Psihologul Gáspár György: „Când le oglindim emoțiile și le validăm experiența, copiii își găsesc forța de-a înfrunta greutățile”

„Când le oglindim emoțiile și le validăm experiența, copiii își găsesc forța de-a înfrunta greutățile și realitatea”, afirmă psihologul, psihoterapeutul relaționat și autorul Gáspár György, într-o postare publicată pe contul său de Facebook.

Potrivit specialistului, atunci când părinții reușesc să oglindească și să valideze emoțiile pe care le simt copiii, cei mici simt o reală ușurare „să descopere că sentimentele lor sunt „normale”, că reprezintă a parte firească a existenței umane.”

În acest context, Gáspár György afirmă că părinții, îngrijitorii și alți adulți care interacționăm cu copiii „avem nevoie de un dram de educație emoțională și de înțelepciune ca să ne dăm seama că toate emoțiile și sentimentele copiilor (și ale noastre) sunt legitime și au sens.”

Teoretic, ar trebui să fie simplu, nu-i așa? Mai ales că din ce în ce mai mulți părinți înțeleg importanța unei educații emoționale sănătoase a copilului. Totuși, practica se dovedește dificilă pentru numeroși părinți.

De ce educația emoțională sănătoasă e o provocare pentru părinți?

Psihoterapeutul relațional explică de ce pentru majoritatea adulților care educă sau lucrează cu copii este atât de dificil să schimbe abordarea față de emoții.

„Pentru majoritatea dintre noi, este o provocare să implementăm această viziune, în relația cu copiii, pentru că experiența personală și mesajele pe care le-am primit în propria copilărie ne trimit într-o direcție opusă”, precizează Gáspár György.

Potrivit expertului, iată cum s-au derulat lucrurile în copilărie pentru majoritatea dintre noi:

1. Adesea, ni s-a spus că emoțiile negative sunt „rele”

2. Drept urmare, dacă le simțim, ceva este rău în noi

3. Asta a generat, în timp, o frică față de frică, rușine față de tristețe, vinovăție față de furie sau invidie ș.a.m.d.

4. De asemenea, s-ar putea să fi fost induși în eroare. De exemplu, când simțeam durere, eram încurajați să ne punem un zâmbet pe față și să strângem din dinți. Când eram cuprinși de frică, ni se spunea că totul este doar în capul nostru. Când simțeam ură, ni se inducea că este doar puțină antipatie.

5. Astfel, mulți dintre noi „am învățat să pretindem că ne este bine și suntem cu adevărat fericiți, deși realitatea noastră emoțională ne comunica altceva”, spune Gáspár György.

În aceste condiții, în opinia cunoscutului psiholog, avem nevoie noi, adulții, de educație emoțională: „Psihologia relațiilor ne transmite că avem nevoie de educație emoțională, pentru că emoțiile fac parte din patrimoniul nostru genetic, iar dacă nu le descifrăm limbajul ajungem să ne mințim noi pe noi”.

La finalul postării sale, Gáspár György îl citează pe autorul dr. Haim Ginott: „Peștii înoată, păsările zboară, iar oamenii simt”.

În fiecare duminică, de la ora 11:00, Gáspár György abordează diferite subiecte de interes pentru părinți în emisiunea Antrenorul Părinților, la Europa FM. Edițiile anterioare ale emisiunii rămân înregistrate și pot fi ascultate oricând.

 

Sursa foto: Facebook Gáspár György

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

111,146FaniÎmi place
49CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole