamnă că ne exprimăm emoțiile prin procese și modificări fiziologice.

Furia accelerează bătăile inimii și crește tensiunea arterială. Frica provoacă palpitații ale inimii. Veselia ne provoacă râsul care pune în mișcare o sumă de mușchi etc. S-a demonstrat științific că factorii psihologici influențează funcțiile organismului și pot tulbura aceste funcții.

„O boală care implică atât mintea, cât și corpul este o tulburare psihosomatică. Boala psihosomatică este o reprezentare corporală a unor conflicte sau tulburări psihologice, care nu sunt exprimate la nivel mental/psihologic. De exemplu, atunci când există o tristețe sau o furie neexprimată verbal sau comportamental, ele se vor manifesta la nivelul corpului, respectiv se vor concretiza în durere sau boală. Exemple clasice de boli psihosomatice sunt migrenele, gastrita, ulcerul, colonul iritabil, astmul sau dermatita”, a explicat psihologul Angela Nuțu, într-un comunicat de presă.

Citește și:

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii

Somatizarea, o formă de supraviețuire 

Potrivit specialistului, la intersecția dintre factorii biologici si cei psihologici intervine durerea – starea de disconfort până la chin, fără să existe în mod neapărat o cauză exterioară clar definită.

În cazul durerii psihosomatice, componenta emoțională multiplică de multe ori efectele până când aceasta devine de nesuportat sau, dimpotrivă, reușește să o calmeze până la dispariția completă. Oamenii de știință afirmă că durerea ar stimula individul să îndeplinească acte de „luptă sau fugi” pentru a se proteja.

„Somatizarea se transformă astfel într-o formă de supraviețuire a individului, însă uneori relația cu simptomul devine atât de puternică încât persoana nu mai scapă de el (simptomul devine parte integrantă în viața individului). Din punct de vedere psihologic, există cu siguranță un beneficiu secundar al simptomelor în somatizare. În somatizare toate senzațiile de durere, suferință și disconfort sunt traduse și trăite direct în corp. Marele avantaj este că putem asculta ce ne spune corpul despre propria bunăstare, prin semnalele de alarmă trase, si putem lua din timp măsuri care sa ne readucă echilibrul”, a declarat psihologul Angela Nuțu.

Citește și:

Stresul afectează sănătatea. 5 pași pe plan emoțional pentru a întări imunitatea copilului

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

Cum se tratează bolile psihosomatice

Persoana care suferă de o boală psihosomatică și merge în profunzimea ființei sale pentru a-i descoperi cauzele, descoperă cum obiceiurile zilnice, modul de a gândi și de a acționa au o influență majoră asupra apariției acestor boli.

Anxietatea pe care o generează problemele de familie, stresul de la locul de muncă, educația copiilor, preocuparea pentru starea de sănătate și bunăstarea celor apropiați sunt factori care influențează în mod direct apariția bolilor psihosomatice.

„Se pare, deci, că ceea ce lipsește ca trăsătură din viața psihosomaticului ar fi echilibrul, în orice fel de context. Chiar și stilul de viață este adesea dezechilibrat, psihosomaticii fiind fie de un activism și o ambiție și dorință de afirmare foarte puternice, și adesea perfecționism, fie cuprinși de apatie, cu tendințe nostalgice și de abandon. Nivelul emoțional și cel spiritual au un rol crucial în menținerea echilibrului în organism. Dacă microbii sunt respinși de sistemul imunitar cu tratamentul potrivit, sentimentele provin din interior, unde nu avem atât de multe mijloace de apărare – pentru că suntem singuri cu noi înșine și pentru că educația pe care o primim e adesea limitată în zona emoțională”, explică psihologul Angela Nuțu.

Echilibrul real nu constă în lipsa sentimentelor și stărilor negative, nici în lipsa totală a momentelor stresante sau dureroase, ci în controlul apariției și al intensității acestora.

Atunci când starea noastră interioară evoluează între bucurie și tristețe fără să exagerăm sau să atingem limite, când învățăm să acceptăm și să tolerăm momentele proaste și tragediile vieții cotidiene și nu ne mai lăsăm doborâți de stres și anxietate, am făcut pași importanți pe drumul autoreglării emoționale.

Citește și:

Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei care distrug relația dintre părinți și copii

Când copilul NU este puternic emoțional, deși pare să fie

4 sfaturi de la psihologul Angela Nuțu pentru a face față bolilor psihosomatice

  1. Reprimarea emoțiilor îți poate îmbolnăvi corpul. Practică sinceritatea emoțională în fiecare zi. Fii asertiv, însă nu uita că a stabili limite cu privire la ceea ce tolerezi și ceea ce nu face parte din sănătatea ta emoțională.
  2. Rezervă cel puțin o oră în fiecare zi doar pentru tine însuți. Fă o prioritate din propria ta persoană, oferă-ți timp de reflecție și interiorizare.
  3. Practică tehnici de gestionare a stresului și de relaxare. Exercițiile de respirație, meditație și yoga ajută la diminuarea stresului și anxietății
  4. Fii cât mai activ. Este deja foarte recunoscut faptul că efortul fizic are un efect calmant asupra stării interioare.

Aceste sfaturi sunt valabile atât pentru copii, cât și pentru adulți, când sunt aplicate conform vârstei.

„Peste 90% din tot ceea ce facem facem în mod automat, inconștient. Subconștientul este cel care controlează și dirijează bătăile inimii, funcția fiecărui mușchi, producția și secreția endocrină și a neurotransmițătorilor, funcția fiecărei celule din organism și starea noastră emoțională. Așadar, cu subconștientul avem de lucru dacă ne dorim să ținem sub control și să ne vindecăm de durerile și bolile psihosomatice. Hipnoza este deja recunoscută ca fiind una dintre cele mai eficiente dar și rapide metode de lucru cu subconștientul pentru ameliorarea sau rezolvarea oricărui tip de probleme cu care ne confruntăm”, a mai adăugat specialistul.

Citește și:

Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii

Gáspár György: În lipsa unui parentaj conștient, copilul primește moștenirea psihologică a traumelor părintelui

La final, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină care te va ajuta să-ți ghidezi copilul în momentele în care simte emoții dificile:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Sursa foto: Pexels

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,511FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole