Atunci când un medic îi prescrie unui copil antibiotic fără a ști sigur că este necesar, riscul este de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie, a declarat Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale, medic la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.
Mihai Craiu a vorbit despre subiectul administrării antibioticelor la copii luni, într-o emisiune la postul B1 TV, în contextul în care consumul de antibiotice pentru copii a crescut cu 50% anul acesta, găsindu-se momentan greu pe piață, de multe ori nefiind necesar de administrat.
Potrivit specialistului, sistemul imunitar al copilului este cel care rezolvă boala, nu antibioticul. Cu antibioticul doar îl ajutăm. „Să nu creadă cineva că antibioticele sunt panaceul care rezolvă orice boală febrilă”, subliniază acesta.
Când un medic prescrie antibiotic fără să știe sigur că este necesar, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie
În opinia lui Mihai Craiu, numeroși medici iau decizii din teamă, observând „că a crescut ponderea de medicină defensivă, adică luăm în calcul scenariul cel mai rău”.
De aceea, printre motivele pentru care medicii spun că administrează antibiotice fără a ști cu certitudine că sunt tratamentul potrivit se numără:
- „Dacă totuși nu am auzit și are pneumonie?”
- „Dacă nu am văzut și are ceva grav?”
Cu toate acestea, este important ca atât părinții, cât și medicii să știe că antibioticele reprezintă tratamentul potrivit doar într-o proporție mică de afecțiuni.
Pentru a argumenta, Dr. Mihai Craiu a citat un studiu realizat înainte de pandemie în SUA pe un număr de 120.000 de copii din comunitate cu pneumonie confirmată radiologic. Acestor copii li s-au făcut teste PCR pentru toate virusurile de sezon, în urma cărora a fost descoperită cauza la 81% dintre pneumonii. „Dintre aceste cazuri, 73% aveau o boală virală și numai 15% aveau o bacterie singură sau în asociere cu un virus”, spune specialistul.
„Ce înseamnă asta pentru părinți? Înseamnă că un doctor care prescrie un antibiotic de emoție, de teamă, la presiunea părintelui, la propria lui emoție, are, statistic, șansa de 5 ori mai mare să greșească atunci când prescrie antibioticul decât dacă nu-l prescrie și reevaluează copilul în conformitate cu recomandările protocolului, peste 2 zile”, subliniază medicul pediatru.
Citește și:
Medicul Sandra Alexiu: E criză mare de medicamente. Se găsesc greu antitermice și antibiotice pentru copii
Mihai Craiu: 10% dintre copiii care se prezintă la camera de gardă au insuficiență respiratorie
Administrarea preventivă a antibioticelor creează inabilitate imunologică și germeni multirezistenți
Potrivit specialistului citat, există efecte importante ale administrării antibioticelor la copii.
Mihai Craiu spune că, în urma administrării profilactice a antibioticelor la animale, medicii veterinari s-au confruntat cu „dovezile pe termen lung ale administrării nediscriminatorii de antibiotice”, care sunt următoarele:
1. Creăm o inabilitate imunologică
„Știm sigur că, dacă iei nota 10 folosind fițuici, când dai Bacul și nu mai poți copia, ai picat cu strălucire. Așa se întâmplă cu sistemul nostru imun. Când cineva vine și îi șoptește la ușă și îi rezolvă dilema și el nu învață nimic de la dușmanul ăla cu care nici n-a apucat să se lupte că l-a omorât altcineva”, explică Mihai Craiu.
2. Creăm germeni multirezistenți
„Microbii din burta noastră, care nu mor toți la o cură de antibiotice, lasă cu gură de moarte informația genetică generației ulterioare. Așa au apărut germenii multirezistenți, prin cure repetate inutile sau puți utile și date unui număr foarte mare de persoane”, precizează specialistul.
Acesta continuă spunând că, în prezent, specialiștii în boli infecțioase „sunt absolut îngroziți”, deoarece „suntem campionii Europei la germeni multirezistenți”.
El reamintește faptul că, până acum 10 ani, puteai să-ți cumperi singur antibiotice de la farmacie. Între timp, lucrurile sunt reglementate, antibioticele fiind comercializate doar în baza prescripțiilor medicilor.
Citește și:
Simptomele bronșiolitei. Cum deosebești bronșiolita de o simplă răceală
A început valul de bronșiolite! 6 sfaturi de la Dr. Mihai Craiu pentru părinții cu copii mici
Bronșiolita acută. 7 simptome când trebuie să duci copilul la Urgență
„Antibioticul, ca orice fel de otravă, e o substanță destinată să omoare pe cineva viu”
Mihai Craiu avertizează că excesul de antibiotice nu este un simplu trișat, în sensul că „am păcălit acuma, am luat antibiotic la gripă sau la un alt virus, – problema este că noi ca ansamblu nu suntem sterili pe dinăuntru, avem un microbiom, avem germeni care ne instruiesc sistemul imun din vârful nasului până în creier. Nu suntem supersterili pe niciunde. Avem niște soldați care lucrează pentru noi, care fac treburile murdare care trebuie făcute ca să fim o junglă echilibrată. În momentul în care omorâm în jungla aia să spunem toate ierbivorele, evident că va suferi tot ecosistemul”.
„Nu merge pe termen lung. E absolut nesustenabil” , insistă specialistul.
Acesta este motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății a inclus rezistența la antibiotice și prescripția excesivă de antibiotice printre primele 10 amenințări la adresa sănătății globale pentru următorul interval de timp, mai spune medicul pediatru.
„Antibioticul, ca orice fel de otravă, ca orice fel de pesticid pe care îl punem pe câmp să nu crească bălăriile, e o substanță destinată să omoare pe cineva viu care este ca noi, care mănâncă, se înmulțește. Deci, nu are cum să fie complet nevinovat în ansamblul corpului nostru. De aceea trebuie să-l dăm judicios”, concluzionează Dr. Mihai Craiu.
Citește și:
5 fraze pe care copiii au nevoie să le audă pentru a fi încrezători și echilibrați emoțional
Copilul aruncă lucruri? Afla o metodă simplă de a-l dezvăța de acest obicei
Consumul celui mai popular antibiotic pentru copii a crescut cu 50%, în 2022
La rândul lor, producătorii de medicamente confirmă creșterea foarte mare a consumului de antibiotice pentru copii anul acesta în România și avertizează că nu au capacitatea de a produce aceste medicamente astfel încât să acopere cererea crescută.
Robert Turcescu, prezentatorul emisiunii „Sub semnul întrebării”, la care a participat medicul pediatru Mihai Craiu, a prezentat mesajul primit de la Dragoș Damian, directorul general al companiei producătoare de medicamente Terapia Cluj:
„Consumul de Amoxicilină plus Acid Clavulanic, – Augmentin, Amoksiclav, Enhancin, – cel mai popular antibiotic prescris a crescut anul acesta cu 50% pentru formele pediatrice. Până și noi în industrie suntem uimiți, nu mai spun că nu putem fabrica astfel de cantități”, a declarat Dragoș Damian, de la Terapia Cluj.
Citește și:
7 soluții pentru a ține copiii mici departe de ecrane
Cum administrăm corect supozitoarele cu paracetamol la sugari. „Nu se taie” și „supradozat este foarte toxic”
Vizionează înregistrarea emisiunii „Sub semnul întrebării” de la B1 TV la care a participat Dr. Mihai Craiu:
Sursa foto: Captură YouTube B1 TV