Alertă de cazuri de meningită în nordul țării. Elevii trec în online

Două cazuri de meningită au fost confirmate în Baia Mare în decurs de o singură săptămână. Deoarece a fost atins pragul de alertă pentru această boală, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș a decis, ieri, închiderea școlilor și a grădinițelor din oraș până joi, 5 decembrie. Astfel, în aceste zile, elevii din Baia Mare fac cursuri online, anunță Radio România Actualități.

În ceea ce privește elevii diagnosticați cu meningită meningococică, unul învață la Liceul Tehnologic „George Barițiu” din Baia Mare, iar celălalt, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din același oraș.

„În urma măsurilor propuse de DSP Maramureș pentru prevenirea îmbolnăvirii cu boala meningococică, în unitățile de învățământ preuniversitar din Baia Mare se vor realiza ample acțiuni de dezinfecție. În perioada 2-4 decembrie în toate unitățile de învățământ din Baia Mare cursurile se vor desfășura în sistem online. Excepție fac grădinițele cu program prelungit, care vor relua cursurile cu prezență fizică în data de 3 decembrie”, au transmis reprezentanții DSP Maramureș, într-un comunicat de presă, citat de presa locală.

Citește și:

Numărul elevilor români care vizează universități precum Harvard sau Oxford s-a triplat. Câți vor să revină în țară

3 greșeli de comunicare care îndepărtează copilul de părinți

Elevii vor reveni în sălile de clasă joi, 5 decembrie, doar după ce va exista dovada efectuării dezinsecției. Printre altele, se recomandă asigurarea de materiale igienico-sanitare în școli, ventilația sălilor și intensificarea triajului epidemiologic.

Ambii elevi au participat la același Bal al Bobocilor

Ipoteza autorităților este că cei doi adolescenți din clasa a IX-a și a XII-a s-ar fi îmbolnăvit după ce au participat la aceeași petrecere. Ambii aveau simptome de febră și dureri musculare. Unul dintre ei este internat în stare gravă la spitalul de pediatrie din Cluj, în timp ce celălalt este sub supraveghere medicală, starea lui fiind mai bună.

„Ambii tineri au participat la Balul Bobocilor organizat de un colegiu din Baia Mare. Primul pacient în vârstă de 15 ani s-a prezentat cu febră, dureri de cap, erupție de tip purpuric, de tip hemoragic cu evoluție rapidă spre agravare. Tocmai pentru siguranța copiilor am recomandat trecerea din sistemul fizic în sistem online, tocmai că unitățile de învățământ să aibă timp în cursul zilei de astăzi și de mâine să demareze acțiunile de curățare și de dezinfecție”, a declarat Lucica Pop, medic epidemiolog la DSP Maramureș.

Citește și:

Părintele ca reflector de lumină al copilului. Cum să-l schimbi fără să-i arăți greșelile

Copilul e dezinteresat de școală? Cu ce să înlocuiești criticile astfel încât să-ți asculte sfaturile

Ce este meningita și cum se manifestă

Meningita este o afecțiune severă reprezentată de inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Perioada de incubație este cuprinsă între 2 și 7 zile. Originea meningitei poate fi virală, bacteriană sau fungică.

Printre simptomele prin care se manifestă meningita se numără: febra mare (peste 38 grade), durere de cap severă, frisoanele, durerile musculare sau articulare, rigiditatea gâtului, somnolență, respirație rapidă, sensibilitate la lumină, stări de greață și vărsături, stări de confuzie, dificultate de concentrare.

„Meningita meningococică se transmite pe cale aeriană doar în urma unui contact apropiat cu persoana bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu supraviețuiește în mediu, fiind foarte sensibil la variațiile de temperatură și la uscăciune”, a explicat DSP Maramureș.

Citește și:

5 moduri prin care îți poți ajuta copilul să învețe de două ori mai repede

Cum pot școlile să-i ajute pe copii să învețe mai ușor. 3 recomandări de la Gabor Maté

Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România. Toți părinții care au copii la școală sau la grădiniță trebuie să o știe

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul și dorești să te alături misiunii noastre de a promova creșterea sănătoasă a copiilor, astfel încât să nu transmitem mai departe copiilor noștri rănile emoționale cu care a crescut generația noastră, ne poți susține aici. Cu ajutorul tău, misiunea Parenting 2.0 merge mai departe și tot mai mulți copii au șansa să primească o educație echilibrată, cu limite cu blândețe:

SUSȚINE PARENTINGUL CONȘTIENT

 

 

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,832FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole