Cum îngrijim pielea bebelușului cu dermatită atopică? Sfaturi de la medicul dermatolog Monica Păun

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii de care suferă până la 20% dintre copii. Descoperă, în acest articol, ce este și cum apare dermatita atopică, plus câteva sfaturi utile legate de îngrijirea pielii bebelușilor și copiilor cu dermatită atopică de la Dr. Monica Păun, medic specialist Dermato-Venerologie.

În cadrul Bloggers & Parenting Conference 2022, desfășurată vineri, 11, noiembrie, la JW Marriott București, Dr. Monica Păun a împărtășit din experiența ei atât ca dermatolog, cât și ca mamă a unui copil cu dermatită atopică. Natan, băiețelul ei în vârstă de 2 ani și jumătate, suferă de această afecțiune.

Ce este dermatita atopică

Potrivit Dr. Monica Păun, dermatita atopică este o dermatoză inflamatorie cronică, ce evoluează pe o perioadă mai lungă de timp. Dermatita atopică se poate declanșa de la naștere.

De regulă, există o componentă genetică. Peste 50% dintre părinții copiilor diagnosticați cu dermatită atopică suferă, la rândul lor, de manifestări alergice precum: rinită alergică, astm bronșic, alergii alimentare, dermatită atopică etc.

Citește și:

Petronela Rotar: 5 din 10 mame din România trec prin depresie post-partum. “Încercați să mergeți pe un grup de mame și să spuneți că nu vă iubiți copilul”

Cum administrăm corect supozitoarele cu paracetamol la sugari. „Nu se taie” și „supradozat este foarte toxic”

De ce apare dermatita atopică la copii

Pe lângă factorul genetic, la apariția dermatitei atopice la copii contribuie și factorii de mediu, spune medicul dermatolog: “Această sterilizare exagerată a suprafețelor, acest stil de viață occidental, poluarea, calitatea alimentelor – toate acestea contribuie la apariția dermatitei atopice.”

Cum recunoaștem dermatita atopică 

Dermatita atopică este o afecțiune caracterizată prin următoarele manifestări:

  1. Roșeață, eritem
  2. Uscăciunea pielii
  3. Mâncărimea

Totuși, “nu trebuie să ne pripim și să spunem, la prima leziune cu roșeață, cu mâncărime și cu uscăciune, că este dermatită atopică sută la sută. Aceasta trebuie să aibă și o evoluție cronică, adică trebuie să evolueze pe o perioadă de peste 4 săptămâni”, avertizează Dr. Monica Păun.

Potrivit acesteia, boala se diagnostichează clinic, de către medicul dermatolog ori pediatru, care face un examen obiectiv, excluzând o cauză de infecție, și face o anamneză.

Atenție, dermatita atopică este o afecțiune care se poate asocia cu alergii alimentare sau respiratorii, motiv pentru care este nevoie, uneori, și de opinia medicului alergolog.

Citește și:

Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi

Secretul care te ajută să adormi rapid un bebeluș

Factorii care declanșează și întrețin dermatita atopică

Dr. Monica Păun enumeră factorii declanșatori și care întrețin dermatita atopică:

  • Cu ce este îmbrăcat copilul – medicul recomandă evitarea țesăturilor sintetice și a lânii, precizând, totuși, că hainele din lână merinos au fost bine tolerate de băiețelul ei care are această afecțiune.
  • Variațiile de temperatură – fie că este prea cald sau prea rece, de regulă, dermatita atopică recade, apărând noi leziuni.
  • Perioadele stresante prin care trece copilul
  • Diferite infecții care pot apărea pot declanșa un nou episod de dermatită atopică
  • În perioadele premenstruale (pentru fetele mai mari)

Îngrijirea pielii bebelușului cu dermatită atopică

Monica Păun a observat manifestările dermatitei atopice la fiul ei la vârsta de 3 luni. 

Potrivit medicului dermatolog, în rutina îngrijirii pielii copilului cu dermatită atopică este esențial:

  1. Un produs de spălat corespunzător: potrivit categoriei de vârstă, preferabil să nu conțină parfum, să fie un produs tip cremă sau gel hidratant.
  2. Un produs emolient – după fiecare duș, copilul cu dermatită atopică trebuie uns. Iar când temperaturile sunt scăzute, emolierea este necesară de două ori pe zi sau de fiecare dată când este necesar, eventual la fiecare ieșire afară.

Citește și:

Bebe nu vrea să facă baie? 10 soluții de la părinții care au rezolvat problema

De ce părinții cedează și nu reușesc să impună limite? Soluția simplă care te va ajuta | VIDEO

În ceea ce privește alegerea emolientului, specialistul spune că acesta trebuie să conțină 3 tipuri de generații:

  1. Un umectant, cu rolul de a atrage și a reține apa
  2. Un agent de hidratare care stimulează canalele de apă pentru a hidrata bine pielea
  3. Un ocluziv, ingredient care formează o peliculă la nivelul suprafeței cutanate asemănătoare unui sigiliu protector

Referitor la frecvența băii bebelușului cu dermatită atopică, Dr. Monica Păun recomandă ca dușul să fie făcut zilnic, cu respectarea următoarelor condiții:

  • Dușul să nu depășească 5-10 minute
  • Apa să fie călduță, nu fierbinte
  • Folosirea unui produs corespunzător de spălare
  • Evitarea buretelui de baie, care poate leza pielea sensibilă atopică și care poate fi un rezervor de mucegai
  • Să folosim emolientul după duș

“Având în vedere că un copil cu dermatită atopică are aplicări de emolient succesive, este și normal să le îndepărtăm, nu să aplicăm strat peste strat în mod continuu”, explică medicul dermatolog necesitatea spălării zilnice.

Dacă micuțului nu îi place să fie uns cu produse emoliente, soluția propusă de medic este să încălzim mai întâi produsul în palmele noastre, astfel încât să nu fie rece atunci când atinge pielea bebelușului.

Aceasta menționează că sunt de preferat produsele dermato-cosmetice cât mai naturale, cu ingrediente sănătoase precum planta Barba Dragonului, untul de Shea, Viola Tricolora, extract din ovăz. Produsul pe care l-a dat ca exemplu după ce l-a testat cu băiețelul ei este crema-balsam emolientă Ivahidra.

Un alt aspect important este utilizarea produselor de spălare a hainelor cât mai naturale, fără parfum, de preferat lichide și să punem un ciclu suplimentar de clătire a hainelor pentru a elimina surplusul de detergent.

 

Vizionează înregistrarea recomandărilor făcute de medicul dermatolog Monica Păun, la Bloggers & Parenting Conference 2022:

 

 

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

Copilul nu ascultă? 5 greșeli de comunicare ale părinților care provoacă neascultarea copiilor

 

Sursa foto: Facebook Bloggers & Parenting Conference

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,513FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole