Ligia Deca: Dacă profesorii nu revin la ore săptămâna viitoare, examenele naționale vor fi reprogramate

Examenele naționale se vor desfășura conform calendarului cunoscut, doar dacă profesorii revin în clasă de săptămâna viitoare, în caz contrar va fi nevoie să fie reprogramate, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Declarația ministrului vine după ce miercuri, 31 mai, liderii celor două federații sindicale din Educație, Simon Hăncescu și Marius Ovidiu Nistor, au anunțat continuarea grevei.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu accepte oferta Guvernului. Oferta a fost discutată cu sindicatele teritoriale, care la rândul lor au
consultat membrii de sindicat. Majoritatea membrilor de sindicat, care sunt în grevă, a votat pentru continuarea acțiunii de protest”, au anunțat greviștii, într-un comunicat.

Calendarul examenelor va trebui modificat, dacă profesorii nu revin la cursuri

Ligia Deca spune că, până acum, nu a fost modificat calendarul examenelor, în ciuda grevei cadrelor didactice.

„Am reușit să ținem sub control calendarul examenelor naționale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a până pe 9 iunie și am prelungit, de asemenea, perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat, tot până pe 9 iunie. Asta ne-ar permite să începem în bune condiții examenul de Bacalaureat, așa cum era el inclus în calendarul de activități școlare, pe data de 12 iunie. Evaluarea națională începe pe 19 iunie”, a afirmat ministrul Educației, citată de Agerpres.

Citește și:

Ce medie are campionul la înot David Popovici la Bac. „E o medie muncită!”

Copilul face lucrurile importante doar când e forțat? 8 idei care te vor ajuta să educi un copil responsabil și motivat

Ea a subliniat că, dacă profesorii nu vor reveni săptămâna viitoare la catedră, examenele naționale vor trebui reprogramate, iar perioadele de încheiere a situațiilor școlare vor fi prelungite.

„Este foarte important, pentru a putea să rămânem în acest calendar, să dăm predictibilitate elevilor și să asigurăm cele mai bune condiții de desfășurare a examenelor, să ne putem întoarce cu toții în sălile de clasă săptămâna viitoare. În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta, dar asta va fi situația, va trebui să ne gândim la prelungiri – prelungiri de perioadă de înscriere, de închidere a situațiilor școlare, reprogramări ale probelor examenelor naționale”, a declarat Ligia Deca.

Ea a afirmat că va continua dialogul pe legea salarizării, în contextul de negociere de la Ministerul Muncii. Ministerul Educației va susține grila elaborată împreună cu sindicaliștii.

„Ne vom lupta (…) ca profesorii să aibă respectul pe care îl merită și salarizarea pe care am gândit-o împreună, ca fiind una decentă și în formatul de negociere pe contractul colectiv de muncă pe care îl avem aici, la Ministerul Educației. Multe din solicitările pe care dumnealor le au care vizează ore suplimentare, reglarea chestiunilor care țin de software-ul de salarizare – acesta se rezolvă tehnic, prin dialog bilateral și pot fi garantate prin aceste documente – contractul colectiv de muncă și legea salarizării”, a mai spus ministrul Educației.

Potrivit acesteia, în clasa a VIII-a, sunt 183.000 elevi, iar în clasa a XII-a, aproximativ 142.000 de elevi.

Ministrul a precizat că, până pe 9 iunie, vom ști dacă se păstrează calendarul actual al examenelor naționale.

„Aș încuraja să plecăm de la această premisă, să rămânem pe calendarul actual. Sau, dacă va fi nevoie, de o reprogramare a probelor de competențe pentru Bacalaureat, pentru că acelea încep pe 12 iunie (…). Nu există variantă în care să anulăm examenele. Toți copiii vor avea oportunitatea să dea examenul de final de gimnaziu sau examenele de final de liceu – Evaluarea națională sau Bacalaureatul”, a declarat Ligia Deca.

Citește și:

6 moduri de a-i ajuta pe copii să fie responsabili fără să se simtă vinovați

„La mulți ani, copii neascultători! Veți putea învăța o viață-ntreagă să ascultați de alții.”

Sursa foto: Guvernul României

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,280FaniÎmi place
  295CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole