Au mai rămas câteva zile până la încheierea anului și cu toții avem tendința să facem un bilanț și să tragem concluzii.
Putem profita acum de acest lucru pentru a ne ajuta copiii să-și întărească încrederea în sine și imaginea bună despre sine.
E important să susținem formarea încrederii în sine a copilului și a unei imagini bune despre sine, deoarece acestea îl ajută pe copil să aibă curaj să încerce din nou după ce a greșit, să încerce lucruri noi, să persevereze, să facă fapte bune și, în general, să aibă succes în ceea ce își propune.
Iată 3 exerciții distractive pe care le poți face în joacă pentru a-ți ajuta copilul de orice vârstă să-și întărească încrederea în sine:
1. Scrie sau desenează 5 reușite pe care le-ai avut în acest an
Dacă este mai mic, de vârstă preșcolară sau în clasa pregătitoare, copilului îi va fi mai ușor să deseneze. Totuși, dacă fiul sau fiica ta mai mare alege să deseneze, este perfect în regulă! Spune-i să reprezinte, prin desen sau cuvinte, 5 realizări pe care le-a obținut în anul care se încheie, adică 5 succese ale sale cu care se mândrește. Poate să le reprezinte pe toate pe o singură foaie/planșă, sau le poate reprezenta pe foi separate.
Acest exercițiu va ajuta copilul să-și întărească încrederea că poate obține rezultate minunate, că poate avea succes.
Citește și:
Cum să crești un copil cu încredere în sine. 3 lucruri pe care să NU le faci
Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf
2. Ce te-a ajutat să reușești?
După ce realizează exercițiul de mai sus, întreabă copilul ce anume l-a ajutat să obțină aceste rezultate? Poate doar să numească abilitățile, calitățile, persoanele, circumstanțele etc. care l-a ajutat, sau poate, la fel ca în exercițiul precedent, să le deseneze.
Acest exercițiu va ajuta copilul să conștientizeze cum se poate obține un rezultat bun, precum și care sunt calitățile și abilitățile sale care merită să fie remarcate și apreciate.
3. Care sunt calitățile tale?
Treptat, pe măsură ce crește, copilul se individualizează, își conturează propria sa personalitate. De aceea, pe măsură ce devine adolescent, simte nevoia să se definească în mod clar. Oricare ar fi vârsta actuală a copilului, îl putem ajuta să devină conștient de sine însuși și în mod special de părțile sale bune. Astfel, îți poți încuraja copilul să observe care sunt calitățile sale, acele calități pe care le apreciază la sine însuși. Copilul poate alege doar să le numească, să le noteze sau să le deseneze.
Cu ajutorul acestui exercițiu, copilul tău va învăța abilitatea de autoobservare, precum și va conștientiza care sunt părțile sale bune, astfel, conturându-și mai clar personalitatea.
Citește și:
3 lucruri pe care mulți copii le aud zilnic și le afectează încrederea în sine
“Ai avut un comportament urât!” Pentru a reuși, copilul tău are nevoie de încrederea ta, nu de pedeapsa ta
Copilul ca o oglindă. Legătura dintre neîncrederea în sine a părintelui și nefericirea copilului
Fă aceste exerciții cu copilul tău/ cu copiii tăi sau cu copilul tău și prietenii lui în joacă. În funcție de context, poți participa și tu cu propriile tale desene, lucrări și conștientizări. De multe ori, copiii sunt mult mai deschiși spre anumite activități atunci când și părintele se implică activ în ele.
După ce faci aceste exerciții, te invit să împărtășești rezultatul într-un comentariu la acest articol!
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Kelly Sikkema, Unsplash.com