Fenomenul care a pus stăpânire pe România: „Este de netolerat pentru o țară”

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a atras atenția asupra nivelului ridicat de analfabetism funcțional din diverse domenii și a faptului că mulți dintre adulții care au absolvit liceul au competențe îngrijorător de reduse, el reiterând necesitatea reformării planurilor-cadru pentru învățământul liceal.

În timpul unei intervenții online în cadrul dezbaterii regionale privind planurile cadru pentru liceu, eveniment organizat marți după-amiaza la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ministrul Educației a afirmat că planurile-cadru pentru liceu reprezintă necesitatea reformării Legii Educației.

Trebuie depus un efort colectiv

„Mă uit că intră în zona liceului copii, și eu știu, ca psiholog, cu un nivel de creativitate și de inteligență comparabil cu ceea ce vedem în spațiile vestice, dar pe prea mulți îi scoatem într-o formă și cu un profil care nu ar trebui să ne placă. Adevărul este că nivelul de analfabetism funcțional în diverse domenii, competențele pe care le vedem în cazul adulților care au terminat zona de liceu arată foarte, foarte rău. (…) În acest moment, modul în care se exprimă competențele adulților în România (…) analfabetismul funcțional este de netolerat pentru o țară, cu atât mai mult pentru o țară care are alte ambiții în Educație”, a afirmat ministrul Daniel David.

Totodată, acesta a afirmat „un ministru trebuie să fie responsabil pentru modul în care se face educația într-o țară, fie că-i place sau nu” și a reiterat faptul că trebuie depus un efort colectiv pentru regândirea planurilor-cadru întrucât această reformă trebuia făcută în urmă cu mai mult timp.

„Am spus că discutăm despre proiecte de planuri-cadru. Am spus că modelul pe care îl avem sau modelele pe care le avem în diverse discipline nu mai pot funcționa. (…) Modelele pe care le avem au dat greș. De 20 de ani folosim astfel de modele în diverse discipline, și zona de analfabetism funcțional, pseudo-cunoaștere, pseudo-religie, zona respectivă este de neacceptat pentru o țară modernă”, a declarat ministrul Daniel David.

Daniel David: De obicei în mintea noastră este că lucrurile sunt cam tranșate deja

El a adăugat că înțelege reticența oamenilor din Educație întrucât nu au experiența unor „dezbateri cinstite și deschise”.

„Noi suntem obișnuiți atunci când vine un ministru și pune în dezbatere ceva, de obicei în mintea noastră este că lucrurile sunt cam tranșate deja. Adică dezbaterea e de formă și lucrurile vor fi făcute cam în varianta pe care a promis-o sau a propus-o ministrul. Eu am spus foarte clar din prima zi de când am lansat proiectele de planuri-cadru: cum avem sau ce avem nu poate continua. Aici sunt niște propuneri. Vă rog să veniți cu analize, cu simulări, cu propuneri noi, astfel încât în final să avem proiecte de planuri cadru care să fie larg acceptate de sistem, și de elevi, și de părinți, și de profesori, și de autoritățile locale, și de mediul socio-economic. Dar, sigur, în primul rând contează triada elev – profesor – părinte. Mai degrabă relația directă elev – profesor”, a punctat ministrul Educației.

Citește și:

Oana Moraru, în urma evaluării a 200 de copii: Peste 60% sunt predispuși la analfabetism funcțional

Cum se construiește motivația școlară, pe vârste. Sfaturi de la Oana Moraru

Ce să faci și ce să nu faci pentru a-ți motiva copilul să-i placă să citească

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Freepik.com

 

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Parenting 2.0
Parenting 2.0
Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

123,189FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole