Psihologul Gáspár György: „Când le oglindim emoțiile și le validăm experiența, copiii își găsesc forța de-a înfrunta greutățile”

„Când le oglindim emoțiile și le validăm experiența, copiii își găsesc forța de-a înfrunta greutățile și realitatea”, afirmă psihologul, psihoterapeutul relaționat și autorul Gáspár György, într-o postare publicată pe contul său de Facebook.

Potrivit specialistului, atunci când părinții reușesc să oglindească și să valideze emoțiile pe care le simt copiii, cei mici simt o reală ușurare „să descopere că sentimentele lor sunt „normale”, că reprezintă a parte firească a existenței umane.”

În acest context, Gáspár György afirmă că părinții, îngrijitorii și alți adulți care interacționăm cu copiii „avem nevoie de un dram de educație emoțională și de înțelepciune ca să ne dăm seama că toate emoțiile și sentimentele copiilor (și ale noastre) sunt legitime și au sens.”

Teoretic, ar trebui să fie simplu, nu-i așa? Mai ales că din ce în ce mai mulți părinți înțeleg importanța unei educații emoționale sănătoase a copilului. Totuși, practica se dovedește dificilă pentru numeroși părinți.

De ce educația emoțională sănătoasă e o provocare pentru părinți?

Psihoterapeutul relațional explică de ce pentru majoritatea adulților care educă sau lucrează cu copii este atât de dificil să schimbe abordarea față de emoții.

„Pentru majoritatea dintre noi, este o provocare să implementăm această viziune, în relația cu copiii, pentru că experiența personală și mesajele pe care le-am primit în propria copilărie ne trimit într-o direcție opusă”, precizează Gáspár György.

Potrivit expertului, iată cum s-au derulat lucrurile în copilărie pentru majoritatea dintre noi:

1. Adesea, ni s-a spus că emoțiile negative sunt „rele”

2. Drept urmare, dacă le simțim, ceva este rău în noi

3. Asta a generat, în timp, o frică față de frică, rușine față de tristețe, vinovăție față de furie sau invidie ș.a.m.d.

4. De asemenea, s-ar putea să fi fost induși în eroare. De exemplu, când simțeam durere, eram încurajați să ne punem un zâmbet pe față și să strângem din dinți. Când eram cuprinși de frică, ni se spunea că totul este doar în capul nostru. Când simțeam ură, ni se inducea că este doar puțină antipatie.

5. Astfel, mulți dintre noi „am învățat să pretindem că ne este bine și suntem cu adevărat fericiți, deși realitatea noastră emoțională ne comunica altceva”, spune Gáspár György.

În aceste condiții, în opinia cunoscutului psiholog, avem nevoie noi, adulții, de educație emoțională: „Psihologia relațiilor ne transmite că avem nevoie de educație emoțională, pentru că emoțiile fac parte din patrimoniul nostru genetic, iar dacă nu le descifrăm limbajul ajungem să ne mințim noi pe noi”.

La finalul postării sale, Gáspár György îl citează pe autorul dr. Haim Ginott: „Peștii înoată, păsările zboară, iar oamenii simt”.

În fiecare duminică, de la ora 11:00, Gáspár György abordează diferite subiecte de interes pentru părinți în emisiunea Antrenorul Părinților, la Europa FM. Edițiile anterioare ale emisiunii rămân înregistrate și pot fi ascultate oricând.

Cum ți se pare abordarea psihologului și autorului Gáspár György? Dacă rezonezi cu el, poate că vrei să afli mai multe despre cărțile pe care le-a publicat până acum:

 

„Copilul invizibil”

Nu putem jeli ceea ce nu ne permitem să simțim. Cu alte cuvinte, pentru a ne încheia copilăria dureroasă, ne mai rămâne să simțim trăirile înghețate ale copilului abandonat din noi. Și să ne reamintim că toate acele lucruri care nu s-au întâmplat – grija, atenția, prețuirea și protecția – pot fi, pentru sufletul copilului, la fel de dureroase precum cele care s-au întâmplat – abuzul, respingerea, indiferența și violența.

„Cartea îmbină perspicacitatea clinică și inteligența analitică, fiind o neprețuită sursă de informații pentru cei care lucrează în domeniul sănătății mintale, dar mai ales pentru părinți. O recomand cu căldură”, spune Dr. Frank M. Dattilio, profesor asociat în Departamentul de Psihiatrie al Școlii de Medicină de la Harvard, specialist în terapie cognitiv-comportamentală.

 

„Suflete de sticlă. Traumele celor rătăciți în trecut”

În această carte, „psihologia științifică și narațiunea se iau de mână, pentru a descoperi o parte din sensul vieții. Am pornit la drum cu intenția să dezvălui lumii povestea a doi oameni: simțirile, gândurile, atitudinile, dialogurile, comportamentele, obiceiurile și destinul lor. Un „el“ și o „ea“, la fel ca noi toți – cu îndoieli și frici, cu amintiri dureroase și regrete care nu mai mor odată, cu pete pe suflet și măști care ascund traume. Apoi am realizat că, în narațiunea acestei cărți, am cuprins nenumărate povești auzite în cabinet, am dat voce durerii sfâșietoare și am aprins flacăra curajului și a asumării. Vei găsi în paginile cărții, o sumă de învățăminte. (…) O altă parte reprezintă concluzii ale cercetărilor făcute în ultima jumătate de secol, de oamenii de știință din zona psihologiei relaționale și a psihogenealogiei”, spune autorul despre această carte.

 

„Mindfulness urban. Exerciții de curaj, compasiune și conectare”

Suntem oameni și avem nevoie de un spațiu interior în care să ne simțim în siguranță, în care să ne refugiem pentru scurt timp, ca mai apoi, ghidați de curaj, compasiune și conectare, să revenim în lumea exterioară pentru a ne trăi viețile din plin. Această carte te poate ajuta să descoperi că dincolo de emoții, gânduri și provocările vieții nu se află sfârșitul lumii, ci chiar începutul ei.

Starea de prezență conștientă ne ajută să vedem ceea ce este invizibil – durerea noastră. Iar când îți vezi durerea, este greu să mai fugi de tine. Atunci începe vindecarea și pornești pe calea care te duce spre adevărata pace interioară.

Cartea este un ghid – personal și practic în același timp – pentru a ne îmbrățișa temerile, îngrijorările și durerea. Astfel, purtați de starea de prezență conștientă, ajungem la Sinele nostru real.

 

„Revoluția iubirii. O altfel de poveste despre atașament și relații”

„Cartea este o pledoarie pentru reciprocitate, autorul folosind teorii explicative și date științifice, experiențe personale – dând cărții nuanțe convingătoare preluate din capitalul relațional personal – amintind mereu nevoia de a lupta pentru construirea și menținerea unei vieți sănătoase de relație. (…) Gaspar Gyorgy a ales iubirea, cea mai delicata, misterioasă, complicată și dificilă realitate a domeniului relațiilor. El se definește ca fiind un „reparator”, doritor de a evalua, verifica și ajusta relațiile, cerând în psihoterapia de cuplu pe care o practică luciditate și dorința de schimbare spre bine. Cartea lui este dedicată celor care ajung să creadă/știe că o relație trebuie cultivată cu multă grijă pentru că altfel, asemenea unei plante, ea se usucă și piere”, spune despre această carte Aurora Liiceanu, doctor in psihologie și autoare a volumului „Ea și El. Biografia unei relații”.

 

Sursa foto: Facebook Gáspár György

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,423FaniÎmi place
274CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole