Tragedie într-o familie din Brăila. O fată în vârstă de 13 ani s-a aruncat de la etajul 4 al blocului în care locuiesc după o ceartă cu părinții, în urma căreia mama ei i-a luat telefonul mobil.
În prezent, fata se află în comă, fiind internată Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Galați.
„Am auzit zgomote, țipete. Striga cineva tare: Salvați-o! Salvați-o! Cred că era mama ei”, a declarat un vecin, pentru DeBraila.ro.
Incidentul s-a petrecut în parcarea din spatele unui bloc aflat la intersecția străzilor Anton Pann și Hipodrom din Brăila.
Fata se află în comă
Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, marți, în jurul orei 20:35, polițiștii au fost sesizați prin apel la 112 cu privire la faptul că o persoană a căzut de la etajul 4, pe strada Anton Pann.
În urma apelului, la fața locului s-au deplasat polițiști, un echipaj de descarcerare din cadrul ISU Dunărea Brăila și un echipaj al ambulanței.
Sosiți la fața locului, medicii au resuscitat-o pe fată timp de mai multe minute, după care au intubat-o. Victima a fost transportată la spitalul de urgență în stare critică pentru îngrijiri medicale. Ulterior, medicii brăileni au decis să o transfere pe adolescentă la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Galați. Fata se află în comă.
Poliția a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.
Pericolul dependenței de telefon
Dependența copiilor de internet și de telefoanele mobile devine o problemă tot mai amenințătoare în societatea modernă, când majoritatea copiilor primesc, de la vârste fragede, propriul smartphone și sunt expuși de mici conținutului online care le afectează dezvoltarea sănătoasă.
De aceea, este esențial, ca părinți, să ne documentăm și să ne protejăm copiii de aceste pericole.
Vizionează Webinarul despre dependența de ecrane la copii, realizat cu Georgiana-Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog:
Dacă dorești să afli mai multe informații de la specialiști despre efectele ecranelor asupra copiilor și despre cum să punem limite sănătoase, te invit să te alături grupului nostru de Facebook dedicat, unde poți accesa gratuit materialele (articole și webinarii cu psihologi, logoped, directoarea Agenției Naționale Antidrog) din cadrul campaniei de conștientizare “Copiii și ecranele. Cum să creștem copiii sănătoși și echilibrați în era tehnologiei”:
Grupul de Facebook “Copiii și ecranele”
Citește și:
Cum oprim ecranele fără dramă. Sfaturi de la psihologul canadian Dr. Vanessa Lapointe
Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte
“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul
Doi adolescenți din Franța s-au sinucis sub influența videoclipurilor TikTok. Părinții au intentat proces
La final, pentru inspirație, poți răsfoi în librăriile online câteva cărți din care mai poți găsi inspirație și motivație pentru limitarea ecranelor copilului:
„7 zile fără ecrane”
Cartea conține idei practice de activități și jocuri pentru întreaga familie, utile atunci când doriți să găsiți alternative la jocurile pe calculator, smartphone-uri, videoclipurile de pe YouTube, la filme si seriale TV. Sunt incluse și diverse ponturi pentru ca ziua să înceapa bine, precum și sfaturi demne de luat în seamă (și de reținut) pe parcursul unei zile aglomerate.
Fiecare pagină îți propune modalități de a reduce folosirea dispozitivelor electronice și de a mari timpul de socializare. Cartea este împărțită în capitole reprezentând cele 7 zile ale săptămânii, fiecare dintre ele cu sfaturi pentru ca ziua să înceapă bine, o serie de sugestii de activități, jocuri și povești, rime și ilustrații, cântece sau pagini dupa formatul „caută și găsește imaginea”, toate potrivite pentru lectura cu voce tare sau pentru a fi realizate în familie.
„Copiii în fața ecranelor. Cum îi protejăm” de Anne-Lise Ducanda
Impactul ecranelor asupra copiilor a devenit o problemă care nu mai poate fi pusă la îndoială, dând naștere tot mai multor întrebări și îngrijorări în rândul părinților.
Ecranele oferă plăcere fără a ne solicita vreun efort și creează o puternică dependență. În consecință, părinții, nepregătiți să-și crească și să-și educe copiii într-o lume digitală, se simt adeseori dezorientați și caută sprijin din partea psihoterapeuților sau a cărților de specialitate.
După ce a lansat un semnal de alarmă pe internet, prin realizarea unui video despre supraexpunerea copiilor la ecrane (430k vizualizări), Dr. Ducanda și-a dorit, prin publicarea acestei cărți, să contribuie la conștientizarea pericolului pe care îl reprezintă acest aspect.
„Copiii și ecranele luminoase” de Nicholas Kardaras
Dr. Nicholas Kardaras este specialist în dependență cu reputație internaționalâ. Interesat de noile fenomene culturale care își fac loc cu destul de multă perfidie în viața contemporană, a cercetat în ultimii ani posibilele efecte ale „revoluției tehnologice” din ultimele decenii. Rezultatele sunt în același timp uimitoare și grăitoare pentru toți părinții care cred că sunt foarte grijulii, atunci când le pun copiilor la dispoziție foarte devreme tehnologia modernă. Dincolo de corul vocilor care încurajează această atitudine, estompate de publicitatea interesată a producătorilor de jocuri și spații virtuale, tot mai multe cercetări scot la iveală efectele negative ale interacțiunii timpurii cu ecranele.
„Copiii și ecranele luminoase” ar trebui să fie un semnal de alarmă – și totodată un ghid de îngrijire corectă a copilului – pentru orice părinte responsabil. Cu multă răbdare și experiență, autorul explică în detaliu paleta de afecțiuni cărora copiii le pot cădea victime, oferind totodată argumentele și soluțiile care îi pot ajuta pe părinți să intervină la timp.
„Vraja ecranelor. Ema și Eric regăsesc placul de joc” de Ioana Chicet-Macoveiciuc
Această carte se adresează copiilor de peste 3 ani pe care îi invită să descopere cum familia Pofticioșilor regăsește plăcerea de a se juca.
Ema și Eric, micii eroi ai cărților scrise de Prințesa Urbană, dezvăluie momentele prin care trece micul Eric din cauza ecranelor.
Din pricina pandemiei și după multe ore de grădiniță online, Eric descoperă ceva care-i place chiar mai mult decât șnițelul, pastele cu sos și pizza caldă la un loc: ECRANUL, de care Eric nu se mai poate desprinde. Se pare că există două tratamente eficiente…
Sursa foto: Debraila.ro
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:
Canalul Whatsapp Parenting 2.0