Ce l-a făcut pe elevul sârb de 13 ani să-și împuște colegii. Noi detalii despre masacrul din Belgrad

Tragedia care a avut loc pe 3 mai, în capitala Serbiei, Belgrad, în care un elev de 13 ani a împușcat cu sânge rece mortal 8 colegi și un agent de pază, alți 6 copii și o profesoară fiind răniți, i-a îngrozit nu doar pe sârbi, ci și pe locuitorii din întreaga regiune, inclusiv pe români, ridicând problema siguranței în școli și a sănătății mintale a adolescenților.

Masacrul a avut loc la ora 8:40, într-o școală din Vračar, un cartier de lux din Belgrad.  Numele atacatorului este Kosta Kecmanović, potrivit presei sârbe, citate de observatornews.ro.

Dintre cei 8 elevi uciși, 7 erau fete și unul băiat. 5 dintre victime aveau 14 ani, 2 aveau 12 ani și una 13 ani.

Atacatorul s-a predat singur: „Sunt un psihopat”

Băiatul de 13 ani, elev în clasa a VII-a, a folosit 2 pistoale ale tatălui său cu care tras mai întâi asupra paznicului școlii și a 3 elevi aflați pe hol. În continuare, a împușcat-o pe profesoara de istorie cu care avea ore și pe o parte dintre colegii de clasă. În total, a tras 57 de focuri de armă.

Mai târziu, atacatorul s-a predat singur: a sunat la poliție, spunându-le ofițerilor că este un „psihopat care trebuie să se calmeze”.

Șeful poliției din Belgrad, Veselin Milic, a declarat că atacatorul mai avea 4 bombe incendiare. Potrivit oficialului, elevul își planificase atacul cu atenție. „Avea chiar și numele copiilor pe care voia să-i ucidă și clasele lor”, a declarat reprezentantul poliției, în cadrul unei conferințe de presă.

„Aștepta această zi. A fost de trei ori la poligonul de tragere cu tatăl său”, a relatat și președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, într-o intervenție publică.

Testele toxicologice efectuate miercuri seară la Academia militară medicală din Belgrad pentru a determina dacă suspectul era sub influența vreunei substanțe psihoactive la momentul atacului au ieșit negative, scrie Agerpres.

Citește și:

Creștere dramatică! Mihaela Dinu, psiholog Salvați Copiii: Semnele depresiei și anxietății la copii și adolescenți

8 fraze pe care le spun copiii și care ascund frica și anxietatea

La școală râdeau de el și îl considerau tocilar

Presa din Serbia scrie că adolescentul a crescut într-o familie ce pare a fi normală, având părinți respectabili și foarte înstăriți. Tatăl atacatorului este un medic radiolog cunoscut, în timp ce mama este om de știință, profesoară de microbiologie.

Kosta era considerat un copil talentat, politicos, care a câștigat concursuri în oraș. Totuși, colegii de școală îl numeau „tocilar”, motiv pentru care a cerut să fie transferat într-o altă clasă, în care avea 3 prieteni. Însă, nu a fost bine primit în noua clasă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a plănuit un atac armat.

După crimă, o colegă de școală a relatat că „la școală râdeau de el”. Cu toate acestea, deocamdată nu sunt informații oficiale și fiabile conform cărora Kosta Kecmanović ar fi fost victima unui abuz continuu din partea colegilor, scrie publicația sârbă Blic. Ce se cunoaște, însă, este că, la un moment dat, elevul ar fi fost victima unor violențe la orele de actorie, existând și un raport medical în acest sens.

Băiatul a învățat să tragă cu arma la un poligon de trageri, unde a mers de câteva ori în ultimul an împreună cu tatăl său, care era pasionat de armele de foc, fiind chiar un colecționar de arme. A sustras armele crimei dintr-un seif în care le păstra tatăl său.

Citește și:

Stilul de parenting care crește riscul problemelor de sănătate mintală la copii (Studiu)

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

„Părea drăguț și avea note bune”

După cum a mărturisit după masacru, adolescentul a început să se gândească la o crimă în masă cu o lună în urmă. Din cauză că se simţea complet respins de colegi, a început să planifice cum să ucidă toți copiii din școală. În timpul atacului, Kosta avea asupra sa 2 documente scrise de mână.

Unul era o listă cu 16 nume și prenume de copii din clasa a VII-a B a școlii sale. Un nume era tăiat, pe listă rămânând numele a 8 băieți și 7 fete.

Al doilea document era un plan colorat al școlii cu dispunerea sălilor de clasă și cu inscripția în limba engleză „PRIMARY TARGETS”.

Evgenija, o colegă de școală în vârstă de 14 ani, care îl cunoștea pe atacator, a declarat, citată de Reuters: „Era cumva tăcut, părea drăguț și avea note bune. Nu știam prea multe despre el, nu era atât de deschis față de toată lumea. Nu m-aș fi așteptat niciodată ca acest lucru să se întâmple”.

Totuși, s-a întâmplat. Iată ce a declarat băiatul în timpul interogatoriului.

„Mi-a făcut plăcere să îi aud țipând”

„Mi-a făcut plăcere să îi aud țipând. Îmi pare rău că nu i-am omorât pe toți cei de pe listă, dar când am ieșit în curte să schimb încărcătorul, din rucsac au căzut cocktailurile Molotov și am vrut să le arunc, astfel încât poliția să nu poată intra în școală până nu termin ceea ce am început. Apoi am intrat în panică și mi-am dat seama că cel mai bun lucru e să sun la poliție. Am pus pistolul jos și am sunat”, ar fi declarat adolescentul în timpul interogatoriului, scrie cotidianul sârb Kurir.

A fost înfiorător când băiatul a spus „că nici măcar nu-i pare rău pentru colegii săi uciși”, s-au arătat uimiți asistenții sociali prezenți la interogatoriu. Ceea ce i-a șocat în mod special în timpul discuției cu minorul a fost că acesta a recunoscut că i-a plăcut să omoare, nu doar că a plănuit crima în mod conștient, ci că și-a și dorit-o.

„Băiatul a recunoscut că a urmărit des filme polițiste, seriale, dar și documentare despre crime în masă, chiar și cele din școli. A fost deosebit de obsedat de documentarul American Tragedy, care arată cum suferă mamele victimelor, dar și cum suferă mama ucigașului din cauza a ceea ce a făcut copilul ei. El a văzut acel documentar de mai multe ori și a identificat-o pe mama ucigașului cu propria sa mamă”, transmite sursa citată.

Elevul a identificat-o pe mama ucigașului din filmul documentar cu propria sa mamă, deoarece, în opinia sa, „femeia nu are nicio empatie față de problemele lui”.

El și-a dorit ca mamele prietenilor săi omorâți să sufere și ele, la fel ca și mama lui. A considerat suferința, precum și strigătele copiilor înspăimântați și răniți ca pe un fel de compensare pentru durerea sa psihică.

Șeful Poliției din Belgrad, Veselin Milić, a declarat că băiatul era ostracizat de societate și acest lucru l-a determinat să facă ce a făcut: „A fost ignorat și ostracizat de societate”.

Citește și:

11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

Tatăl elevului a fost arestat

Având 13 ani, atacatorul se află sub vârsta de răspundere penală în Serbia, care este de 14 ani. În aceste condiții, președintele sârb Aleksandar Vučić a afirmat că adolescentul va fi internat într-o clinică psihiatrică din Belgrad.

Între timp, tatăl elevului a fost arestat, fiind acuzat de punerea în pericol a siguranței publice, în formă agravată.

Iar mama lui a petrecut toată ziua în poliție unde a fost audiată la cererea procuraturii.

În urma tragicului eveniment, Guvernul a anunțat că a decis să stopeze eliberarea de licențe pentru deținătorii de arme. În plus, Ministerul Justiției se va ocupa de modificarea legislației penale, astfel încât persoanele care permit accesul copiilor la arme să fie urmărite penal.

De asemenea, legislația va fi modificată astfel încât vârsta de pedeapsă penală să fie redusă până la 12 ani, de la 14 ani în prezent. Totodată, vor fi organizeze grupuri de experți pentru a contracara violența între colegi în școli.

Guvernul de la Belgrad a mai anunțat că va înființa un grup de lucru pentru siguranța copiilor pe internet, luându-se în calcul chiar interzicerea unor site-uri.

În plus, în termen de o lună, vor fi operate modificările legislative necesare pentru a le permite școlilor să testeze elevii pentru depistarea drogurilor și a alcoolului.

Citește și:

Oana Moraru, despre violența în școli: „Urâțenia asta este sub ochii noștri din anii de dinainte de ’89”

Ce le-a spus anchetatorilor elevul care a atacat o profesoară cu cuțitul. Riscă 7 ani de închisoare

Ministrul Educației: Elevii vor putea fi exmatriculați

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,292FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole