„Ai văzut fetița cât de mult o iubește pe mama ei, cât e de cuminte?” 5 greșeli de parenting ascunse în această frază

Acum câțiva ani, eram într-un mall din București și am surprins, la un moment dat, o replică pe care o mamă i-a spus-o fetiței sale:

„Ai văzut fetița aceea cât de mult o iubește pe mama ei, cât era de cuminte?”  

Intenția mamei este clară: să o determine pe fiica ei să fie cuminte, adică să facă ce dorește mama să facă. Totuși, nu este cea mai bună modalitate de a convinge copilul să facă ceea ce își dorește părintele.

 

Mai mult, această frază ascunde nu mai puțin de 5 greșeli de parenting pe care le voi detalia în continuare:

 

Greșeala nr. 1: Parenting condiționat. Iubire condiționată

Spunând acest lucru, mama leagă iubirea de anumite condiții: dacă mă iubești, ești cuminte. Și, dacă fetița nu este cuminte, ce se întâmplă? Nu își iubește mama? În mod evident, acest lucru este absurd. Iubirea copilului față de părinte nu poate fi condiționată de nimic, ea există pur și simplu și e firesc să fie așa.

Totuși, în cazul parentingului condiționat și al iubirii condiționate, apar condiții pe care copilul trebuie să le îndeplinească pentru a primi în schimb iubirea, timpul și atenția părintelui.

Citește și:

“Nu ești cuminte! Ai greșit!” Marius Simion: Vinovăția nu este o tehnică de educație, ci de manipulare

Dr. Lindsay Gibson: Trăsăturile părinților imaturi emoțional. Cum sunt afectați copiii acestor părinți

Greșeala nr. 2: Arată-mi că mă iubești

Având la bază ideea de iubire condiționată, mama își pune fiica în situația de a-i demonstra iubirea pe care o simte prin diferite lucruri, inclusiv prin a fi cuminte. Așadar, dacă este firesc ca iubirea dintre părinte și copil să fie necondiționată, nu este deloc firesc ca părinții să încerce să-și manipuleze copiii folosindu-se de sentimentele lor. Atitudinea „fă asta ca să-mi arăți că mă iubești” reprezintă o manipulare a copilului de către adult. Copilul se va simți neputincios și forțat să facă anumite lucruri fără o altă motivație decât cea de a-și asigura părintele că îl iubește. Atenție, un părinte nesigur și imatur emoțional, în caz contrar, nu ar fi avut nevoie de asigurări din exterior, cu atât mai mult din partea copilului său.

 

Greșeala nr. 3: Comparația cu un alt copil

Atunci când părintele își compară copilul cu un alt copil, aplică o lovitură puternică încrederii în sine și imaginii de sine a propriului copil. El simte frustrare și neputință de a schimba ceea ce oricum deja s-a petrecut. În plus, comparația cu cineva care este mai bun decât noi nu ne motivează nici pe departe să facem lucrurile mai bine. Dimpotrivă, ne demotivează și ne înfurie.

 

Greșeala nr. 4: Șantaj emoțional

Mesajul implicit „Dacă nu faci cum vreau eu, înseamnă că nu mă iubești” reprezintă o formă de șantaj emoțional. Părintele instituie, astfel, un joc în care face un abuz de putere, forțând copilul să facă ce vrea el.

Ce urmează? Ne putem da seama cu ușurință: mai devreme sau mai târziu, și fetița va începe să aplice metoda șantajului emoțional cu părinții ei, iar mai târziu cu partenerul de cuplu și cu copiii ei.

 

Greșeala nr. 5: Ce înseamnă să fii cuminte?

Mulți părinți le cer copiilor lor să fie cuminți. Însă prea puțini le și explică foarte clar copiilor ce așteptări concrete au de la ei atunci când le spun să fie cuminți. Copiii percep cerința părinților de a fi cuminți drept o restricție, o presiune abstractă pe care nu o înțeleg clar.

Citește și:

Oana Moraru, despre principalele motive pentru care copilul preșcolar e nervos, țipă și vorbește urât

Parentingul inconștient vs. parentingul conștient. 25 de deosebiri făcute de psihologul Gáspár György

Copilul tău se comportă urât? De ce e nevoie să-l iei atunci în brațe

Fiecare frază, fiecare propoziție pe care o spunem copilului reprezintă atitudinea interioară pe care o avem ca părinți. Astfel, dacă îți respecți copilul, dacă știi că iubirea nu este condiționată de nimic și dacă îți iubești copilul chiar și atunci când face pozne, nu ai niciun motiv să-ți fie teamă de eventuale greșeli de parenting pe care le poți face comunicând cu el.

Alătură-te canalului Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Gustavo Fring, Pexels

  

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,292FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole