„Încetează! Că imediat vine tata și…” cu efectele sale nebănuite

Situațiile în care mamele nu mai știu ce să facă și cum să reacționeze la comportamentul copilului sunt numeroase și foarte variate.

În timp ce un băiețel insistă să se urce pe pervazul geamului unui magazin murdărind geamul proaspăt spălat și punând-o pe mama lui într-o situație delicată, o fetiță poate începe să plângă în plină stradă pentru că mama a schimbat traseul obișnuit, deoarece trebuie să meargă în altă parte cu copilul.

Deseori, în asemenea situații, argumentele logice nu funcționează. Pe de altă parte, nici nu vrei să-l iei pe copil pe sus și să vezi cum țipă și plânge și mai tare. Soluțiile variază de la caz la caz și apar doar atunci când ne păstrăm calmul și autocontrolul.

În acest articol te invit să discutăm despre soluția pe care o aleg unele mame și despre implicațiile negative ale acesteia, care trec neobservate.

Citește și:

Greșelile copilului. 10 pași cum să-l motivăm să le corecteze singur

3 moduri să previi comportamentul negativ al copilului + Soluția de avarie

În asemenea situații, unele mămici încep să facă apel la autoritatea soțului, a tatălui copilului, spunându-i:

  • „Stai că imediat îl sun pe tata și îi spun că ești obraznic!”
  • „Vine tata și n-o să-ți mai dea bomboane/biscuiți”
  • Sau, și mai rău, „Dacă îi spun acum lui tati ce faci, să vezi ce-o să pățești!”.

Intenția mamei este de a rezolva conflictul apelând la o autoritate exterioară, mai ales având în vedere faptul că tata este perceput de copil că fiind mai puternic. De fapt, ceea ce vrea să obțină mama este să-l „cumințească” pe copil, amenințându-l și speriindu-l cu o reacție negativă din partea tatălui.

Ce obține de fapt mama cu aceste amenințări

Pentru aceasta, te rog să-ți aminteșți dacă ai văzut multe situațîi în care asemenea fraze l-au făcut pe copil să-și schimbe comportamentul, să se liniștească brusc și să meargă cuminte alături de mama lui.

Astfel, acest gen de amenințări nu numai că nu-și ating obiectivul de a influența comportamentul copilului, dar mai au un efect negativ pe termen lung. Este vorba despre ceva ce se întoarce chiar împotriva mamei care apelează la autoritatea tatălui.

Ce se întâmplă de fapt? Fără să-și dea seama și fără să intenționeze în vreun fel, conferindu-i soțului său rolul persoanei care rezolvă conflictul, al persoanei care ia decizii și pedepsește, mama se poziționează într-un rol foarte apropiat de cel al copilului: al unei persoane neajutorate, cel mult al unei surori.

Citește și:

„Te accept pe tine, nu și comportamentul tău”. De ce nu funcționează această abordare [VIDEO]

Comportamentul urât al copilului este strigătul lui disperat după ajutor. Soluții pentru un comportament mai bun la școală și acasă

Acest lucru duce la diminuarea sau chiar pierderea autorității mamei în fața copilului și la împărțirea rolurilor după scenariul: tatăl – sperietoarea, copilul – victima și o persoană obraznică. Mama, deși crede că nu face parte din acest „film”, nu face decât să se poziționeze într-un rol apropiat de cel al copilului. Astfel, autoritatea mamei în familie ajunge să fie știrbită sau, mai rău, chiar pierdută din cauza unei reacții nepotrivite la manifestările mai dificile ale copilului.

În concluzie, mamele care își păstrează calmul, bunul simț și comunicarea conștientă în momentele dificile cu copilul ar putea găsi alte soluții mai eficiente pentru depășirea acestora.

Unele soluții sunt prezentate în articole publicate deja de Parenting 2.0 pe care le poți trece în revistă cu această ocazie:

Când copilul te lovește. Soluția pas cu pas, de la Laura Markham

Oana Moraru explică de ce avem astăzi atât de mult opoziționism din partea copiilor. Ce soluție propune

Părinte autoritar vs. părinte cu autoritate. Cum îți poți păstra autoritatea fără să fii autoritar

Dr. Shefali Tsabary: „Nu există comportament rău al copiilor”. Ce se întâmplă de fapt când copilul are comportamente neplăcute

9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]

Parenting tradițional vs. parenting conștient. 10 diferențe de la psihologul Gáspár György

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Engin Akyurt, Pexels.com

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,763FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole