Deoarece ne apropiem de finalul anului, majoritatea persoanelor se grăbesc să se gândească la planurile pentru anul viitor și poate chiar să-și stabilească obiective. Însă, primul pas pentru a avea un nou an cât mai bun este să încheiem socotelile cu anul care se încheie.
Dacă nu facem acest lucru, este ca și cum am vrea să aducem mobilă nouă într-un apartament complet mobilat deja, chiar dacă mobila veche nu ne mai place. Pentru a face loc noului să între în viață noastră, e nevoie să ne eliberăm de ce este vechi și nu ne mai folosește. E nevoie să tragem niște concluzii, e nevoie să facem ordine.
Vom constata, poate, că anumite lucruri au nevoie să fie reparate, altele aruncate, iar altele păstrate, fie în forma în care sunt, fie îmbunătățite.
Citește și:
3 exerciții în joacă la final de an care întăresc încrederea în sine a copilului
Recunoștința la copii: 8 cele mai ușoare moduri să-ți înveți copilul să fie recunoscător
Iată câteva sugestii care te vor ajuta să iei maximum din anul care se încheie, astfel încât să ai un an nou cât mai bun pentru tine:
1. Realizările anului care se încheie
Privește în spate la cum s-au desfășurat ultimele 12 luni din viața ta, trage linia și vezi care sunt cele mai importante realizări ale tale. Pentru fiecare persoană cuvântul „realizare” poate avea o altă semnificație și este în regulă să fie așa.
De asemenea, realizările pot fi pe diferite planuri:
- Pe plan material – mutarea într-o locuință nouă, o achiziție importantă precum un autoturism, renovarea locuinței etc.
- Pe plan profesional – un nou job, trecerea de la angajat la antreprenor, creșterea venitului, finalizarea unor studii, demararea unor proiecte noi etc.
- Pe planul relațiilor – îmbunătățirea relației cu copilul, cu partenerul, cu părinții, regăsirea unor prieteni vechi sau formarea unor noi relații de prietenie
- Pe planul dezvoltării personale – dezvoltarea unor calități și abilități precum răbdarea, starea de prezență, conectarea, perseverența, parcurgerea unor programe de dezvoltare personală, lectura unor cărți importante etc.
Începe analiza anului care trece prin observarea realizărilor tale și prin a-ți oferi apreciere pentru toate lucrurile pe care ai reușit să le faci.
Deseori, ne grăbim să observăm ce nu am făcut bine, ce nu am reușit să facem, ce mai avem de îmbunătățit, astfel încât ajungem să punem încontinuu presiune pe noi înșine și asta nu ne ajută. Poți alege, așadar, să începi prin a-ți oferi apreciere pentru ceea ce ai realizat.
Citește și:
Învață-l pe copil în noaptea de Revelion cum să-și atingă obiectivele
Nevoia „negativă” vs. nevoia „pozitivă”. Cum să formulăm cerințele astfel încât copiii să ne asculte
2. Cine ai devenit în ultimul an?
Fiecare realizare, fiecare schimbare, fiecare experiență prin care trecem ne influențează viața, firea și ne schimbă într-un fel sau altul la nivel de identitate.
Privind în spate la realizările pe care le-ai avut anul acesta, întreabă-te cine erai la începutul anului 2024 și cine ai devenit pe parcurs? Cine ești acum? Te poți gândi la diferite roluri ale tale și cum s-au schimbat ele în acest an.
3. Închide situațiile care îți consumă energie
În aceste zile, poți face o listă cu situațiile care îți consumă energie. Majoritatea persoanelor care se simt lipsite de energie au maximum 1-2 consumatori mari de energie, la care se adaugă mulți alți consumatori mai mici. E important să identifici marii consumatori de energie, care, de regulă, sunt decizii neluate și amânate, anumite acțiuni pe care nu ți le asumi și cu care te lupți sau conflictele interioare, în care lupta care are loc este o luptă între tine și tine.
Identifică situațiile care îți consumă energia și închide-le. Asta poate însemna să-ți asumi ceva, sau să îi spui unei persoane anumite lucruri dificil de comunicat, sau să începi un proces de terapie care să te ajute să aduci pacea în sufletul tău. Ai nevoie să faci asta pentru a începe noul an cât mai bine.
Citește și:
Copile, ai voie să greșești! Iată 5 beneficii ale greșelii
Cum să motivezi copilul pentru succes. 2 strategii de la Laura Markham
4. Lecțiile anului care se încheie
De multe ori, oamenii se luptă cu anumite situații, până în momentul în care reușesc să înțeleagă faptul că acele situații le-au adus, de fapt, lecții foarte valoroase. De aceea, o idee bună în această perioadă este să extragi principalele lecții pe care le-ai învățat pe parcursul anului 2024.
Așadar, ce ai învățat în acest an?
5. Ce mi-a adus bucurie și împlinire?
Pentru a avea resurse de voință și de perseverență, e nevoie să ne reumplem constant bateriile cu energie făcând lucruri care ne plac. Și, pentru că totul este într-o continuă schimbare, inclusiv noi înșine, e important să evaluăm și acest aspect din timp în timp.
Așadar, te poți întreba în ce momente și contexte ai simțit cea mai mare plăcere și împlinire din tot ceea ce ai făcut pe parcursul anului? Unde ți-a fost cel mai ușor și ai avut cele mai bune rezultate? Care au fost activitățile în care ai uitat cum trece timpul și nu ai simțit că depui efort că să duci activitatea până la capăt?
Observă care sunt aceste situații, ce îți aduce împlinire din tot ceea ce faci.
Citește și:
5 lucruri pe care să le faci astăzi în relația cu copilul ca să nu regreți mai târziu
Parenting cu atașament sigur. 5 lucruri puternice pe care toți părinții trebuie să le aibă în minte
Control vs. autonomie. Cum să educăm un copil responsabil și de încredere
Ai mai sus 5 idei pe care să le folosești pentru a încheia socotelile cu anul care a ajuns la final. În funcție de vârsta copilului tău/copiilor tăi, îi poți invita și pe ei să facă această analiză a anului care se încheie și puteți discuta despre asta. În felul acesta, îți ajuți copilul să aibă o viață conștientă, să-și facă autoanaliza și să extragă concluzii și lecții de viață din experiențele prin care trece.
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Elina Fairytale, Pexels.com